Artiști de talie mondială ai muzicii clasice, la Sibiu, datorită Festivalului Enescu

Filarmonica de Stat Sibiu este “casa” Festivalului Enescu.

Patru concerte de excepție cu artiști invitați vor avea loc, în luna septembrie, la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu. Orchestra simfonică a Filarmonicii va susține, la rândul său, un concert în cadrul Festivalului Enescu la Sibiu și unul în Capitală.

Seria evenimentelor muzicale sibiene sub semnul lui Enescu debutează vineri, 3 septembrie, de la ora 19:00. Recitalul “Claude Debussy – O viață pasională” ne oferă bucuria întâlnirii cu Robert Powell și Rohan McCullough și invitații lor, Clive Conway – flaut și Nathan Tinker – pian.

Camerata Regală revine la Festivalul Enescu sub bagheta dirijorului Constantin Grigore, duminică, 5 septembrie, începând cu ora 19:00. Împreună cu Shlomo Mintz, unul dintre cei mai expresivi violoniști ai momentului, Camerata Regală va interpreta “Anotimpurile la Buenos Aires” de Piazzolla (ar. de Fabián Bertero). Simina Croitoru, o tânără violonistă în ascensiune, revine la Sibiu și se alătură Cameratei Regalei pentru a da viață “Anotimpurilor” lui Vivaldi.

Festivalul Enescu ne readuce împreună la Sala Thalia, duminică, 12 septembrie, la ora 19:00, când îl vom asculta pe violonistul american Gil Shaham. Programul recitalului include: Sonata nr. 2 în la minor pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach, Partita nr. 2 în re minor pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach, Isolation Rag pentru vioară solo de Scott Wheeler, Studiu pentru vioară – Anger Management de Max Raimi, When the Violin de Reena Esmail și Partita nr. 3 în Mi Major pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach.

Marți, 14 septembrie, de la ora 18:00, scena Sălii Thalia aparține orchestrei de cameră Mahler, cu Yuja Wang ca dirijor și solist și liderul orchestrei, Matthew Truscott, în calitate de concertmaestru. Orchestra multinațională prezintă: Simfonia nr. 31 în re major de Haydn, Capriccio pentru mâna stângă și ansamblu de suflători de Janáček, Octet pentru suflători de Stravinski și Concertul nr. 2 în Fa Major pentru pian și orchestră op. 102 de Șostakovici.

Gazdele au întotdeauna ultimul cuvânt, așa că joi, 16 septembrie, în cadrul Festivalului Enescu la Sibiu va performa orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, dirijată de Tito Ceccherini și alături de Carolin Widmann – vioară. Distinsă, în anul 2021, cu Ordinul „Meritul Cultural în grad de Comandor” conferit de E.S. președintele României, Klaus Iohannis, Filarmonica de Stat Sibiu propune în cadrul ediției jubiliare a Festivalului Internațional George Enescu un program inedit, care vă va stimula imaginația și simțurile, prin expunerea unor lumi sonore dintre cele mai diverse. Muzicienii sibieni au pregătit un program alcătuit din: Rare Gravity – Dai Fujikura, Giorno velato pentru vioară și orchestra – Salvatore Sciarrino, Fiori di Fiori – Francesco Filidei, Der Nachbar des Chaos – Mihnea Brumariu. În aceeași formulă artistică, programul va fi prezentat în București, la Sala Radio, sâmbătă, 18 septembrie. Invitația de a participa în prestigiosul festival pentru a doua ediție consecutivă este în sine o confirmare a performanței Filarmonicii de Stat Sibiu.

Recitalurile din cadrul Festivalului Internațional “George Enescu” la Sibiu sunt organizate de către Asociația Culturală PLAY – promotorul evenimentului și sunt co-finanțate de Primăria municipiului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, AFCN.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*