Bătălia pentru Cupă. Gazul și Hermannstadt, interzise în Europa

FC Hermannstadt și Gaz Metan Mediaș joacă, marți, în semifinalele Cupei României, pentru palmares național, dar nu și pentru recunoașterea europeană. Din cauza birocrației, Europa fotbalistică nu ne poate primi în sezonul viitor.

Motivele sunt administrative, țin de finanțarea echipelor, dar și de performanțele obținute în acest an de cele două echipe din județ în Cupa României. Acestea și-au depășit cu mult condiția și au devenit surprizele ediției din acest sezon a Cupei României, astfel că responsabilii celor două echipe nu au putut face demersuri pentru obținerea licenței ce permite participarea în cupele europene, absolut obligatorie. Practic, Gaz Metan și FC Hermannstadt calcă pe urmele lui FC Voluntari, încă deținătoarea Cupei României, și CS Universitatea Craiova, care nu au putut evolua în Europa League, din cauză că nu au îndeplinit criteriile impuse de UEFA. Echipa câștigătoare a trofeului Cupei României 2018 ar fi fost eligibilă pentru a treia rundă de calificare din preliminariile UEFA Europa League 2018-2019, dacă era cazul lui FC Hermannstadt sau Gaz Metan Mediaș. Sezonul istoric din Cupa României făcut de cele două echipe din județ a adus prestigiu fotbalului sibian, însă, din păcate, istoria ne arată și reversul medaliei: imposibilitatea participării în Cupa UEFA Europa League. Frustrant, nu din punct de vedere sportiv, ci din cauza modului în care sunt finanțate cele două echipe mari ale județului. În sezonul 2017-2018, Cupa României, cel mai vechi turneu eliminator din fotbalul românesc, se află la cea de-a 80-a ediție.

Să le luăm pe rând

FC Hermannstadt este finanțată într-o proporție însemnată de Primăria Sibiu, însă responsabilii forului fotbalistic european nu agrează această modalitatea de finanțare din partea comunităților locale a echipelor din campionatele naționale de pe bătrânul continent. În aceste condiții, echipa sibiană nu poate juca în competițiile europene. Deși conducerea AFC Hermannstadt a reușit să atragă fonduri semnificative și din mediul privat sibian, prin cei 19 sponsori importanți echipei, bugetul echipei depinde încă foarte mult de banii publici. O altă prevedere a normelor europene oprește FC Hermannstadt și de la realizarea unor transferuri internaționale de jucători. „În aceste condiții, nu am depus la FRF dosarul pentru obținerea licenței de participare în cupele europene“, ne-a mărturisit Teodor Birț, președintele FC Hermannstadt.

Gaz Metan, în reorganizare judiciară

Conducerea administrativă a clubului medieșean a reușit să gestioneze destul de bine dificultățile financiare din ultimii ani și a scăpat de insolvență, însă mai are de făcut câțiva pași pentru a-și curăța „cazierul“ fiscal și pentru a pregăti o eventuală participare în cupele europene. Acum, Gaz Metan Mediaș se află în reorganizare judiciară, ceea ce nu-i permite să obțină licența pentru cupele europene, potrivit regulamentelor UEFA, susțin surse din cadrul clubului. Normele interzic participarea echipelor care, în ultimele 12 luni, s-au aflat în insolvență sau reorganizare. Clubul de la Mediaș a intrat în insolvență în octombrie 2016, cu datorii de aproape 4 milioane de euro, din care 3,3 milioane reprezentau datoriile către bugetul de stat. În decembrie 2017, președintele Ioan Mărginean a declarat că au mai rămas de plătit doar 880.000 de euro eșalonați în următorii trei ani. Chiar și dacă va ieși din reorganizare până la vară, Mediașul ar avea undă verde doar pentru sezonul 2019/2020.

Ar fi premieră națională

Dincolo de șansa ratată a unei eventuale participări în cupele europene, FC Hermannstadt și Gaz Metan au oportunitatea de a se bate pentru trofeu și de a scrie istorie pentru fotbalul sibian. Oricare dintre ele va merge în finală are șansa unei performanțe istorice. Este pentru a doua oară în istoria fotbalului autohton când o echipă din județul Sibiu poate câștiga Cupa Românei. În 1951, Flacăra Mediaș, precursoarea Gazului Metan, a pierdut finala competiției în fața formației CCA București.

