Atelier de găitănărit pentru copii

Expoziții Călătoare Brașov și Muzeul ASTRA invită copiii cu vârsta peste 6 ani la ”atelierul de împletit fire și povești”. Prin acest atelier, participanții vor cunoaște un vechi meșteșug specific Șcheilor Brașovului și anume găitănăritul. 

Găitanele sunt fire de bumbac, in, mătase, lână, împletite sub forma unui șnur, aplicat în trecut pe vestimentație cu scop decorativ. Ele sunt realizate pe o troacă din lemn de care sunt atașate 5, 6, 8, 10 sau 12 ciocănele pe care sunt puse firele. La început se va lucra cu 4 ciocănele și, pe măsură ce căpătăm îndemânare, se poate trece la 5 sau 6 ciocănele.

În trecut, găitănăritul era un meșteșug reprezentativ pentru Brașov. Șcheii Brașovului a fost un centru renumit de prelucrare a găitanelor cu o dezvoltare maximă la sfârșitul secolului XVIII – începutul secolului XIX la care participau circa 600 de familii.

Atelierul se va desfășura în Muzeul în Aer Liber, Pavilionul Multicultural – sala de expoziție „Târg, Cale, Atelier”, în perioada 25 aprilie – 6 mai. Un element important al atelierului este faptul că atât participanții, cât și vizitatorii depotrivă pot vizita Casa din cartierul Şchei al oraşului Braşov. Este vorba despre singurul monument din mediul urban transferat până în prezent în Muzeul ASTRA. Construcţia are două nivele: primul, din piatră, este săpat în pantă şi a servit ca spaţiu de depozitare, iar cel de-al doilea, din lemn de brad şi stejar, reprezintă spaţiul de locuit. Acest spațiu provine chiar din zona specifică atelierelor de găitănărit.

Pentru înscrieri și detalii suplimentare, doritorii pot apela 0721.028.967 (Ioana Balaban, organizator). Accesul la acest atelier poate fi obținut doar în baza unei programări telefonice și costă 14 lei/elev.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*