APM Sibiu trimite studenții în Norvegia

Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu, în calitate de promotor al proiectului „Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă”, finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, este organizatorul concursului studențesc „Calea verde în machete”, desfășurat  la nivel național.

Bogdan Trif si expertii norvegieniConcursul s-a adresat studenților înscrişi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în ciclul de licenţă sau masterat, cu preocupări în domeniul adaptării la schimbări climatice. Întrecerea s-a desfășurat în două etape, înscrierea echipelor de studenți în concurs și prezentarea machetelor/proiectelor.  Au fost admise în etapa a doua a concursului 20 de echipe, respectiv 40 de studenți.

Vizită de studiu pentru zece zile

Participanții au prezentat prin intermediul machetei/proiectului o soluţie inovatoare de adaptare la schimbări climatice. În sprijinul realizării și prezentării machetei/proiectului, a cheltuielilor cu materialele achiziționate, s-a decontat o valoare maximă de 1.000 lei/machetă sau proiect. Vineri, 26 februarie, a avut loc selecția echipelor de studenţi câștigătoare ai concursului naţional „Calea Verde în machete” și premierea acestora cu o vizită de studiu în Norvegia – instruire universitară/practică în domeniul adaptării la schimbările climatice, pe o perioadă de 10 zile, în luna aprilie. La desemnarea echipelor câștigătoare au participat și experții norvegieni Gunnbjorg Navik din partea KS – Asociația Norvegiană a Autorităților Locale și Regionale și  Deborah Davis de la Western Research Institute. Toate cheltuielile legate de transport, masă și cazare vor fi asigurate din bugetul proiectului.

Câștigătorii

Finalistii concursului**Echipele câştigătoare sunt: Spiţă Radu și Zidaru Mihai Bogdan, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, pentru proiectul cu titlul „Adaptări antropice și soluții pentru schimbările climatice“; Nițoaia Andrei și  Ponciș Ionuț-Răzvan, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, pentru proiectul cu titlul „Implementarea unui nou sistem educațional și informațional pentru adaptarea la schimbările climatice în județul Neamț, România“; Bucurenciu Paul-Ştefan și Dordea Adelina, de la  Universitatea „Lucian Blaga”din Sibiu, pentru macheta cu titlul „Dispozitiv de reducere a prafului“; Csibi Endre și Urcan David-Cătălin de la Universitatea  „Petru Maior“ din Tg. Mureș, pentru macheta cu titlul „Utilizarea torentelor de energie formate după ploi abundente pentru a produce energie electrică“; Mărăcine Marius și Țițirigă Teodora-Mariana de la Universitatea „Lucian Blaga” din  Sibiu, pentru macheta cu titlul „Proiect aqua solar“.

Spirit ecologic

„Agenţia pentru Protecţia Mediului continuă strategia de atragere a tinerilor spre spiritul ecologic prin organizarea de concursuri interactive, cu premii atractive şi utile. Astăzi am recompensat pentru munca depusă 10 studenţi care au participat la concursul «Calea Verde în machete»,  un concurs de machete şi proiecte, desfășurat la nivel național, organizat de noi pe tema «O soluţie inovatoare în vederea adaptării la efectele schimbărilor climatice». Nu o să ne oprim aici şi o să ne continuăm munca de atragere a tinerilor spre dragostea de mediu, pentru că este important să lăsăm pe mâini responsabile viitorul planetei şi al generaţiilor următoare“, a afirmat Bogdan Gheorghe Trif, director executiv al APM Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*