Apă din Sibiu pentru Valea Secașelor

În această dimineață a fost pusă în funcțiune aducțiunea de apă Valea Secașelor pentru 14 localități din nord-vestul județului Sibiu.

Cosmin PAL | cp@mesageruldesibiu.ro

Se împlinește astfel o veche dorință, atât a locuitorilor, cât și a administrațiilor locale din zonă, de a beneficia de apă curentă, suficientă și sigură.

73,7 km de aducțiune

inaugurare aductiune secaseContractul „Aducțiunea Valea Secașelor” face parte din proiectul „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată din județele Sibiu și Brașov”, finanțat de UE prin POS Mediu. Constructorul desemnat prin licitație a fost format din asocierea ACI Bistrița SA – Elsaco Electronic SRL, valoarea contractului fiind de 33,01  milioane lei, fără TVA. Executată în perioada mai 2014 – septembrie 2015, aducțiunea măsoară 73,7 km, fiind realizată din polietilenă de înaltă densitate cu diametrul cuprins între 400 și 200 mm și care asigură un debit de plecare de 68 litri/secundă. Apa este potabilizată la stația de tratare Dumbrava din Sibiu, după care, prin intermediul aducțiunii, ajunge în: Şura Mică, Ocna Sibiului, Loamneș, Mândra, Alămor, Bogatu Român, Presaca, Păuca, Gusu, Ludoş, Sângătin, Apoldu de Jos, Apoldu de Sus şi Miercurea Sibiului.

Până la 23.000 de locuitori

De-a lungul conductei au fost construite două stații moderne de pompare a apei, în Sibiu și Ocna Sibiului, precum și opt rezervoare de înmagazinare dotate cu stații de clorinare. De avantajele noii aducțiuni beneficiază aproximativ 16.000 de locuitori, numărul acestora urmând să crească la 23.000 în următorii ani, prin derularea de noi investiții în infrastructură în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM). În primă fază, de noua aducțiune vor beneficia cele 14 localități, urmând ca prin POIM să fie conectate și: Topârcea, Armeni, Amnaș, Dobârca, Sângătin, Miercurea Sibiului, Apoldu de Sus, Ludoș și Gusu. Pentru următorul mare program de investiții, derulat între 2014 și 2020, SC Apă Canal SA Sibiu dorește să realizeze lucrări în valoare de peste 120 de milioane de euro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*