Apă Canal Sibiu, de 128 de ani în serviciul sibienilor

Apă Canal Sibiu, una dintre cele mai vechi companii sibiene, care asigură zi de zi elementul vital al vieții pentru sibieni, împlinește 128 de ani de existență. Cu o evoluție spectaculoasă de-a lungul anilor, Apă Canal Sibiu își continua dezvoltarea și implementează în continuare proiecte, astfel încât un număr tot mai mare de cetățeni să beneficieze de apă potabilă și de sisteme de canalizare moderne.

Primă uzină de apă

Istoria apei în burgul Sibiului începe demult. În 1879 inginerul german Salsbach propunea captarea apei din subteran, din Lunca Ştezii, constatând un debit de 900 de litri/minut, suficient pentru a acoperi consumul celor aproximativ 20.000 de locuitori ai Sibiului din acea vreme. La 1881, concluziile proiectului sunt prezentate conducătorilor oraşului, care încep demersurile pentru cumpărarea terenurilor din Lunca Ştezii. Acest lucru se finalizează în 1885, iar captarea este construită un an mai târziu. În 1893, se  concesionează serviciul de alimentare cu apă a Sibiului firmei austriece Rumpel & Niklas, care realizează proiectul Salsbach. La 1894, concesiunea este transmisă de Rumpel &Niklas către Societatea anonimă pentru instalaţii de apă, încălzit şi iluminat din Viena, care, la 25 noiembrie, pune în funcţiune Uzina de apă din Lunca Ştezii, precum şi apaductul ce alimenta oraşul.

Dezvoltare continuă

Dezvoltarea reţelei şi a surselor de captare au devenit o constantă, încercându-se în permanenţă acoperirea necesităţilor crescânde generate de dezvoltarea economică şi socială a Sibiului. La 1909 se pune în funcţiune aducţiunea de la Păltiniş, care transporta apă dintr-o reţea de izvoare captată în zona Şanta. Reţeaua este dezvoltată în 1922 şi 1928, când sunt captate izvoarele din zona Dăgneasa şi Cotorăşti.

La 1909 este realizată, de către firma Siemens, o instalaţie de tratare a apei prin ozonare, procedeu întâlnit la acea vreme doar în marile oraşe europene. Ozonarea apei a existat până la 1923, când s-a trecut la tratarea cu clor.

Cea mai importantă extindere a capacităţilor de transport şi tratare a apei a venit însă în 1965, când, pe râul Cibin, în amonte de localitatea Gura Râului, a fost realizată o captare, o aducţiune de 14,1 kilometri cu un diametru de 600 mm şi o staţie de tratare a apei în apropierea oraşului, la ieşirea către localitatea Poplaca.

Nevoia de surse alternative de apă

Dezvoltarea industriei în era comunistă şi creşterea numărului de locuitori, la peste 150.000 de persoane, a condus la necesitatea sporirii capacităţilor de producţie, astfel încât, în 1979, este pusă în funcţiune o nouă aducţiune, de 1000 mm, care alimenta Staţia de tratare Sibiu cu apă provenind de la Acumularea Gura Râului, complex hidroenergetic ce putea stoca 15,5 milioane metri cubi de apă.

În 1990 s-a căutat o alternativă surselor deja „tradiţionale”, studiile au indicat râul Sadu, iar proiectul realizat prevedea construcţia unei prize de captare, aducţiune de 16,8 kilometri şi a unei noi staţii de tratare. Noua staţie de tratare, Sibiu Sud, nu a fost realizată în întregime, aportul de apă din sursa Sadu fiind tratat în Staţia „Dumbrava”.

 

Sibiul, printre primele orașe cu stație de epurare

Sibiul se poate mândri şi cu faptul că a fost printre primele oraşe din România cu un sistem de canalizare conectat la staţia de epurare. Realizate începând cu 1908, canalizarea şi epurarea oraşului au continuat să se dezvolte în ritmul de creştere al oraşului. În 1970, a fost construită o nouă staţie de epurare a apelor uzate, amplasată la 5 kilometri de Sibiu, pe teritorul comunei Şelimbăr.

Un pas important în dezvoltarea serviciilor de apă şi canalizare l-a constituit aprobarea, în 2002, a Proiectului privind reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi al canalizării din municipiul Sibiu, finanţat din fonduri Ispa. Lucrările au început în 2004 şi au vizat reabilitarea Staţiei de tratare a apei „Dumbrava”, a Staţiei de epurare, reabilitarea şi extinderea reţelelor de canalizare, precum şi contorizarea şi monitorizarea reţelelor de distribuţie. Valoarea investiţiei se ridică la 37.588.000 euro, din care 25.560.000 euro grant din partea Uniunii Europene, 10.000.000 euro credit BERD garantat de municipalitatea sibiană, şi 2.028.000 euro contributie directă a societăţii Apă Canal Sibiu SA.

