Autostrada Orăștie – Sibiu, lotul 3: constructorul nu respectă termenele

Astăzi, directorul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR SA), Narcis Ștefan Neaga, a efectuat o vizită de lucru pe șantierul  Autostrăzii Orăștie – Sibiu, lotul 3, zona Aciliu. Cunoscute fiind defectele (fisurile) pe acest tronson, CNADNR solicitase constructorului (Salini Impregilo) începerea remedierii acestor defecte, cel mai târziu pe data de 29 iunie. Neaga a constatat că termenul nu a fost respectat, lucrările de remediere nefiind începute.

Narcis NEAGA

Narcis NEAGA

“Cu toate că se știa că astăzi voi fi aici, pe șantierul de la Aciliu, nu am reușit să mă întâlnesc cu nici un reprezentant al constructorului. Nu a venit nimeni din conducerea firmei, iar pe șantier erau doar doi, trei oameni.  Dar, tocmai astăzi, constructorul ne-a trimis un program de începere a remedierii acestor defecte (fisuri), după 15 iulie. Acest lucru e o nouă amânare, lucru inacceptabil, luând în considerare nivelul mare de trafic pe acest tronson de autostradă și necesitatea asigurării siguranței circulației în această zonă”, spune Narcis Neaga.

Din primele investigații de la fața locului, rezultă că fisura nu este datorată alunecărilor de teren, ci doar problemelor nerezolvate, cum ar fi drenurile înfundate. Reprezentantul CNADNR a constatat la terminarea viaductului, în sensul de mers spre Sibiu, că șanțurile colectoare nu au fost finalizate, apa acumulată în urma ploilor din ultimele zile putând afecta instalația electrică și sistemul ITS. CNADNR împreună cu CESTRIN au efectuat foraje, teste la fața locului, care erau în sarcina constructorului. Testele efectuate au confirmat că a fost o greșeală de execuție din partea constructorului.

„Este inadmisibil ca de la apartiția fisurilor până în prezent constructorul să nu cerceteze și să nu găsească soluții pentru rezolvarea problemelor. În aceste condiții, astăzi am hotărât să remediem imediat fisura de 20 de metri, urmând ca decontul acestei lucrări să se facă din banii constructorului. În același timp le vom solicita, ca ultimatum, printr-o scrisoare oficială, un plan de măsuri concret și realist de rezolvare a tuturor problemelor apărute pe acest tronson. Consider că am dat dovadă de înțelegere până acum, dar responsabilitatea față de realizarea acestui proiect ne determină să acționăm ferm, și să nu mai îngăduim tergiversări și soluții precare. Le solicit și public celor de Salini Impregilo să își asume contractul cu responsabilitate”, a avertizart șeful CNADNR.

SONY DSC

Viaductul de la Aciliu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*