Avem președinte de ocazie

Toți cei 23 de aleși prezenți la ședința extraordinară de ieri-amiază a Consiliului Județean Sibiu au votat pentru ca vicepreședintele liberal Constantin Șovăială să preia atribuțiile președintelui Ioan Cindrea, până la alegerile locale din luna iunie. A fost singura propunere pe buletinul de vot, în condițiile în care votul a fost secret.

Constantin Sovaiala

De la ședință au absentat cei opt aleși social-democrați și Constantin Sofrone (ALDE), în condițiile în care desemnarea vicepreședintelui cu atribuții de președinte impunea un cvorum de două treimi dintre consilieri. Însă Șovăială nu a avut nici o emoție în ședința condusă de Marcel Luca, celălalt vicepreședinte liberal. El a fost ales în unanimitate de către cei prezenți. De la ședință a lipsit fostul președinte, Ioan Cindrea, ocupat cu pregătirea conferinței de lansare a candidaților PSD pentru Consiliul Județean și pentru principalele primării. Nu a fost prezent nici subprefectul cu atribuții de prefect, Anca Șandru, cea care a semnat actul de încetare a mandatului lui Cindrea.

Până la alegeri

„Vreau să asigur o conducere instituțională bazată pe integritate, profesionalism, cetățeanul pe primul loc”, a declarat Șovăială, președintele județului pentru următoarele trei luni. El a mai anunțat că, astăzi, va discuta și situația angajaților din cabinetul fostului președinte, al cărui mandat a încetat înainte de termen, ca urmare a condamnării sale definitive. Liberalul Constantin Şovăială dă asigurări că va respecta legea şi pe cetăţenii judeţului. „În principiu, vom continua proiectele pe care le avem în lucru. Ideea e să continuăm lucrurile în echipă. Sunt multe de rezolvat, de la aspecte juridice, la aspecte de organizarea muncii“, afirmă el.

Cindrea nu stă degeaba

Cindrea va ataca în instanţă ordinul prefectului. „Am luat act de Ordinul Prefectului Județului Sibiu prin care îmi încetează înainte de termen mandatul de Președinte al Consiliului Județean Sibiu. Este însă o situație fără precedent prin care au fost călcați în picioare și desconsiderați cei peste 70.000 de locuitori ai județului Sibiu care mi-au acordat încrederea și votul lor în 2012.Consider că este o aplicare greșită a legii pentru că, în conformitate cu Statutul aleșilor locali, mandatul Președintelui Consiliului Județean încetează NUMAI în cazul unei pedepse privative de libertate (potrivit art. 15 alin. 2, lit. e din Legea nr. 393/2004). Realitatea este cât se poate de clară, iar sentința primită nu este cu privare de libertate. Consider că este o aplicare abuzivă a legii și am dreptul legal să atac în instanță Ordinul Prefectului prin care s-a dispus încetarea înainte de termen a mandatului de Președinte al Consiliului Județean Sibiu. Întreaga opinie publică sibiană a asistat cu stupoare la un amestec brutal și nedemocratic al unor reprezentanți ai puterii legislative în probleme care revin Guvernului și reprezentantului acestuia în teritoriu”, este poziţia liderului PSD Sibiu.

„Au venit pe uşa din spate“

Fostul preşedinte al Consiliului Județean nu a dorit să comenteze în niciun fel ce s-a întâmplat la ședința de ieri. În schimb, despre vicepreședintele cu atribuții de preşedinte a opinat doar că are un mandat mult prea scurt pentru a putea face ceva concret sau pentru a deturna proiectele începute deja. „Noi, tot cea ce am obţinut, am obţinut prin multă muncă şi prin voturile cetăţenilor. Ei au venit pe uşa din spate“, a mai spus Cindrea, referindu-se la liberali.

Constantin ŞOVĂIALĂ | vicepreședinte cu atribuții de președinte

„Misiunea mea este deopotrivă uşoară şi dificilă. Este uşoară, pentru că, dacă crezi în faţa legii că o s-o respecţi, ştii că poţi să-ţi îndeplineşti mandatul cu demnitate, eficienţă şi rezultat. Dificilă, pentru că s-au creat multe precedente de încălcare a legii, de folosire a instituţiilor statului, în dispreţ faţă de cetăţean. Lucrurile acestea trebuie să înceteze. Ştiu ce am de făcut pentru a pune Consiliul Judeţean la muncă pentru judeţul Sibiu. Există oameni profesionişti în această instituţie, cu care pot lucra în condiţii foarte bune, în echipă.“

One Comment

  1. Gunoiu asta trage PNL- ul sibiu in jos. Nici Turcan sau Cazan nu-s mult mai buni, sunt doar mai cunoscuti. Dar asta e o gluma proasta pentru Sibiu. Cine il cunoaste cat de cat nu are cum sa-l voteze, e un papagal jegos.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*