Atu-ul Băncii Comerciale Feroviara: capital integral românesc

Activă din primăvară la nivel local, Banca Comercială Feroviara S.A. se prezintă ca un partener de nădejde, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru companii

Lansată de curând pe piața din Sibiu, Banca Feroviara își propune să le ofere clienților săi o gamă completă de produse și servicii, la cele mai înalte standarde de calitate și transparență. Cu un acţionariat în întregime românesc, politica de dezvoltare vizează o cât mai bună acoperire a spaţiului economic, precum şi o creştere sustenabilă a cifrei de afaceri, bazată pe o atitudine prudentă în administrarea riscurilor specifice, care să asigure stabilitatea şi viabilitatea instituţiei pe termen lung.

Banca Comercială Feroviara (BCF) și-a deschis sucursala de la Sibiu în 6 aprilie 2011, având cinci angajați și fiind a zecea înființată la nivel național. În prezent, instituția bancară activează în opt orașe importante ale țării, cu 15 unităţi bancare deschise, urmând ca alte două sucursale, la Craiova și Oradea, să apară în curând. O particularitate a băncii este capitalul exclusiv românesc. „Banca Comercială Feroviara a luat ființă în august 2009, începându-și activitatea într-o perioadă în care alte bănci își restructurau operaţiunile şi restrângeau numărul de sucursale şi agenţii. Noi am intrat pe piața ca fiind o bancă universală, ce oferă o gamă completă de produse și servicii, atât pentru clienții persoane fizice, cât și juridice“, explică Ioan Vasiu, directorul sucursalei de la Sibiu.

Acţionari implicaţi în domeniul feroviar

Cu un capital social de 64 de milioane de lei, acționariatul instituției bancare se împarte astfel: Valer Blidar, 39,5% din capitalul social și din drepturile de vot, S.C. Astra Vagoane Călători S.A. 26% din capital și drepturi de vot, 25% revin societății S.C. Tristar S.R.L., iar restul de 9,5% din capital societății S.C. Ateliere CFR Grivița S.A. „Practic, de aici vine și numele băncii, pentru că acționarii sunt persoane cu implicare în domeniul feroviar“, precizează directorul sucursalei sibiene. Banca s-a lansat pe piață plecând de la premisa: „clientul este partenerul nostru de afaceri. Evoluăm împreună, găsim soluții, luăm decizii și creăm valoare.“ Tocmai de aceea, este în continuă dezvoltare, încercând mereu să ofere cele mai bune și mai profitabile soluții pentru clienții săi, afirmă reprezentanţii BCF.

Facilităţi pentru persoane fizice

Sucursala din Sibiu, ca, de altfel, toate celelalte sucursale şi agenţiile din țară, oferă o gamă completă de servicii, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. Astfel, printre produsele oferite persoanelor fizice se numără: contul curent, creditul de nevoi personale cu sau fără garanții, creditul imobiliar/ipotecar pentru investiții, conturi de economii sau carduri de debit, precum Mastercard Standard Express Plus, Maestro Express sau Mastercard Gold Royal. Totodată, persoanele fizice pot opta la alegere pentru un anumit tip de depozit: depozitul la termen cu prelungire automată sau depozitul „Intercity“, depozitul la termen cu plata lunară a dobânzii sau depozitul „Accelerat“ și depozitul la termen cu plata dobânzii în avans, cunoscut și sub denumirea de depozit „Rapid“. La acestea se adaugă depozitul „Overnight” sau depozitul „București-Arad“ și depozitul non-standard sau „Orient Expres“. De asemenea, clienţii pot beneficia de facilitățile unei casete de valori, disponibile în opt mărimi, contra unei tarif de închiriere lunar ce variază între 8 și 25 de euro, în funcție de capacitate. Sucursala de pe strada General Magheru pune la dispoziția clienților săi și serviciul Western Union, prin care aceștia pot trimite și primi bani, în România sau peste hotare, în doar câteva minute.