 

Transformarea în operator regional

Anul 2009 a adus o creştere importantă a ariei deservite, peste 240.000 de locuitori beneficiind de serviciile societăţii Apă Canal Sibiu SA. Transformarea în operator regional a presupus preluarea serviciilor în două oraşe din judeţul Sibiu – Cisnădie şi Avrig, precum şi în municipiul Făgăraş din judeţul Braşov, Apă Canal Sibiu SA devenind al doilea operator din România cu servicii inter-judeţene.
Pentru continuarea lucrărilor de modernizare în toate localităţile deservite, Apă Canal Sibiu SA a derulat un amplu proiect de extindere si reabilitare a infrastructurii prin POS Mediu de aproape 100 de milioane de euro, reușind să creeze premisele asigurării unor servicii de calitate pentru numeroase localități aflate în aria de operare.

Proiect de milioane

La ora actuală SC Apă Canal are în stadiul de implementare ”Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa și apă uzată în județele Sibiu și Brașov”, un proiect care se ridică la 225.527.742 euro, la care se adaugă TVA. Proiect este cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, iar contractual de finanțare a fost aprobat cu numărul  445/06.01.2021. Decizia de aprobare a fost emisă CEE cu numărul C(2022) 1728 din 16.03.2022 pentru valoarea de 84.269.322 euro pentru etapa I a Proiectului (până la finalul anului 2023). Investițiile din cadrul Proiectului au fost aprobate în totalitate, dar pentru etapa a II- a a proiectului se va emite o nouă Decizie de Finanțare prin noul program (după 2023), respectiv Programul Operațional de Dezvoltare Durabilă.

Proiectul este amplasat în judetele Sibiu si Brasov și vor beneficia de aceste municipiul Sibiu și municipiul Făgăraș, orașele  Avrig (cu localitatea aparținătoare Săcădate ), Săliște (cu localitățile aparținătoare Galeș, Sibiel, Săcel, Fântânele, Vale, Mag), Cisnădie (cu localitatea aparținătoare Cisnădioara), Miercurea Sibiului (cu localitățile aparținătoare Apoldu de Sus și Dobârca) și Ocna Sibiului, 12 comune din județul Sibiu – Tilișca, Rășinari, Poplaca, Cristian, Sadu, Șura Mică, Șura Mare, Șelimbăr (cu satele aparținătoare Bungard, Mohu, Veștem), Slimnic (cu satul aparținător Ruși), Roșia (cu satele aparținătoare Nou, Daia, Cașolț),  Vurpăr, Racovița și 5 comune din județul Brașov  – Lisa (pentru satul aparținător Pojorta), Mândra (cu satele aparținătoare Toderița și Ileni), Recea (cu satele aparținătoare Iași , Săsciori, Săvăstreni, Berivoi, Gura Văii și Dejani), Voila (cu satele aparținătoare Voievodeni și Dridif) și Beclean (cu satul aparținător Hurez).

 

Eveniment de talie mondială

Anul acesta, în perioada 28-30 septembrie, Apă Canal Sibiu a găzduit ”Forumul Regional al Apei „Dunăre-Europa de Est”, cel mai mare eveniment de acest fel, organizat de ARA, alături de compania Apă Canal Sibiu. Cea de-a 22-a ediție a evenimentului a adunat 75 de firme importante din toată lumea, antreprenori și experți în industria apei, dispuși să explice cum funcționează echipamentele folosite pentru modernizarea a tot ce ține de rețeaua apă canal. Pe lista invitaților s-au aflat Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, Kalanithy Vairavamoorthy, Director executiv al Asociației Internaționale a Apei, Oliver Loeber – Secretar General al Federației Europene a Asociațiilor Naționale de Apă, Johannes Lohaus, Director general al Asociației Germane a Apei și Secretar General al Asociației Europene a Apei.

 

Inginer Vasile Maier, Director General Apă Canal Sibiu

”Apă-Canal Sibiu, cea mai veche societate sibiană, împlinește 128 de ani de existență. Practic este una din cele mai vechi societăți din România. Este o societate cu tradiție, și acest lucru, personal, mă onorează. Mă onorează să fac parte din acest colectiv, să conduc această activitate. Mă obligă și, în același timp, mă stimulează în mod continuu pentru a îmbunătății și a perfecționa alimentarea cu apă a sibienilor, dar nu numai, deoarece noi asigurăm alimentarea cu apă și în județul Brașov, înȚara Făgărașului.

Acum, la ceas aniversar, vreau să le mulțumesc tuturor abonaților noștri din cele două județe din aria de operare a companiei. Vreau să le mulțumesc reprezentanților tuturor UAT-urilor care fac parte din Asociația de apă Sibiu, Apa Sibiu, și, nu în ultimul rând, vreau să le mulțumesc colegilor și angajaților de la Apă Canal, cărora le urez din suflet un călduros <<La Mulți Ani!>> și le doresc mltă sănătate și energie.”

