Barna: Cu siguranţă că USR va avea un candidat al său în turul I al prezidenţialelor

Preşedintele USR, deputatul sibian Dan Barna, a declarat, ieri, că partidul său va avea „cu siguranţă” un candidat propriu în turul I al alegerilor prezidenţiale din 2019, iar pe preşedintele Klaus Iohannis îl va susţine numai în situaţia în care acesta va ajunge în turul II, iar candidatul USR nu. 

„Despre candidaţi este oarecum prematur să vorbim. Ce pot să spun cu siguranţă este că la alegerile prezidenţiale în turul I, USR va avea cu siguranţă un candidat, pentru că suntem un partid care îşi doreşte să conteze în politica din România şi în anii care urmează. Suntem un partid nu doar de conjunctură, ci un partid care reprezintă acea idee importantă că se poate face politică şi decent, cu oameni care vin din societate şi care vor să schimbe nişte realităţi care timp de 27 de ani s-au dovedit nefuncţionale”, a spus Barna, pentru AGERPRES.

Întrebat dacă această poziţie exclude posibilitatea ca USR să îl susţină în turul I al prezidenţialelor pe Klaus Iohannis dacă acesta va decide să candideze, Dan Barna a menţionat că actualul preşedinte al ţării reprezintă pentru USR o opţiune numai pentru turul II, în caz că nu va ajunge acolo candidatul USR. „Preşedintele Iohannis a reuşit în mare măsură să reprezinte vocea cetăţenilor (…) Evident că sunt discuţii politice care vor avea loc la momentul respectiv. Dar ceea ce eu spun cu siguranţă este că USR va avea un candidat în turul I. Evident că în turul al doilea, dacă candidatul nostru nu va ajunge acolo, între opţiunea preşedintele Iohannis şi, să spunem Gabriela Firea, vom susţine cu toată energia pe preşedintele Iohannis, aici nu este niciun dubiu”, a mai afirmat preşedintele USR.

De asemenea, întrebat în legătură cu relaţia sa cu Nicuşor Dan şi cu contestarea de către organizaţia USR Bucureşti a congresului care a avut loc în urmă cu o săptămână la Poiana Braşov, Barna a arătat că în ultimele zile nu a discutat cu Nicuşor Dan despre situaţia partidului pentru că şi-a îndreptat atenţia spre susţinerea candidaţilor USR în alegerile locale parţiale de duminică, efort în care s-au implicat toate „taberele” din partid. „Colegii din toate, să le numim aşa, taberele am fost umăr la umăr în susţinerea candidaţilor noştri, deci a fost o activitate firească din ceea ce mi-am propus să devină USR, un partid cu mesaje clare, un partid unit şi asumat pe rolul de opoziţie pentru care a fost trimis în Parlament de către cetăţeni (…) Nu au fost discuţii în aceste zile (cu tabăra lui Nicuşor Dan – n.r.), perioada următoare o voi dedica acestor activităţi”, a specificat Barna. El a adăugat însă că Nicuşor Dan va beneficia de susţinerea întregului USR pentru o candidatură a sa la alegerile locale din Bucureşti, indiferent dacă va alege sau nu să revină în partid, pentru că acest lucru şi-l doresc toţi membrii USR.

Totodată, preşedintele USR a arătat că formaţiunea sa are o colaborare în plan legislativ cu platforma România 100 a fostului premier Dacian Cioloş pe mai multe proiecte şi că vor mai urma şi altele care vor ajuta la consolidarea încrederii între membrii USR şi ai platformei. „Avem acelaşi ADN, aceleaşi valori, Românie decentă, meritocrată, cu profesionişti, experienţa guvernării recente a domniei sale a arătat acest lucru. Vom vedea în lunile următoare şi în perioada anterioară alegerilor care va fi cea mai funcţională metodă de colaborare”, a mai spus Dan Barna.

Preşedintele USR a adăugat că regretă decizia deputatului USR Cluj, Adrian Dohotaru, de a părăsi formaţiunea pentru a forma un nou partid de stânga.”Domnul Adrian Dohotaru a decis să încerce să formeze un partid de stânga care să rezoneze cu idealurile şi principiile domniei sale. Este o decizie regretabilă, ar fi avut loc fără îndoială şi în USR, dar îi respectăm decizia. Este un lucru firesc cumva în momentul în care un partid începe să se definească. Se întâmplă ca o parte din membrii acelui partid să decidă să meargă în altă direcţie”, a specificat Dan Barna, care a mai adăugat că la congresul formaţiunii el a spus deschis tuturor membrilor că vede partidul în zona de centru-dreapta. 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*