ATENȚIE! Tentativă de fraudă care folosește ca tematică situația Ucrainei

O nouă tentativă de fraudă care folosește ca tematică situația Ucrainei se propagă în aceste zile pe mail, informează Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC.

DNSC: Infractorii cibernetici obișnuiesc să se folosească mereu de contexul existent pentru a-și șlefui scenarii de atac cu o rată ridicată de succes.

Așadar, apar primele semne ale exploatării subiectului Ucraina pentru a monetiza rapid și eficient pe seama atacurilor.

Directoratul a fost notificat despre apariția unei campanii de tip fraudă distribuită prin e-mail care este lansată de la adresa ukrarelief[@]unations[.]com. Domeniul unations.com apare în acest moment ca fiind de vânzare.

Textul mesajului face apel la strângerea de fonduri pentru refugiații care fug din calea războiului din Ucraina prin Ukraine Crisis Relief Fund, iar metoda propusă de transmitere a banilor este un portofel de bitcoin.

Desigur, informațiile prezentate sunt false, dacă facem o minimă documentare. Există o inițiativă online de strângere de fonduri cu această titulatură pe platforma GlobalGiving, dar nu are ca metodă de plată criptomoneda și nici nu specifică drept dată de contact domeniul utilizat în transmiterea unor astfel de e-mail-uri.

E-mail-ul apare ca fiind semnat de Amin Awad, care în realitate este chiar Secretar General Adjunct al Organizației Națiunilor Unite (ONU) și a fost numit pe 25 februarie în funcția de coordonator al crizelor pentru Ucraina, dar fără nicio legătură cu inițiativa Ukraine Crisis Relief Fund. Infractorii cibernetici simulează așadar inițiative de strângere de fonduri cu reputație și impersonează indivizi aflați în funcții importante la nivel internațional pentru a oferi o doză de încredere informației prezentate potențialelor victime.

Asemeni altor campanii care aveau ca scop principal fraudarea utilizatorilor, textul e-mail-ului în limba engleză este unul imprecis, cu greșeli gramaticale.

Mai mult, soluțiile de securitate integrate în serviciile de e-mail identifică deja acest mesaj ca fiind unul cu potențial fraudulos, așa cum se poate observa din imagini.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*