Suporterii, așteptați în număr mare

FC Hermannstadt și Gaz Metan Mediaș joacă, marți, de la ora 17, pe Stadionul Municipal, în semifinalele Cupei României. Biletele se pot cumpăra on-line în aceste zile, iar de duminică și până la ora jocului vor fi disponibile la casele de bilete ale Stadionului Municipal. În premieră pentru echipa sibiană, 4.000 de bilete au fost puse în vânzare pe internet și încă pe atât vor fi oferite la stadion. Oficialii FC Hermannstadt au precizat că în stabilirea prețurilor au fost luate în calcul cheltuielile de organizare. „Am luat în calcul, la stabilirea prețurilor biletelor de intrare – la fel cum am făcut-o și la meciul cu FCSB, din sferturi – cheltuielile pe care le avem cu organizarea acestui meci. Acestea sunt legate în primul rând de baremul de arbitraj, apoi de cheltuielile cu firma de pază, tipărirea biletelor, asistența medicală ș.a.m.d. Datorită faptului că, spre deosebire de meciurile cu FC Voluntari și Juventus, din celelalte faze ale competiției, când am deschis doar tribuna 0, acum se va intra și în celelalte sectoare, tribuna I și peluzele, prețul pe care ni-l solicită firma de pază este mult mai mare. De asemenea, a crescut și baremul de arbitraj, pentru că în această fază se plătește baremul de Liga 1”, motivează Birț.

Astfel, la peluză, prețul unui bilet este de 10 lei, la tribuna I, biletele costă 30 de lei, iar la tribuna 0, prețul este de 50 de lei. Prețurile sunt mai mici decât la meciul cu FCSB, datorită faptului că nu mai este nevoie de instalația de nocturnă. „Biletele se pot cumpăra fie de pe site-ul nostru, fie de pe pagina de Facebook, sau de pe platforma kompostor.ro. 4.000 de bilete vor putea fi achiziționate online, respectiv 2.000 de bilete la peluze, câte 1.000 la fiecare peluză, 1.000 de bilete la tribuna I și 1.000 la tribuna 0. De asemenea, se vor găsi bilete și la casele din incinta Stadionului Municipal, începând de duminică, 15 aprilie. La case vom pune în vânzare celelalte 4.000 de bilete. Practic, am împărțit numărul de bilete în două, astfel încât să putem mulțumi pe toată lumea și să se găsească bilete de toate felurile, atât online, cât și la casele de bilete”, a mai declarat Birț. Oficialul grupării de pe „Municipal” speră ca suporterii să umple și de data aceasta tribunele, considerând că sprijinul acestora va fi un avantaj pentru jucătorii pregătiți de trio-ul Alex Pelici – Eugen Beza – Florin Berța.

TEODOR BIRȚ | președinte FC Hermannstadt: „Chiar dacă nu avem un adversar de talia FCSB, sper ca sibienii să vină la stadion într-un număr cât mai mare. Sunt convins că, dacă vor veni alături de echipă, va fi un atu în plus pentru noi să putem obține un rezultat favorabil. Vom juca cu cea mai bună echipă, chiar dacă nu vom mai avea avantajul unei singure manșe, așa cum s-a întâmplat în tururile precedente ale competiției. Gaz Metan este o echipă bună, după rezultatele din ultimul timp.”

Partida retur se va juca în jurul datei de 9 mai, la Mediaș.

Orgolii aprinse

Cu toate că ambele echipe nu au avut ca obiectiv prioritar în acest sezon Cupa României, evoluțiile echipelor a fost cu mult peste așteptări. Dovadă stau faptele: FC Hermannstadt a eliminat FCSB, în timp ce Gaz Metan a scos din competiție Astra Giurgiu, campioana României din urmă cu două sezoane. Acum, pe final de campionat, cele două formații trebuie însă să-și îndeplinească obiectivele sezonului: FC Hermannstadt să promoveze în Liga 1, iar Gaz Metan să se salveze de la retrogradarea în eșalonul doi. Toată situația creată astfel ar putea duce la orgolii aprinse în jurul semifinalei, având în vedere stresul din acest final de sezon. Mai mult, în componența lui FC Hermannstadt există cinci jucători care până nu demult jucau pentru Gaz Metan. Cu siguranță, aceștia vor dori să demonstreze că meritau să joace în prima ligă. Este vorba despre fotbaliștii Alexandru Curtean, Mihai Stancu, Cristian Danci, Olivian Surugiu și Sabin Lupu. Dacă Stancu a venit sub formă de împrumut de la echipa de pe Târnava Mare, ceilalți patru au ajuns la Sibiu după ce și-au reziliat pe cale amiabilă contractele cu Gazul.

