Azi începe Astra Film Chișinău

În capitala Republicii Moldova începe astăzi Astra Film Chișinău, cu o proiecție-eveniment: filmul documentar „Transalpina – Drumul Regilor”, de Dumitru Budrală.

Proiecțiile vor continua sâmbătă și duminică. Detalii și program, aici: https://www.astrafilm.ro/program-orar. Astra Film Chișinău este un eveniment organizat de Astra Film și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, și de Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa la Chișinău.

„Mă bucur din suflet că am reușit să venim la Chișinău cu cele mai bune filme documentare de la secțiunea românească a festivalului Astra Film și să arătăm publicului de aici câte ceva din ceea ce a făcut ca festivalul de film documentar de la Sibiu să devină, de-a lungul anilor, un eveniment cultural atât de important. Sunt foarte fericit și că putem oferi filme dedicate tinerilor, direct din selecția Astra Film Junior, cel mai îndrăgit și mai complet program de educație prin film documentar din România”, a declarat Dumitru Budrala, Director-Fondator Astra Film Festival.

„Sunt deosebit de încântat că Astra Film Festival ajunge la Chișinău, după 29 de ani, și că domnul Dumitru Budrala a acceptat cu entuziasm propunerea noastră. Avem satisfacția că putem oferi publicului din Moldova acces gratuit la filme de valoare, pe teme de mare actualitate, cum sunt „Drumurile care ne apropie” și „Destine & comunități” și sper să reușim ca astăzi să înceapă o frumoasă tradiție a festivalului Astra Film la Chișinău”, a declarat Adrian Dupu, secretar de stat, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României.

„Am plăcerea să constat că echipa domnului Dumitru Budrală a adus la Chișinău, pe lângă bagajul profesional atât de necesar, calmul și pitorescul caracteristice Sibiului. Programul Astra Film Junior se suprapune întocmai obiectivelor ICR Chișinău și considerăm că este foarte important să interacționăm cu generația de mâine și să răspundem provocărilor ei prin orice formă de manifestare culturală. Republica Moldova este un spațiu care generează cultură română, iar obiectivul nostru este de a aduce proiecte culturale din România în acest spațiu, precum Astra Film Chișinău, cu scopul de a crea o legătură cu instituții, organizații și proiecte locale similare, precum Festivalul de Film Documentar – Cronograf”, a spus Narcis-Ionuț Afrăsinei, director adjunct al Institutului Cultural Român “Mihai Eminescu” din Chișinău.

„Salut această inițiativă atât la nivel de conținut cât și de suport și mi-ar plăcea să ne vedem mai des. Filmul ne apropie și ne ajută să ne cunoaștem mai bine”, a declarat  Valentina Iusuphodjaev, directorul Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova.

„Filmul documentar ne lasă să gândim, să discutăm, să facem analize. Vreau să vă spun că Astra Film Junior este cu adevărat ceva deosebit. După ce văd proiecțiile, copiii merg în clasă și discută, fac teme exerciții aplicate pe temele abordate în filmele care le sunt dedicate și învață”, a spus și Virgiliu Mărgineanu, președintele Uniunii Cineaștilor din Republica Moldova.

Cele mai multe proiecții la Astra Film Chișinău sunt filme premiate la ediția din acest an Astra Film Festival. Programul special Astra Film Chișinău mai include proiecția filmului-eveniment „Transalpina – Drumul regilor”, de Dumitru Budrala, concertul „Floare de Maidan”, al Diviziei de tineret a Centrului Cultural Subcarpați.

Evenimentul se va desfășura la Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova (Sala Mare) și la Biblioteca Municipală B. P. Hașdeu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*