Facilități pentru persoane juridice

Banca dispune și de o serie de produse destinate exclusiv clienților persoane juridice. Astfel, pe partea de creditare, persoanele juridice pot beneficia de credite pentru activitate curentă, cum ar fi susținerea clienților, achiziția de stocuri, plăți bugete sau salarii, sub două forme: linie de credit, pe o perioadă de maxim 12 luni, cu plata lunară doar a dobânzii sau credit pe obiect, pe o perioadă maximă de 36 de luni, cu plata lunară a creditului plus dobândă. De asemenea, instituția bancară sprijină și investițiile pe fonduri nerambursabile, oferind credite pentru dezvoltare, pre și cofinanțare a proiectelor pe fonduri europene, sau societățile din domeniul agricol prin Agrocredit, finanțarea pe termen scurt, mediu și lung pentru susținerea activităților curent, cum ar fi plățile către furnizori sau salariile, dar și a proiectele de investiții. Suma finanțată prin acest ultim program se ridică până la 50% din veniturile realizate în anul precedent pentru finanțarea activităților curente. Totodată, banca poate acorda unele credite specifice: credit pe documente, scrisori de garanție bancară, credite de investiții și ipotecare pe un termen de până la maxim 15 ani. În plus, clienţii pot beneficia de credite de refinanțare pe termen de maxim 10 ani, pentru orice tip de credit bancar sau leasing contractat. Pe partea de operațiuni, clienții persoane juridice beneficiază de gratuitate la deschiderea unui cont care de altfel oferă şi o dobândă la vedere de 1 % (printre cele mai mari din piaţă), de un comision unic de administrare de 10  lei pe lună, de serviciul de Internet Banking gratuit la care se adaugă plata prin acest serviciu care oferă utilizatorului un discount de până la 50% pentru comisioanele la plăți. Tot referitor la segmentul de operațiuni, comisionul de depunere numerar este zero, cât și cel de încasare pentru sume mai mici de 50.000 de lei. Pentru persoanele juridice, dobânda la contul de economisire, depozit fără scadență, este de 4,5% pentru lei și de 2,25% pentru euro, calculată la soldul zilnic.

Plăți valutare rapide, la costuri minime

Începând din luna iunie 2011, BCF este afiliată la programul de plăți valutare „Target2”, alături de alte 21 de instituții bancare din România. Principala facilitate a acestui program este faptul că plățile valutare ce se decontează pe teritoriul României ajung la destinaţie mult mai rapid, comparativ cu circuitul pe care-l suportă un transfer valutar care nu se efectuează prin acest sistem. Singura condiție este ca banca beneficiarului să fie și ea afiliată la acest program. Banca Comercială Feroviara derulează în perioada 12 septembrie-12 decembrie o campanie promoțională, prin care scuteşte clienţii de comisionul de urgenţă, în valoare de 50 de euro. Condițiile pentru decontarea unei astfel de plăți sunt: valuta plății să fie obligatoriu euro, banca beneficiarului trebuie obligatoriu să fie participant direct sau indirect la sistemul „Target2”, destinația plății să fie o țară din zona euro sau din Uniunea Europeană, inclusiv România, contul IBAN să fie valid, iar plata să fie acceptată la ghişeul băncii până la ora 12.00. Sistemul a fost creat pentru a crește eficiența plăților transfrontaliere în zona euro, derulându-se la costuri mici, un risc minim și un timp foarte scurt de procesare. „Target2” funcționează în fiecare zi, cu excepția zilelor de sâmbătă și duminică, Anul Nou, Vinerea Mare, Lunea Paștelui, 1 Mai și prima și a doua zi de Crăciun.

CASETĂ
Dezvoltare la nivel național și local

Sucursala din Sibiu are planuri ambițioase pentru viitor. Printre acestea se numără diversificarea ofertei de produse și servicii, dar și deschiderea unei noi agenții în județul Sibiu. „Noi ne axăm pe dezvoltarea permanentă a activității sucursalei și pe targetarea unei piețe cât mai mari de clienți prin oferirea de servicii și produse de calitate. De asemenea, în măsura în care business-ul bancii se dezvoltă, intenționăm să deschidem și o agenție a băncii în judeţul Sibiu“, precizează Ioan Vasiu. De altfel, instituţia este în continuă dezvoltare şi la nivel național. În acest sens, în viitorul apropiat se vor deschide alte sucursale la Craiova și Oradea, dar și la Iași și Constanța.

CITAT
Ioan VASIU | director sucursală

„Noi ne axăm pe dezvoltarea permanentă a activității sucursalei și pe targetarea unei piețe cât mai mari de clienți, prin oferirea de servicii și produse de calitate. De asemenea, în măsura în care business-ul băncii se dezvoltă, intenționăm să deschidem și o agenție a băncii în judeţul Sibiu.“

FOTO: Construită cu capital integral românesc, banca se adresează publicului larg

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*