FC Hermanstadt se confruntă cu câteva absențe, în condițiile în care Ștefan Blănaru și Lucian Dumitriu nu pot evolua. Aceștia își vor ispăși, în prima manșă, perioada de suspendare ca urmare a cumulului de cartonașe galbene.

Premieră absolută

Dubla manșă dintre FC Hermannstadt și Gaz Metan este o premieră absolută pentru cele două formații. Nu s-au mai întâlnit niciodată în competițiile oficiale. Dacă, în ultimii ani, gaziștii au evoluat constant în prima ligă, elevii lui Pelici au promovat succesiv din diviziile inferioare ale fotbalului românesc. Este adevărat că FC Hermannstadt s-a duelat cu Gaz Metan, tur-retur, în sezonul în care a evoluat în Liga a 3-a, dar atunci era vorba despre a doua echipă a clubului de pe Târnava Mare, Gaz Metan II.

De altfel, cele două cluburi contrastează atunci când vine vorba despre istoria fotbalului în județ și la nivel național. Dacă FC Hermannstadt este o echipă complet nouă, înființată abia în 2015, Gaz Metan are tradiție în fotbalul românesc. De-a lungul timpului, Gaz Metan a avut și alte denumiri, între care Karres, Municipal, Zorile Roșii sau Flacăra, dar și-a păstrat tradiția și a devenit cea mai longevivă echipă de fotbal din județ. Dacă ar fi să facem o comparație cu echipele din Sibiu, Gaz Metan activează din 1945, aproape cât FC Inter, Voința și FC Hermannstadt, la un loc.

Parcurs exemplar

Clubul FC Hermannstadt a fost înființat în 2015 de mai mulți oameni de afaceri locali. Echipa a fost înscrisă în Liga a IV-a, primul eșalon județean, pe care avea să-l câștige cu maximum de puncte (66), după o serie de 22 de victorii consecutive. Echipa antrenată de Jan Gavrilă a avut în acel sezon cel mai bun atac (99 de goluri marcate) și cea mai bună apărare (12 goluri primite) din Liga a IV-a Sibiu, dar și un avans de 17 puncte față de următoarea clasată. În Liga a III-a, FC Hermannstadt a fost repartizată în Seria a V-a. A început sezonul cu Marian Mărgărit la conducerea tehnică și s-a instalat repede în fruntea clasamentului, grație unei serii de 9 victorii consecutive, având, după 12 etape, 31 de puncte din 33 posibile. Echipa a reușit promovarea în Liga 2 cu antrenorul Eugen Beza. Înaintea primului sezon în Liga 2, pregătirea i-a fost încredințată lui Alexandru Pelici, un tehnician apreciat în Sibiu, din perioada în care a condus Voința Sibiu, în prima ligă. Pelici i-a menținut în staff pe Eugen Beza și Florin Berța, cu care a mai colaborat în trecut. Lotul a suferit, de asemenea, schimbări majore, în perspective obiectivului inițial fixat: clasarea pe unul din primele 6 locuri ale Ligii 2. După evoluțiile bune, în retur s-a stabilit că obiectivul este unul clar: promovarea în Liga 1.

Mediașul a jucat în cupele europene

De Gaz Metan se leagă și cea mai bună reprezentare în cupele europene a județului Sibiului. În sezonul 2011/2012, Gaz Metan a fost eliminată de Austria Viena, în play-off-ul Europa League, după o dublă manșă: în tur, 1-0 la Mediaș, pentru Gaz Metan, iar în retur austriecii s-au impus cu 3-1. În rundele preliminare, Gaz Metan a eliminat formația finlandeză KuPS, respectiv pe nemții de la Mainz 05.

Duelul antrenorilor

Un aspect decisiv în partida de marți este confruntarea tactică dintre cei doi antrenori, Alexandru Pelici și Cristian Pustai. Pentru cei doi, este pentru prima dată în carieră când au ocazia să-și treacă în plamares câștigarea unui trofeu important. Până acum, ambii s-au remarcat mai mult în Liga 1. Pustai a reușit cu Gaz Metan cea mai bună clasare a clubului la finalul unui sezon de Liga 1 din istorie. Este vorba despre locul 7 în sezonul 2010-2011. În plan personal, „Profesorul“ a obținut o performanță și mai importantă cu Pandurii Tg. Jiu, pe care a antrenat-o din 2013: i-a adus titlul de vicecampioană și calificarea în Europa League în același an.

