Astrid Fodor: Un primar trebuie să aibă libertatea de a lua deciziile cele mai potrivite

La invitația Ministerului Afacerilor Externe din Israel și a Congresului American al Evreilor, primarul Astrid Fodor a participat la cea de-a 33-a Conferință Internațională a Primarilor.

Conferința a avut loc în Israel, în orașele Tel Aviv și Ierusalim, în perioada 24-28 februarie.

Delegația primarilor la primăria orașului Ierusalim

Conferința organizată în parteneriat cu Federația Autorităților Locale din Israel a adus împreună conducători de administrații locale din mai multe țări ale lumii, firme israeliene și multinaționale care activează în domeniul high tech, al energiei și al ciberneticii și experți în dezvoltare urbană pentru a discuta viitorul orașelor, în pas cu realitățile și provocările secolului XXI. Printre temele atinse în workshop-urile și prezentările conferinței se numără dezvoltarea economică a comunităților locale, siguranța populației, probleme de securitate, siguranță cibernetică, dar și modul în care administrațiile locale preiau impactul problemelor de la nivel național.

Au mai participat primarii orașelor Banja Luka /Bosnia și Herțegovina, Batumi /Georgia, Belgrad/Serbia, Beverly Hills/SUA, Buzău/România, Blantyre/Malawi, Celje/Slovenia, Cotonou/Benin, Entebbe/Uganda, Imperia/Italia, Montevideo/Uruguay, Lalitpur/Nepal, Kyiv/Ucraina, Belmopan/Belize, Pittsburg/SUA, Portland/SUA, Sabac/Serbia, San Pedro/Belize, Soaw/Burkina Faso, Taipei/Taiwan, Tirana/Albania, Vicente Lopez/Argentina, Veron Punta Cana/Republica Dominicană.

Jack Rosen, președintele Congresului American al Evreilor

Agenda evenimentului a fost construită astfel încât participanții să cunoască provocările cu care se confruntă administrația orașelor din Israel, dar și soluțiile identificate pentru a gestiona aceste probleme. Delegația de primari a fost însoțită pe tot parcursul programului conferinței de președintele Congresului American al Evreilor, Jack Rosen, și de vicepreședintele Munr Kazmir.

Moshe Lion, primarul orașului Ierusalim

Primarii au fost primiți de primarul orașului Ierusalim, Moshe Lion, și de primarul orașului Tel Aviv, Ron Huldai. Aceștia au prezentat modul de gestionare a orașelor conduse de ei și a principalelor a servicii edilitare. În Tel Aviv, delegația de primari a vizitat centrul de comandă pentru siguranța publică.

Centrul de comandă pentru siguranță publică – Tel Aviv

A urmat o întâlnire cu primarul orașului Haifa, Einat Kalisch-Rotem, care a continuat seria de schimburilor de experiență.

Astrid Fodor împreună cu Einat Kalisch-Rotem

Primarii au fost primiți pentru o vizită și la Ministerul Afacerilor Externe de adjunctul ministrului, Tzipi Hotovely. De asemenea, o întâlnire importantă a fost cea cu fostul premier al Israelului, Ehud Olmert.

Astrid Fodor și Ehud Olmert

“A fost o experiență utilă, pentru că prezentările primarilor participanți au fost foarte aplicate pe probleme concrete cu care se confruntă. Din discuțiile cu primarii gazdă, dar și alți primari participanți, am realizat din nou cât de importantă este descentralizarea pentru administrația locală și cât de mult mai este de făcut în România în această direcție. Un primar trebuie să aibă libertatea de a lua deciziile cele mai potrivite pentru comunitatea sa, adaptate la realitatea și specificul orașului pe care îl conduce”, a apreciat Astrid Fodor.

Primarul orașului Kiev, Vitaliy Klitschko, primarul Astrid Fodor și primarul Buzăului, Constantin Toma

O zi a fost dedicată întâlnirilor cu firme israeliene sau multinaționale care oferă produse și servicii pentru administrarea orașelor, acestea fiind prezente în cadrul evenimentului expozițional Muni Expo. Peste 100 de firme au oferit vizitatorilor de la soluții digitale pentru asigurarea serviciilor publice și până la dotări funcționale și estetice pentru mobilarea spațiilor publice.

Bursa de mărfuri Tel Aviv

Ultima zi a fost rezervată vizitei la Centrul Peres din Tel Aviv, care se concentrează pe inovare și menținerea păcii în zonă, iar apoi la baza aeriană “Tel Nof” din Tel Aviv, transmite Serviciul Comunicare, Relații Externe și Marketing din cadrul Primăriei Sibiu.

Astrid Fodor, alături de primarul orașului Tel Aviv, Ron Huldai

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*