Artă populară în sticla de ţuică. Nu-i minciună!

 

Artă populară în sticla de ţuică. Nu-i minciună!

Artă populară în sticla de ţuică. Nu-i minciună!

Ilie Minciună a devenit peste noapte meşter popular. Nu a visat să cioplească lemnul niciodată. A fost mecanic la fabrica de covoare din Cisnădie mai bine de 40 de ani. A meşterit utilajele de acolo, cu mâinile pline de vaselină şi cu cheia de paişpe în buzunarul de la salopetă. Dar a venit şi vremea pensionării.

Intr-o bună zi, a stat strâmb, a judecat drept şi a început să cioplească un lemn. Aşa şi-a descoperit talentul. Încetul cu încetul, din mâinile sale au apărut opere de artă. Acum este cu adevărat mândru de ceea ce face şi a devenit unul dintre cei mai apreciaţi oameni din micul oraş în care trăieşte de mai bine de patru decenii.


 

 

Muncă de chirurg

 

Un bărbat înalt, vioi, cu ochii sclipind de inteligenţă, Ilie îşi prezintă cu multă modestie creaţiile în faţa echipei Mesagerul de Sibiu. Văzându-l, nu poţi să nu-l compari cu un veritabil chirurg ce operează laparoscopic. Practic, operele sale sunt meşteşugite în interiorul unor sticle. „E multă migală. Mi-am făcut eu nişte pensete speciale. Cu ajutorul lor, pot manevra bucăţelele minuscule de lemn”, povesteşte cisnădianul, fără a ne arăta uneltele ştiute numai de el. Nu vrea ca cineva să-i fure invenţia. Şi are dreptate. Reuşeşte după multe ore de muncă să „planteze” în interiorul unor sticle tot felul de obiecte artizanale. Fântâni cu cumpănă, vârtelniţe, scaune, tot felul de obiecte tradiţionale făcute din lemn de frăgar sau de prun. Efectul maxim este atunci când peste aceste mici opere de artă se toarnă o ţuică aprigă. În câteva zile, licoarea capătă o culoare gălbuie, de-ţi lasă gura apă, fie că-i post ori ba.

 

Sticlele sale au trecut oceanul

Nu bea nici un strop. Sticlele lui, însă, sunt umplute cu cea mai bună „răchie” din zonă. „Am auzit că sticlele făcute de mine au ajuns şi în Australia, America, Canada, de Europa nici nu mai zic… Mitropolitul Moldovei are una primită de la fostul nostru primar, cine mai ştie pe la ce ministere au mai ajuns ?”, se întreabă meşterul. E drept că sticlele ce conţin ambrozia gălbuie de prună sunt ideale pentru a fi oferite cadou. Preţul nu e exorbitant, în schimb efectul te dă pe spate.

Muncitorul devenit artist

 

Ilie Minciună a venit la Cisnădie din Botoşani, în urmă cu vreo 45 de ani. Pe atunci, fabrica de covoare din Cisnădie artăgea ca un magnet muncitori din toată ţara. Aşa a ajuns şi el aici. S-a însurat şi s-a stabilit pentru totdeauna în micul oraş. Stă chiar lângă intrarea de la fabrică şi de multe ori suspină cu regret după vremurile când acolo se mai făceau renumitele covoare. Acum e pustiu, însă minunea cu talentul ce l-a „lovit” după pensionare l-a făcut din nou util şi chiar vedetă locală.

 

Ilie MINCIUNĂ | meşter popular

 

„Am auzit că sticlele făcute de mine au ajuns şi în Australia, America, Canada, de Europa nici nu mai zic…”

 

60

de lei costă o sticlă meşteşugită de Ilie Minciună

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*