Au rămas fără apă

Locuitorii comunei Alma folosesc apă adusă cu cisternele. Vinerea trecută, apa a fost oprită, după ce s-au constatat depăşiri mari ale concentraţiilor de amoniu. Operatorul regional de apă şi apă uzată, Apa Târnavei Mari, a decis să ia această măsură până la rezolvarea problemei.

zoUvhln5c55JH21eevAXy2VCJbVyPupjlt3B2narV9EPeste 500 de familii din comuna Alma folosesc, de câteva, zile apă potabilă adusă cu cisternele, după ce specialiştii au constatat vinerea trecută că există o concentraţie periculoasă de amoniu în apă. „Cei de la Apa Târnavei Mari m-au anunţat, vineri, că s-a depăşit cantitatea admisă de amoniu şi că ne sistează apa. Sâmbătă am anunţat populaţia. S-au luat probe. Le-am asigurat în permanenţă 1.000 de litri de apă, în curtea primăriei. Sâmbătă am adus apă pentru animale cu cisterna de la pompieri“, a declarat Eugen Fetean, viceprimarul comunei Alma.

Probe din sol

Pentru a fi siguri că oamenii nu vor bea apă din aducțiunea contaminată, autorităţile au mers din poartă în poartă şi au luat semnături de la fiecare cetăţean care a declarat, pe propria răspundere, că nu va bea din apa infestată până nu va fi anunţat că s-a remediat problema. „Şi la animale ni s-a spus că e posibil să se transfere în produse, chiar în lapte“, completează Fetean. Specialiştii au luat probe din apa de la o fermă situată în centrul comunei. Ulterior s-au prelevat probe şi din sol.

De patru ori mai mare

În comuna Alma, alimentarea cu apă potabilă este realizată de către societatea Apa Târnavei Mari printr-o instalaţie centrală de aprovizionare. Aceasta furnizează apă provenită din trei puţuri forate de adâncime, care este tratată într-o staţie de tratare a apei. Măsura sistării apei a fost necesară din cauză că, în zona puţurilor, concentraţia de amoniu a fost depăşită de patru ori. „La Alma Dumbrăveni a apărut o poluare a sursei de apă din puţurile pe sistemul de distribuție al apei, o poluare cu amoniu. A fost depăşită concentrația de amoniu de circa patru ori, condiţii în care apa nu mai putea fi tratată. Facilităţile de tratare existente la Alma nu permit eliminarea acestui amoniu și, în aceste condiții, am fost obligați să luăm măsuri de sistare a furnizării apei până când toți locuitorii au fost informați că apa nu este potabilă și poate fi folosită doar pentru uzul casnic și menajer. Apa a fost sistată vineri, în cursul zilei de sâmbătă s-au luat măsuri de informare a locuitorilor și tot sâmbătă a fost reluată furnizarea apei menajere. Pentru apa potabilă am luat măsura de a duce două containere de câte 1.000 de litri în curtea primăriei şi vom alimenta aceste containere pe o perioadă de timp, până când vom stabili care sunt măsurile care pot fi luate pentru redresarea situației“, susține Virgil Bucşe, directorul general al societăţii Apa Târnavei Mari SA Mediaș.

Cu semnul întrebării

O posibilă cauză pentru poluarea apei o reprezintă o fermă de vaci aflată în apropierea puţurilor. Este posibil ca dejecţiile animalelor să fi infestat pânza freatică. „Se pare că există o potenţială sursă de poluare în zona puțurilor. Pentru a stabili cu exactitate, este nevoie de un timp pentru a face niște studii. Este vorba de o fermă de vaci care deversează dejecțiile care ajung în zona puțurilor, lucru care poate să conducă la infestarea pânzei freatice de unde se alimentează zona Alma, cu acest amoniu. Pe de altă parte, pentru a putea rezolva această situație, pentru a putea trata amoniul din apa brută, vor trebui făcute niște investiții pentru realizarea unor facilități de tratare a apei. Acest lucru presupune timp, proiecte, surse de finanțare și așa mai departe“, a mai spus Bucșe.

Virgil BUCŞE | director general Apa Târnavei Mari SA

„Pentru a putea rezolva această situație, pentru a putea trata amoniul din apa brută, vor trebui făcute niște investiții pentru realizarea unor facilități de tratare a apei. Acest lucru presupune timp, proiecte, surse de finanțare și așa mai departe.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*