Aptitudini pentru bibliotecarul modern

Bibliotecarii publici din județul Sibiu au oportunitatea de a-și dezvolta și certifica aptitudini de lucru în mediul informațional electronic prin implementarea proiectul e-Bibliotecar.

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu se numără printre cele zece biblioteci publice din țară în care se derulează proiectul „e-Bibliotecar. Aptitudini pentru Bibliotecarul Modern“, organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România(ANBPR) în parteneriat cu ECDL România. Bibliotecarii din toate bibliotecile publice din județul Sibiu, fie că este vorba despre municipii, orașe, comune, pot solicita certificarea oficială a competențele digitale la standard internațional pentru profilul ECDL, reușind în acest fel să se înscrie în direcția de redefinire a bibliotecilor ca spații active care beneficiază de aria tehnologiilor digitale. La nivel național, proiectul este orientat spre dezvoltarea competențelor digitale pentru 1.000 de bibliotecari și personal auxiliar din bibliotecile publice din rețeaua ANBPR.

Certificare ECDL

În urma unei analize interne a ANBPR, au fost agreate trei niveluri de competență IT accesibile atât personalului de specialitate, cât și celui auxiliar din bibliotecile publice. „Nevoia actuală de informație și creșterea gradului de utilizare a tehnologiei schimbă substanțial modelul tradițional al serviciilor bibliotecii publice. În prezent, bibliotecile sunt informaționale complexe, centre de educație permanente. Prin dezvoltarea competențelor personalului de bibliotecă în utilizarea mijloacelor IT&C, ANBPR si ECDL România contribuie la diversificarea și modernizarea ofertei de servicii adresate publicului larg și la repoziționarea bibliotecarilor în relația cu utilizatorii“, arată Silviu Borş (foto), directorul Bibliotecii Judeţene „Astra” Sibiu.

Program naţional

În baza parteneriatului ANBPR – ECDL ROMÂNIA, bibliotecile publice agreate în acest proiect au acces și la alte forme de colaborare în domeniul educației și certificărilor, cu beneficii pe termen lung. Evoluția și integrarea rapidă a tehnologiei digitale își lasă amprentă și pe nevoile actuale ale comunității în interacțiunea cu spațiul bibliotecii publice, iar aceasta, prin diversificarea serviciilor disponibile la nivelul instituției, poate veni în întâmpinarea cerințelor actuale de informație și comunicare. Competențele digitale la standard certificat internațional sunt instrumentul real pentru mijlocirea unei activități eficiente a bibliotecarului public la nivel intern, dar în special în relație cu publicul larg. Certificarea ECDL oferă deținătorului său o bază standard de cunoștințe IT necesară în noua societate informațională ce se află în continuă dezvoltare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*