Arhiepiscopia Sibiului va judeca apelul lui Pomohaci pe 19 septembrie. Enoriașii pun presiune pe Consistoriul Mitropolitan

Termenul de judecată în cazul apelului promovat de Cristian Pomohaci, fost preot al parohiei Moşuni-Veţa, judeţul Mureş, a fost fixat pentru data de 19 septembrie. Aproape 2.000 de oameni ar putea veni la Sibiu să-l susțină pe fostul preot și cântăreț de muzică populară, potrivit surselor Mesagerului de Sibiu.

„Având în vedere principiul judecăţii echitabile şi al respectării dreptului la apărare, Consistoriul a trimis astăzi citaţie persoanei învinuite, Cristian-Dorin Pomohaci, a admis audierea martorilor propuşi de acesta, oferindu-i-se posibilitatea ca, pe lângă înscrisurile depuse la Consistoriul Mitropolitan, să uzeze şi de dreptul său de a se apăra în faţa instanţei bisericeşti de judecată. Totodată, instanţa i-a oferit posibilitatea apelantului de a-şi alege un apărător bisericesc, dintre persoanele nominalizate în citaţie, apărători bisericeşti atestaţi de către Patriarhia Română”, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Sibiului. Până la data fixată pentru termenul de judecată, la instanţa bisericească se vor putea depune şi alte dovezi concrete în apărarea sau în acuzarea apelantului.

Consistoriul Mitropolitan precizează faptul că prin aplicarea măsurilor canonice nu se urmăreşte pedepsirea persoanei învinuite, care se poate întoarce prin pocăinţă, ci numai apărarea instituţiei Bisericii, a ordinii şi a disciplinei canonice, a moralităţii şi a sacralităţii vieţii bisericeşti. Orice pedeapsă canonică aplicată de o instanţă bisericească se deosebeşte de pedepsele instanţelor civile şi penale prin faptul că nu interzice niciun drept civil, nu privează de libertate, cel pedepsit rămânând o persoană liberă de a profesa orice activitate în cadrul societăţii civile, se menţionează în comunicat.

Pe de altă parte, instanța va fi supusă unei presiuni uriașe, surse apropiate anchetei declarând, pentru Mesagerul de Sibiu, că un număr estimat de 1.700 de persoane vor veni la Sibiu să-și manifeste susținerea pentru Pomohaci.

Tribunalul bisericesc de la Alba Iulia l-a caterisit pe Cristian Pomohaci în 28 iulie. Parchetul General a preluat, pe 19 iulie, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş dosarul în care preotul Cristian Pomohaci, din Parohia Moşuni, judeţul Mureş, este cercetat pentru racolare de minori în scopuri sexuale. Acesta a fost înregistrat în timp ce îi cerea favoruri sexuale unui minor, iar convorbirea a apărut în presă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*