„Baloane de curcubeu” la Astra Film Cinema

Cinemateca Astra Film începe un nou sezon, joi, 1 martie, cu proiecția filmului „Baloane de curcubeu”, în regia lui Iosif Demian.

Filmul a fost realizat în 1982, dar lansarea sa oficială a avut loc abia în 2017, în cadrul unui eveniment special, găzduit de Astra Film Festival. Înainte de Revoluție, filmul a fost interzis, iar la scurt timp regizorul Iosif Demian a emigrat în Australia. Un destin capricios a vrut ca pelicula să supraviețuiască cenzurii comuniste și autorul ei să revină în România de la capătul lumii, pentru a participa în octombrie 2017, la Sibiu, la această premieră neobișnuită.

„Baloane de curcubeu” e o comedie absurdă plină de personaje vii. Un flăcău tomnatec glumeț (Dorel Vișan) se vede prins între datoria sa de președinte al Cooperativei Agricole de Producție și dragostea pentru o fată (Magda Catone) care îl părăsește imediat după nuntă și fuge cu alt bărbat. Dincolo de umorul copios, transpare pulsul cotidianal unui sat românesc din perioada respectivă, într-un context politic în care statul intervenea în fiecare aspect din viața comunității și chiar din viața personală.

“Am făcut cinema cu toată dăruirea, cu toată dragostea, poate de aceea vine această răsplată”, mărturisea regizorul Iosif Demian. “Ce mă miră și mai tare este că filmul e căutat și vizionat de tot mai mulți tineri, de a doua generație după revoluție, care nu au prins sistemul comunist, care, spre surprinderea mea văd și revăd filmul și care mă caută.”

Biletele se pun în vânzare cu 30 de minute înaintea începerii proiecției la Astra Film Cinema (Piața Mică 11).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*