Avertismentul unui medic. Ne așteptăm la o explozie de cazuri de gripă, un sezon greu

Sezonul gripal ar putea debuta în forță, cu o multitudine de cazuri odată ce vremea se va răci, avertizează reprezentanții Asociației Medicilor de Familie.

Un nou sezon gripal îngrijorător

Instalarea frigului ar putea aduce o explozie de cazuri de gripă. În alte state sezonul gripal a debutat deja, mult mai devreme decât în anii anteriori.

„Am văzut raportările Institutului Naţional de Sănătate Publică – există raportate cazuri de gripă clinică. (…).

Deocamdată nu sunt cazuri, însă ne aşteptăm la o explozie de cazuri imediat ce timpul se răceşte, pentru că am urmărit ce s-a întâmplat în Emisfera Sudică. (…) În momentul în care vrem să ştim cum va arăta sezonul gripal ne uităm pe statisticile publicate de ţările din emisfera sudică”, a semnalat Sandra Alexiu, Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, scrie Monitorul de Cluj.

„Cele mai uşor de accesat sunt cele din Australia, Brazilia, alte ţări din America de Sud, Noua Zeelandă. Acolo am observat că sezonul gripal s-a instalat foarte repede, mult mai devreme decât de obicei, chiar cu o lună înainte. Au fost afectate foarte mult grupele de vârstă mici – copii. (…) A urmat un sezon greu cu două vârfuri – unul undeva în mai, mai devreme decât se aşteptau de obicei şi unul spre sfârşitul lui iulie şi august. (…)

Aşa încât ne aşteptăm şi noi la un sezon greu”, a explicat Sandra Alexiu.

Cazuri grave de gripă în SUA și multiple decese

După cum a arătat Sandra Alexiu, deja în Statele Unite s-au înregistrat cazuri grave şi multe decese.

„Deja sunt cazuri în Statele Unite, cazuri grave, cu multe decese, cu internări şi cu insuficienţe respiratorii, cu intubări….

Există şi cazuri combinate de gripă cu COVID, ceea ce este de aşteptat, pentru că sunt persoane care au suferit în ceea ce priveşte impactul imunitar în aceşti doi ani de pauză”, a declarat miercuri medicul pentru agerpres.ro

Spre deosebire de anii anteriori, în România vaccinarea antigripală a debutat deja pe grupele de risc.

Foto: depositphotos.com

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*