 

 

Inginer Măierean Tatu, Director Tehnic Apă Canal Sibiu

”Dacă ar fi să facem un arc peste timp, în domeniul ape și canalizării în municipiul Sibiu, în anul 1894 a fost pusă în funcțiune prima aducțiune de apă. Din 1906, pe o perioadă de cinci ani, au fost executate rețelele de canalizare ale orașului și stația de epurare de pe strada Solidarității de astăzi. Am ajuns, de la 30.000 de locuitori, cât avea municipiul Sibiu în jurul anului 1900, la a deservi peste 300 000 de locuitori din județele Sibiu și Brașov.

Cu această ocazie aniversară le doresc tuturor colegilor de la Apă Canal Sibiu multă sănătate, mult spor și succes, atât în activitatea profesională cât și pe plan personal. De asemenea, abonaților notri, fără de care nu ne putem dsfășura activitatea în condiții bune, le transmitem urări de bine, și o bună colaborare și pe viitor.”

 

 

Laurențiu Tudorică, Inginer Șef Exploatare Apă Canal Sibiu

Anul acesta împlinim 128 de ani de activitate, o activitate laborioasă, încărcată de experiențe, provocări, investiții, activități desfășurate pentru a asigura populației un produs bun de calitate, care se încadrează în normele europene. Societatea Apă Canal a trecut prin două investiții majore, din fonduri europene, care s-au axat în special pe localitățile mari, urmând ca în acești ani să dezvoltăm un împrumut și o finanțare prin POIM, care este dedicat localităților mai mici, cu 2000 – 10 000 de locuitori. Aceste investiții vor fi destul de mari în localitățile pe care noi le administrăm, sunt 30 de localități, în județul Sibiu și în Făgăraș. Avem în administrare 14 stații de epurare, 6 puncte de tratare a ape potabile și o multitudine de instalații de distribuție apă și colectare apă uzată. Suntem într-un continuu proces de dezvoltare, urmând să preluăm, în viitorul apropiat, încă trei localități, este vorba de Orlat, Gura Râului și Voila. Prin acest program de finanare POIM vom investi în aducțiuni de apă care vor transporta apa potabilă prelucrată, tratată, din Sibiu, de la cele două uzine de apă, spre ocalitățile unde sursa de apă nu este în parametri. Este vorba de aducțiuneade 34 de kilometri care va duce spre zona Mărginimea Sibiului, în zona Săliște. Se vor schimba aducțiunile de la Avrig, vom alimenta zona Roșia cu apă din Sibiu, se vor moderniza și construi rezervoare noi de apă pentru stocarea apei potabile, se vor înlocui foarte multe rețele de apă și canal, în așa fel încât să oferim un serviciu de calitate locuitorilor.

Prin această dezvoltare se asigură, pe lângă calitatea apei potabile, și o funcționare normală a canalizării. Lucrurile se vor rezolva odată cu aceste investiții și cu cele care sunt dezvoltate deprimării prin celelalte investiții, Anghel Saligny și PNRR.

Le urez <<La Mulți Ani>> tuturor colegilor! Așteptăm infuzie de capital tânăr în societate, pentru a duce această muncă mai departe.”

 

 

Economist Dan-Valeriu Mitea, Director Economic Apă Canal Sibiu

Este o onoare pentru mine să transmit, în calitate de director economic la Apă Canal Sibiu, un mesaj de felcitare cu ocazia împlinirii a 128 de ani de la prima conectare la o stație de tratare a apei potabile a orașului Sibiu. Acest mesaj de felicitare este aresat, în primul rînd colegilor mei, angajați ai Apă Canal, conducerii societății, de ieri și de azi, colaboratorilor noștri, clienților noștri, ca și prim-beneficiari ai serviciilor oferite și, nu în ultimul rând, Primăriei Municipiului Sibiu, care a contribuit și contribuie decisiv la dezvoltarea rețelei de apă din orașul nostru.

 

 

Mihai Banciu, Unit Manager Implementarea Proiectelor, Apă Canal Sibiu

La cei 128 de ani de activitate neîntreruptă a serviciului public de alimentare cu apă și canalizare în municipiul Sibiu și în aria de operare deservită de Apă Canal Sibiu doresc, în primul rând, să le transmit un călduros <<La Mulți Ani!>> colegilor și colaboratorilor noștri, să le mulțumesc pentru toată activitatea pe care o depunem împreună și pentru realializările pe care le avem. Vreau să le mulțumesc pentru întreaga lor dăruire și pentru modul în care s-au implicat în activitățile pe care le desfășurăm.

În privința colaboratorilor și clienților noștri, doresc să le mulțumesc pentru întregul lor suport și pentru întreaga lor înțelegere în aceste vremuri care sunt deosebit de provocatoare, atât pentru noi, pentru societate, cât și pentru clienții noștri.”

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*