Avertisment SRI: Nu accesați link-uri sau mesaje cu sursa necunoscută, ar putea fi un virus care vă fură datele bancare

Serviciul Român de Informaţii anunţă că a fost identificat un virus de tip malware care vizează furtul de credenţiale bancare de pe terminalele mobile şi recomandă, ca măsură de prevenţie, evitarea accesării link-urilor sau a ataşamentelor provenite din surse necunoscute.

Potrivit sursei citate, infectarea se face prin distribuirea unui mesaj tip text care conţine o versiune nouă a troianului Cerberus Android Banker.

„Mesajul este redactat în limba română şi invită utilizatorii să acceseze un link pentru descărcarea de informaţii privind SARS-CoV-2. Sintagma utilizată în conţinutul mesajului este ‘Detalii secrete! (COVID-19)’. Link-ul iniţiază descărcarea unui fişier denumit File.apk care infectează cu respectivul troian dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android, versiunile cuprinse între 4.0 şi 10. Funcţionalităţile Cerberus Android Banker împiedică atât detectarea acestuia de către serviciul Play Protect specific Android, cât şi dezinstalarea ulterioară a aplicaţiei de către utilizator”, se explică într-un comunicat al SRI.

Principalul pericol este că troianul oferă acces ilicit la date din aplicaţiile bancare. De asemenea, „poate extrage date despre aplicaţiile de mesagerie şi poştă electronică instalate pe dispozitivul vizat (spre exemplu, Telegram, WhatsApp sau Gmail), precum şi jurnalizarea apăsărilor de taste şi exfiltrarea datelor astfel obţinute”.

Totodată, virusul permite colectarea şi redirecţionarea SMS-urilor şi a poştei electronice, efectuarea sau redirecţionarea de apeluri, colectarea listei de contacte şi a istoricului apelurilor, precum şi monitorizarea locaţiei dispozitivului.

SRI recomandă verificarea conturilor bancare pentru a depista eventualele accesări neautorizate. În cazul în care utilizatorii au suspiciuni de infectare a dispozitivului mobil, sunt indicate următoarele măsuri: resetarea dispozitivului prin revenire la setările din fabrică şi schimbarea credenţialelor pentru autentificarea în dispozitiv şi în aplicaţii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*