Atracții la mare altitudine

Cel de-al 12-lea Hotel de Gheaţă de la Bâlea Lac a fost inaugurat oficial.

Alegerea acestui moment pentru organizarea festivităţii a Hotelului de Gheaţă a marcat încheierea tuturor lucrărilor şi finisajelor efectuate la toate obiectivele cuprinse în cadrul complexului de la Bâlea Lac (Hotelul de Gheaţă, Biserica de Gheaţă şi structura de trei igluuri). Până în primăvară, când vremea va topi cele trei obiective, turiştii ce urcă la Bâlea Lac se pot bucura de vizitarea unor structuri unice pentru sud-estul Europei. Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac este în topul listei preferințelor turiștilor nonconformiști din întreaga lume, care dau căldura dintr-o cameră obișnuită de hotel pe experiența fascinantă a cazării într-un hotel unde totul e înghețat. Temperatura este constantă în interior, menținându-se între -2 și +2 grade Celsius, iar cei care aleg să se cazeze în camerele de gheață au la dispoziție saci de dormit, blănuri călduroase și pături.

În postura de „naşi” ai Hotelului de Gheaţă de la Bâlea Lac au fost, marți, consulul Republicii Chile la Bucureşti, Guzman Rodrigo Barros, binecunoscuta actriţă Maia Morgenstern, criticul de film Irina Margareta Nistor şi preşedintele Consiliului Judeţean, Daniela Cîmpean.

„Am visat că sunt o prinţesă”

Maia Morgestern a primit din partea organizatorilor un mic trofeu, sub genericul „Tezaure Umane Naţionale”, în semn de apreciere pentru contribuţia adusă la zestrea culturală a ţării şi pentru promovarea imaginii ţării în străinătate. „M-a emoţionat foarte tare invitaţia de a participa la acest eveniment şi vă mărturisesc că nici nu înţelegeam foarte bine unde mă duc şi ce o să se întâmple. Până să ajung aici n-am prea înţeles… Acum, vă mărturisesc că îmi face o deosebită plăcere, am «plonjat» efectiv într-o lume a copilăriei pe care nici n-am avut-o vreodată, într-un «Palat de Gheaţă». Acesta a fost visul meu dintotdeauna (şi cred că nu numai al meu!), să fiu o prinţesă a «Palatului de Gheaţă». Aici, parcă te purifici, le laşi pe toate în urmă şi intri într-o lume magică… Cred că aveţi un curaj formidabil să faceţi ceea ce văd eu aici. Singură, nu aş fi venit aici. E absolut splendid, sunt copleşită şi sunt într-o lume de vis, de care vreau să mă bucur din tot sufletul”, a spus Maia Morgenstern.

În lumea filmului

În acest sezon, Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac are ca temă „Cinema on Ice“, în cele 15 camere fiind sculptate în gheață personaje sau scene din filmele celebre care au făcut istorie. Prezentă între invitaţii de marcă la eveniment, criticul de film Irina Margareta Nistor a completat: „spre deosebire de Maia, eu îmi doresc de 12 ani să vin aici. Aici pentru mine e cel mai bine; nu numai că sunt filme, dar mie îmi place ca totul să fie de gheaţă, eu chiar ronţăi mereu la gheaţă… Ideea de a dedica fiecare încăpere câte unui film cred că a fost foarte bună, e foarte «cinematografic» ceea ce e aici şi sper din tot sufletul că cineva va şi veni să filmeze aici”.

Ridică prestigiul județului

Și pentru Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean, invitația a fost o surpriză plăcută. „Suntem deosebit de onoraţi ca personalităţi precum dvs. să fie prezente aici, astăzi şi nu numai. Vă mai aşteptăm, pentru că aici este un loc mirific. Probabil că o să-l vedeţi şi vara; aici este un loc superb, un colţ de rai, şi cred că iniţiativele unor oameni fac ca acest loc să fie şi mai atractiv şi mai căutat de către turişti. Mulţumesc în mod special celor care au avut această iniţiativă, care au ridicat aceste construcţii de gheaţă, iniţiativă ce a făcut ca judeţul Sibiu să fie unul căutat nu numai pentru turiştii din ţară, dar şi pentru cei de peste hotare, fac să se vorbească şi frumos despre România. Avem norocul ca în Sibiu să avem oameni plini de iniţiativă, oameni speciali, pe care mi-aş dori să-i multiplicăm, să-i clonăm. În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu, sprijinirea unor astfel de oameni şi astfel de iniţiative este o prioritate şi sunt convinsă că zona Bâlea Lac poate să ofere şi mai mult în viitor”, a apreciat Cîmpean.

La eveniment au participat o mulțime de turişti, reprezentanţii administraţiei publice locale din Cîrţişoara, echipa Consiliului Judeţean Sibiu fiind completată de vicepreşedintele Wiegand Helmut Fleischer şi administratorul public al judeţului, Sebastian Dotcoş.

O operă de artă

Dimensiunea internaţională a fost dată şi de prezenţa consulului chilian Guzman Rodrigo Barros. „Sunt încântat şi bucuros să împărtăşesc acest momente cu voi, cu toate autorităţile şi personalităţile prezente aici. Consider că acest loc este nemaipomenit, uimitor, nu este o clădire, ci este o operă de artă. Sunt impresionat şi mai mult de oamenii de aici, pentru că aţi făcut acest loc foarte primitor, călduros. Românii sunt oameni foarte calzi şi tocmai acesta este motivul pentru care sunt a doua oară în România. Creaţi o atmosferă specială şi îmi daţi sentimentul că sunt acasă, nu mai sunt aici un străin”, a mărturisit diplomatul.

Rugăciune comună

Cea de-a doua parte a evenimentului de inaugurare oficială s-a consumat la Biserica de Gheaţă, unde oaspeţii au fost invitaţi să se roage alături de preotul evanghelic Misch Regger. Apoi, cei interesaţi au putut vizita şi structura de trei igluuri, ori s-au distrat în cadrul Winter Park.

 

Vedete la complexul de gheață

Încă de la primele sale ediţii, proiectul de marketing turistic „Hotelul de Gheaţă – Bâlea Lac” a reprezentat o atracţie şi pentru oamenii politici, diplomaţi, artişti din diverse domenii, sportivi cunoscuţi etc. Hotelul a fost gazda unor numeroase evenimente, iar printre oaspeţi s-au numărat şi personalităţi de prim rang, cum ar fi preşedintele României, Klaus Iohannis, mitropolitul Ardealului, ÎPS dr. Laurenţiu Streza, foştii sportivi Elisabeta Lipă, Helmuth Duckadam, Octavian Belu, muzicienii Ovidiu Lipan Ţăndărică, Nicolae Voiculeţ, trupele Cargo şi Krypton, fostul astronaut Dumitru Prunariu, actorul Constantin Chiriac, primari, diplomaţi ai Chinei, Austriei, Irlandei, SUA, Germaniei, acreditaţi în România, precum şi diverşi reprezentanţi ai mediului de afaceri autohton și străin. Memorabile sunt deja cele două sejururi petrecute de actorul Jean Claude Van Damme la Bâlea Lac, în anii 2014 şi 2016, când aici au fost filmate două reclame la o renumită marcă de bere.   

Irina Margareta NISTOR | critic de film

„Acum 10 ani eram în Noua Zeelandă şi acolo era un bar de gheaţă la care n-am ajuns. Mi-am zis atunci: «Lasă că o să merg la Bâlea Lac, la Hotelul de Gheaţă, care e foarte frumos». Complexul este extraordinar de frumos, mult mai frumos decât puteam să-mi imaginez.“

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*