Ariton, chemat azi la DNA. Procurorii au început urmărirea penală şi i-au interzis să părăsească ţara

Fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, s-a prezentat astăzi la DNA, după ce săptămâna trecută i-a fost ridicată imunitatea pentru a fi anchetat în dosarul ”Gala Bute”. Ariton a fost chemat pentru a i se comunica faptul că procurorii au început urmărirea penală în cazul său. Surse judiciare au declarat, pentru Agerpres, că procurorii DNA au dispus în cazul senatorului sibian măsura interdicției de a părăsi țara.

În 12 februarie, senatorii au aprobat solicitarea DNA în vederea formulării cererii de începere a urmăririi penale față de Ariton. „Senatul cere urmărirea penală a senatorului Ariton Ion, fost ministru al Economiei și actual membru al Senatului României, pentru faptele care fac obiectul dosarului nr. 50/P/2014 al Direcției Naționale Anticorupție — Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, se arată în Hotărârea Senatului.

Potrivit raportului Comisiei juridice, supus atenției plenului Senatului, în timpul audierii Ion Ariton a precizat că „sumele care au făcut obiectul contractelor de sponsorizare a evenimentului prin care se urmărea ‘promovarea României ca destinație turistică și a brandului turistic național, pe plan național și internațional, în cadrul Galei Internaționale de Box Profesionist’, și pe care l-a susținut, ‘au ajuns la Federația Română de Box'”.
Potrivit aceluiași document, Ion Ariton a explicat senatorilor juriști faptul că „o sponsorizare se face într-un cadru legal, pentru o sumă care este calculată la sută din cifra de afaceri”.

„Pentru o sponsorizare dintr-o companie, exista o comisie care analiza oportunitatea și legalitatea sponsorizării. După ce se fac aceste analize, acel raport de oportunitate și legalitate este trecut prin Consiliul de Administrație al acelei companii și numai după aceea se putea face virarea acelor sume în cuantumul și în procentele legale care se pot face din acel cont”, a mai arătat Ariton în Comisia juridică.

În urma audierii senatorului Ion Ariton, în data de 10 februarie, Comisia juridică a hotărât, cu majoritate de voturi, să admită solicitarea Parchetului de pe lângă ÎCCJ în vederea formulării cererii de efectuare a urmăririi penale față de fostul ministru al Economiei.

DNA a solicitat declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale față de Ariton, fost ministru al Ministerului Economiei, pentru participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite, în dosarul Gala Bute.

Anchetatorii au constatat că Ariton i-ar fi determinat pe reprezentanții a 10 companii de stat aflate în subordinea sa (Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA și Societatea Națională a Apelor Minerale SA) să sponsorizeze, cu suma totală de 1.742.830 lei, organizarea galei internaționale de box profesionist organizată la București la data de 9 iulie 2011, în cadrul căreia a evoluat sportivul Lucian Bute.

Procurorii susțin că, în condițiile în care evenimentul era organizat de societatea comercială cu capital privat SC Europlus Computers SRL, care a fost și beneficiarul real al sponsorizărilor, sponsorizarea galei de box era interzisă de Legea nr. 32/1994.

Potrivit DNA, deși beneficiarul real al sponsorizărilor a fost SC Europlus Computers SRL (care deținea exclusivitatea organizării și care a încasat toate veniturile galei), a fost folosită de Federația Română de Box pentru a evita dispozițiile imperative ale Legii nr. 32/1994 și a crea aparența că este susținută activitatea unei persoane juridice fără scop patrimonial.

În acest context, suma totală de 1.742.830 lei, care ar fi făcut obiectul sponsorizărilor, constituie prejudiciu pentru companiile menționate.

„Din probele administrate a rezultat că sponsorizările nu s-ar fi încheiat în lipsa intervenției ministrului Ion Ariton, iar sumele ar fi rămas în patrimoniul companiilor cu capital majoritar de stat”, au reținut procurorii care au apreciat că suma are natura unui folos nejustificat obținut de Rudel Obreja.

În legătură cu săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței în vederea obținerii unui folos necuvenit, DNA a arătat că, pentru a determina reprezentanții companiilor să adopte conduita menționată anterior, Ion Ariton și-a folosit autoritatea și influența derivată din funcțiile de ministru al Economiei, senator și președinte al filialei județene Sibiu a unui partid aflat la acel moment la guvernare.

AGERPRES

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*