Apelul fostului preot Cristian Pomohaci se judecă astăzi la Sibiu | ACTUALIZARE: Bătaie în fața Catedralei Mitropolitane

Susținătorii lui Pomohaci, adunați în număr mare în fața Catedralei Mitropolitane din Sibiu, au agresat jurnaliștii. Jandarmeria nu a putut preveni incidentul, dar promite să ia măsuri pentru tragerea la răspundere a vinovaților.

„Între orele 09.45-13.45, la solicitarea scrisă a Mitropoliei Ardealului, jandarmii au asigurat măsurile de ordine publică cu ocazia desfăşurării judecăţii bisericeşti a lui Cristian Pomohaci. Dispozitivul format pentru asigurarea măsurilor de ordine publică a fost dimensionat în funcţie de situaţia operativă pentru prevenirea eventualelor incidente, luându-se în considerare interesul suscitat de acest caz în rândul opiniei publice. Pe timpul desfăşurării judecăţii lui Cristian Pomohaci, susţinătorii acestuia au fost paşnici însă, în perioada premergătoare terminării judecăţii, s-au adunat pe trotuare în faţa Arhiepiscopiei Sibiului. La ieşirea lui Cristian Pomohaci din incinta instituţiei, persoane din staff-ul acestuia i-au facilitat accesul in interiorul mijlocului de transport şi după plecarea acestuia s-a produs o busculadă în care au fost surprinşi şi reprezentanţi mass-media aflaţi la faţa locului. Cu privire la starea de fapt expusă de către un reprezentant mass-media, Jandarmeria Sibiu va efectua verificări în vederea stabilirii identităţii persoanei care corespunde semnalmentelor comunicate, urmând a fi dispuse măsuri conform prevederilor legale în vigoare”, a declarat Floriana Picioiu, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Județean de Jandarmi Sibiu.

Mitropolia Ardealului a acordat un nou termen de judecată pentru 5 octombrie în cazul fostului preot Cristian Pomohaci, acesta solicitând, în scris, membrilor Consistoriului Mitropolitan, posibilitatea de a studia dosarul în apelul pe care l-a formulat la decizia prin care a fost caterisit din preoţie. ‘Luând act de solicitarea apelantului şi respectând dreptul la apărare al acestuia, Consistoriul Mitropolitan a acordat un nou termen de judecată, pentru ziua de 5 octombrie 2017’, se arată într-un comunicat al Mitropoliei.

În faţa sediului Mitropoliei Ardealului din Sibiu s-a aflat, pe durata şedinţei Consistorului Mitropolitan, şi un grup de circa 100 de susţinători ai lui Pomohaci.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Apelul promovat de Cristian Pomohaci, fost preot al parohiei Moşuni-Veţa, judeţul Mureş, se va judeca azi, după cum a anunţat Arhiepiscopia Sibiului.

„Având în vedere principiul judecăţii echitabile şi al respectării dreptului la apărare, Consistoriul a trimis astăzi citaţie persoanei învinuite, Cristian-Dorin Pomohaci, a admis audierea martorilor propuşi de acesta, oferindu-i-se posibilitatea ca, pe lângă înscrisurile depuse la Consistoriul Mitropolitan, să uzeze şi de dreptul său de a se apăra în faţa instanţei bisericeşti de judecată. Totodată, instanţa i-a oferit posibilitatea apelantului de a-şi alege un apărător bisericesc, dintre persoanele nominalizate în citaţie, apărători bisericeşti atestaţi de către Patriarhia Română, conform art. 122 din Regulament”, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Sibiului, din 6 septembrie, citat de Agerpres. Până la data fixată pentru termenul de judecată, la instanţa bisericească s-au putut depune şi alte dovezi concrete în apărarea sau în acuzarea apelantului.

Consistoriul Mitropolitan precizează faptul că prin aplicarea măsurilor canonice nu se urmăreşte pedepsirea persoanei învinuite, care se poate întoarce prin pocăinţă, ci numai apărarea instituţiei Bisericii, a ordinii şi a disciplinei canonice, a moralităţii şi a sacralităţii vieţii bisericeşti.

Orice pedeapsă canonică aplicată de o instanţă bisericească se deosebeşte de pedepsele instanţelor civile şi penale prin faptul că nu interzice niciun drept civil, nu privează de libertate, cel pedepsit rămânând o persoană liberă de a profesa orice activitate în cadrul societăţii civile, se menţionează în comunicat.

Tribunalul bisericesc de la Alba Iulia l-a caterisit pe Cristian Pomohaci în 28 iulie.

Parchetul General a preluat, pe 19 iulie, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş dosarul în care preotul Cristian Pomohaci, din Parohia Moşuni, judeţul Mureş, este cercetat pentru racolare de minori în scopuri sexuale. Acesta a fost înregistrat în timp ce îi cerea favoruri sexuale unui minor, iar convorbirea a apărut în presă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*