Avertisment în plin conflict armat: risc de CRIZĂ alimentară! Trebuie să acționăm decisiv

Organizația Mondială a Comerțului și-a redus drastic perspectivele pentru comerțul global în acest an, după invazia Rusiei în Ucraina, și a avertizat că lumea „trebuie să se pregătească pentru consecințe”.

„Organizația se așteaptă acum la o creștere a volumului comerțului cu mărfuri de 3,0% în 2022, în scădere față de prognoza anterioară de 4,7%, și de 3,4% în 2023. Dar aceste estimări sunt mai puțin sigure decât de obicei din cauza naturii fluide a conflictului”, a arătat OMC într-un comunicat de presă citat de CNN.

OMC a adăugat că, având în vedere ipotezele actuale privind PIB-ul global, „creșterea volumului comerțului cu mărfuri în 2022 ar putea fi de până la 0,5% sau de până la 5,5%”.

Potrivit organizației internaționale, cel mai mare impact al crizei a fost o creștere bruscă a prețurilor mărfurilor, deoarece Rusia și Ucraina sunt furnizori-cheie de bunuri esențiale, inclusiv alimente, energie și îngrășăminte.

„Războiul din Ucraina a creat o imensă suferință umană, dar a afectat și economia globală într-un moment critic. Impactul său se va simți în întreaga lume, în special în țările cu venituri mici, unde alimentele reprezintă o mare parte din cheltuielile gospodăriilor”, a spus directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala.

„Livrările mai mici și prețurile mai mari la alimente înseamnă că săracii lumii ar putea fi forțați să se descurce cu mai puțin. Acest lucru nu trebuie să se întâmple”, a adăugat ea.

Okonjo-Iweala a avertizat că există riscul unei crize alimentare și că 35 de țări africane care importă alimente fie din Ucraina, fie din Rusia, fie din ambele țări sunt grav afectate. Ea a dat ca exemplu Egiptul și Tunisia, anunță Digi24.

„De aceea trebuie să acționăm – și să acționăm decisiv – în această problemă a alimentelor, pentru a evita crizele alimentare”, a spus directorul general al OMC.

Okonjo-Iweala s-a declarat îngrijorată și cu privire la recolta și sezonul agricol din Ucraina pentru acest an și anul viitor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*