Autostrada Sebeș-Turda, progres în pas de melc

A apărut o nouă filmare din dronă cu lotul 1 al Autostrăzii A10 Sebeș-Turda.

“La terasamente, lucrările avansează într-un ritm bun, inclusiv în nodul rutier Sebeș. Se așterne balast stabilizat (și asfalt) în zonele unde umpluturile au fost aduse la cotă. Din păcate, progresul este necorespunzător la structurile majore din nodurile Alba Iulia Nord și Sebeș. În plus, încă nu au fost relocate mai multe rețele electrice care blochează șantierul! Prin urmare, este evident că întregul tronson de 17 km nu va fi gata în 2019, în ciuda promisiunilor fanteziste și minciunilor gogonate ale autorităților”, transmite Asociaţia Pro Infrastructură.

Membrii ONG-ului spun că există o variantă pentru deschiderea parţială a circulaţiei în zonă. “Realist vorbind, există o singură posibilitate de a deschide PARȚIAL circulația în 2019 DOAR pe aproximativ 8 km între nodurile Sebeș și Alba Iulia Sud, folosind bretelele scurte conectate la sensurile giratorii ale A1 din localitatea Lancrăm. Cerem insistent tuturor responsabililor implicați (atât din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere cât și cei ai constructorului Impresa Pizzarotti) să rezolve problemele birocratice (groapa de gunoi, relocările de utilități) și să facă demersurile necesare pentru recepția parțială a sectorului amintit mai sus”, transmite Asociaţia Pro Infrastructură.

Autostrada A10 Sebeş – Turda traversează judeţele Alba şi Cluj, având lungimea totală de 70 km, şi leagă autostrăzile A1 şi A3.

Autostrada Sebeş – Turda ar fi trebuit finalizată în 2016. Lucrarea este împărţită pe patru loturi, dintre care 3 şi 4 au fost date în folosinţă, iar pe 1 şi 2 se înregistrează cele mai mari întârzieri.

În luna martie, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, declara că lotul 1 al autostrăzii Sebeş-Turda va fi gata până la sfârşitul anului în curs, oficialul guvernamental menţionând că a primit asigurări similare şi din partea constructorului lotului 2.

„Lotul 1 (al autostrăzii Sebeş-Turda, n.r.) va fi gata la sfârşitul anului. Lotul 2 – eu aş aştepta luni să mă văd cu preşedintele firmei greceşti la minister şi să văd exact care sunt problemele pe care le au ei la firma lor, în condiţiile în care noi le-am dat toţi banii. Constructorul şi-a asumat că finalizează la sfârşitul anului, dar daţi-mi voie să am o rezervă. Eu îl sprijin cu tot ce are nevoie în sensul în care nu mai e nicio problemă administrativă pe lotul acela. (…) La plată sunt la zi. Vreau să vorbesc cu el să văd ce face şi pe Sebeş-Turda şi ce face pe centura la profil de autostradă a capitalei”, a mai precizat Cuc.

El nu a a exclus o reziliere a contractului cu firma care lucrează pe lotul 2 al autostrăzii Sebeş-Turda, dacă aceasta nu va respecta graficele asumate, până în luna aprilie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*