Bani europeni pentru Clubul Sportiv din Săliște

La Agenția de Dezvoltare Regională Centru din Alba Iulia a fost semnat, în această săptămână, proiectul de finanțare, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, destinat îmbunătățirii gestionării energiei și reducerii consumurilor de energie primară la Clubul Sportiv din Săliște.

Beneficiarii acestui proiect, pe lângă instituția sportivă fanion a orașului, sunt toți cetățenii din zonă care, de acum încolo, vor avea o bază sportivă pentru care cheltuielile de funcționare vor fi diminuate, astfel încât banii comunității să fie investiți în alte domenii publice. Primarul Horațiu Răcuciu și directorul general al ADR Centru, Simion Crețu, au semnat contractul pentru cererea de finanțare „Îmbunătățirea eficienței energetice a clădirii clubului sportiv din orașul Săliște, județul Sibiu”, a cărei valoare totală este de peste 2,4 milioane lei, suma nerambursabilă obținută fiind de peste 1,9 milioane lei.

Eficiență energetică

Proiectul are ca obiective specifice reabilitarea termică a elementelor de anvelopă ale clădirii, montarea de sisteme de climatizare, reabilitarea instalației de iluminat și instalarea unor sisteme alternative de producere a apei calde menajere. Aceste obiective vor fi atinse prin realizarea unor lucrări specifice, până la finalul anului viitor. Vor fi montate recuperatoare de energie de înaltă eficiență, lămpi LED cu consum de energie redus și durată de viață ridicată, precum și panouri solare, pentru producerea de apă caldă menajeră. Prin acest proiect, va scădea consumului anual de energie primară a clădirilor publice, de la 165.856,14 la 68.746,36 KWh/an și se vor reduce emisiile gazelor cu efect de seră, de la 33.315,04 tone de CO2 la 12.621,26 tone de CO2. Circa 10.000 de cetățeni din oraș și din zonele adiacente vor beneficia de rezultatele acestei investiții. Bugetul întregului proiect este de peste 531.000 de euro, din care aproape 422.000 de euro sunt fonduri nerambursabile.

Proiect necesar

Primăria Săliște este una dintre cele peste 60 de entități care au depus proiecte pe prioritatea de investiții a programului REGIO care asigură eficientizarea energetică în clădirile publice. „Este salutar faptul că unul dintre orașele emblemă din Mărginimea Sibiului a pregătit o cerere de finanțare dedicată îmbunătățirii climatului social. Reabilitarea unei astfel de clădiri, unde funcționează un club sportiv, crește încrederea generală a publicului în investițiile publice, deoarece demonstrează interesul administrației, care atrage din surse externe o sumă reprezentând circa 15% din bugetul local, ca să susțină și activitățile de timp liber, dar fără a consuma mult din resursele locale. Proiectul semnat azi va duce la scăderea facturilor de energie pentru un club unde este atestată activitatea sportivă de peste patru decenii și va reabilita o clădire la care localnicii țin cu adevărat”, a declarat Simion Crețu.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*