Atelierul de inimi

Opt copii cu malformații cardiace au primit o nouă șansă la viață.

În perioada 30 septembrie – 4 octombrie, acești copii, diagnosticați cu maladii grave ale inimii, au fost tratați de către echipă medicală din Sibiu, sprijinită de specialiști din Germania. Acțiunea face parte din proiectul „Inimi sănătoase pentru copii”, derulat de Fundația Polisano. Desfășurată la spitalul Polisano-Medlife din Sibiu, misiunea operatorie de toamnă, a treia din acest an, s-a dovedit a fi un succes, inclusiv datorită ajutorului oferit de echipa medicală din Stuttgart, Hanovra și Leipzig.

Operații gratuite

Echipa de chirurgie cardiacă din Germania, condusă de  medicul Ioannis Tzanavaros, șeful departamentului de chirurgie cardiacă pediatrică Sana Stuttgart – spitalul „Olga”, a venit pentru prima dată la Sibiu, pentru a susține echipa de medici români, specialiști în acest domeniu. Așadar, opt copii cu malformații cardiace au primit în dar câte o inimioară reparată. Ei provin din județele Timiș, Arad, Bihor, Brașov și Sibiu și au vârste cuprinse între 5 luni și 10 ani. Majoritatea sunt cazuri sociale, cu o situație financiară grea și cu diferite grade de complexitate ale intervențiilor.

„Conform INS, anual se nasc în România aproximativ 1.500 de copii cu maladii congenitale cardiace. Din acest număr, sunt soluționate 500 de cazuri pe an, iar rata mortalității infantile este foarte severă, locul 1 în Europa. Ne dorim să schimbăm aceste statistici reci și să dăm șansa la viață unui număr cât mai mare de copii”, a spus Cătălina Costache, directorul executiv al Fundației Polisano.

Premieră națională

Coordonatorul programului este Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară și toracică și conferențiar în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

„Avem plăcerea să anunțăm, în premieră pentru România, crearea unui parteneriat instituțional între centrele de chirurgie cardiovasculară pediatrică din Stuttgart și Hanovra, ULBS, Primăria Sibiu și Spitalul European Polisano – Medlife, în vederea tratării în Sibiu a cât mai multor copii cu boli cardiace congenitale. Din păcate, până în prezent, sutele de copii tratați în centrul din Sibiu, începând cu 2014, au beneficiat doar de fonduri private, strânse în scop caritabil de către Fundația Polisano. Rugăm Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății să includă centrul din Sibiu în programele naționale de chgirurgie cardiovasculară infantilă și ATI, respectiv să acorde Facultății de Medicină din Sibiu dreptul de a forma rezidenți și medici specialiști în acest domeniu atât de deficitar”, a precizat Costache.

Peste 130 de operații reușite

Fundaţia Polisano a fost creată în 2015. De atunci, au fost  derulate mai multe proiecte pentru sănătate. „Inimi sănătoase pentru copii” presupune organizarea şi finanţarea de intervenţii chirurgicale complexe pentru copii cu malformaţii cardiace grave, cu ajutorul unor echipe medicale din străinătate. În patru ani, au fost finanţate 131 de operaţii pentru copii, cu rată de succes de 100 la sută.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*