„Arlechinadaˮ – o nouă premieră la Teatrul de Balet Sibiu

La începutul lunii iunie, Teatrul de Balet Sibiu așteaptă publicul la o nouă premieră. Spectacolul de balet comic „Arlechinadaˮ va prinde viață pe scena Sălii Thalia, sâmbătă, 1 iunie și în reluare duminică, 2 iunie, de la ora 19.00.

Coregrafia originală este realizată de Marius Petipa, pe muzica lui Riccardo Drigo, iar adaptarea coregrafică este semnată de Alexander Mishutin, având-o ca asistent de coregrafie pe Aleisha Gardner. Alexander Mishutin păstrează în acest balet coregrafia din scrierile originale ale lui Marius Petipa, practic o bijuterie a baletului mondial, ce nu a mai fost reprezentată ca atare pe scenă de mai bine de 100 de ani.

Spectacolul a avut premiera mondială la Teatrul Hermitage din St. Petersburg, fiind susținut de Baletul Imperial din Russia, pe 23 februarie 1900. „Arlechinadaˮ este un balet plin de prospețime, energie, grație, dar în același timp foarte tehnic. Personajele sunt inspirate din commedia dell’arte, o formă a teatrului de improvizaţie, cu origini în Italia perioadei renascentiste, ce a cucerit piețele, teatrele și chiar curțile regale. Actorii jucau mascați, masca confundându-se cu o trăsătură dominată a caracterului lor. Pungașul Pulcinella, intrigantul Brighella, lăudărosul Capitano, veselul pierde-vară Arlechino reflectau o lume pestriță, vie și artificială totodată, imaginea Europei la începutul erei sale moderne.

Inspirat de aceste spectacole de teatru popular, coregraful Marius Petipa oferă pentru prima rolul principal unui personaj masculin: Arlechino, care nu este nici pe de parte un prinț romantic, ci un personaj simpatic, îndrăzneț, leneș și naiv.

Baletul „Arlechinadaˮ spune povestea de dragoste dintre Arlechino și Colombina. Cassandre, tatăl acesteia, se opune căsătoriei celor doi tineri, găsindu-i fetei sale un logodnic mult mai bogat, pe Léandre, motiv pentru care încearcă în fel și chip să scape de Arlechino. În această dramă amoroasă intervin valetul Pierrot și soția sa, Pierrette, primul sprijinindu-l pe Cassandre, iar cea de-a doua pe Colombina. În ciuda diferitelor complicații ce apar, datorită ajutorului venit de la Zâna cea Bună, iubirea celor doi îndrăgostiți va învinge.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*