Cristian Pustai

În ultimii ani, Pelici a devenit specialist în promovări și în a elimina Steaua București (mai nou, FCSB) din Cupa României, cu Mioveni și apoi FC Hermannstadt. De asemenea, Alex Pelici a demonstrat că este un antrenor valoros și în Liga 1, în condițiile în care a obținut cea mai bună performanță ca antrenor din carieră cu Unirea Alba Iulia. În sezonul 2003-2004, echipa din Alba Iulia au reușit să termine pe locul 6 în Divizia A, actualmente Liga 1, deși era nou promovată, iar Pelici abia se apucase de antrenorat.

Alexandru Pelici

Cristi Pustai și Alex Pelici s-au confruntat direct în sezonul 2011-2012 din Liga 1, când antrenau echipele Gaz Metan Mediaș, respectiv Voința Sibiu. În ambele partide, Gaz Metan s-a impus clar: cu 2-0 pe 17 martie 2012 și 3-0 pe 22 august 2011.

Ultimul meci pe bătrânul Municipal

Semifinala istorică dintre FC Hermannstadt și Gaz Metan Mediaș, manșa tur, amână cu câteva săptămâni începerea lucrările de modernizare la Stadionul Municipal. Conducerea echipei a obținut o păsuire din partea Primăriei Sibiu și a constructorului, pentru ca primul meci dintre cele două echipe să se joace pe această arenă. Construit în 1927, pe latura sudică a parcului Sub Arini, stadionul a fost supus unor modificări majore în 1977-1981, când au apărut tribunele actuale. A fost modernizat în mai multe rânduri, ajungând să aibă o capacitate de 14.000 de locuri pe scaune. Primăria Sibiu va demara o serie de lucrări ce vor ridica standardele stadionului la nivelul cerințelor actuale.

Cadou de Paști

Partida tur a semifinalelor Cupei României le găsește pe cele două echipe într-o formă sportivă destul de bună. FC Hermannstadt leagă victorie după victorie, de la egalul de pe terenul liderului Seriei a II-a, Dunărea Călărași, în timp ce Gaz Metan a avut un start foarte bun în play-out-ul Ligii 1. Fotbaliștii sibienii au primit un cadou de Paști nesperat din partea formației Dacia Unirea Brăila, care în Săptămâna Mare, a învins, pe teren propriu, ocupanta locului 3 și principala contracandidată la promovarea direct în Liga 1, Chindia Târgoviște, cu scorul de 1-0. Înfrângerea târgoviștenilor, coroborată cu victoria în deplasare a lui FC Hermannstadt, din Vinerea Mare, în dauna Forestei Suceava, a dus echipa sibiană la 7 puncte distanță în clasament de Chindia Târgoviște. Dacă fotbaliștii sibienii vor obține victoria și sâmbătă, pe teren propriu, în fața formației Luceafărul Oradea, atunci moralul lor va fi unul de invidiat înaintea semifinalei de Cupă.

Traseul FC Hermannstadt în acest sezon de Cupă. FC Hermannstadt s-a calificat în semifinalele Cupei României după ce a trecut, pe rând, de Industria Galda (3-1, în deplasare la echipa din județul Alba), FC Voluntari – deținătoarea trofeului și a Supercupei României (1-0), Juventus București (2-0) și vicecampioana FCSB (3-0). Partidele din ultimele trei tururi s-au desfășurat pe teren propriu, pe Stadionul Municipal din Parcul Sub Arini.

Victorie la Suceava

Echipa sibiană a câștigat, în urmă cu o săptămână, cu 3-0 meciul susținut în deplasare, la Suceava, cu echipa locală Foresta, contând pentru etapa a XXVIII-a a Ligii 2. În urma acestui rezultat, FC Hermannstadt a acumulat 65 de puncte, cu 3 mai puține decât liderul Ligii a 2-a, Dunărea Călărași. La Suceava, Radu Crișan a deschis scorul în minutul 38, în urma unui corner executat de Daniel Tătar. FC Hermannstadt și-a majorat avantajul în minutul 63, când Cosmin Neagu a punctat din pasa lui Bogdan Rusu. Rezultatul final a fost stabilit de Ștefan Blănaru, în minutul 82.

Antrenorii Alexandru Pelici, Eugen Beza și Florin Berța au folosit următoarea formulă de echipă: Cătălin Căbuz – Alexandru Coman, Radu Crişan, Ionuț Stoica, Claudiu Pamfile – Răzvan Dâlbea (cpt.), Robert Boboc (Cristian Danci ’82) – Daniel Tătar (Ştefan Blănaru ’57), Cosmin Neagu (Alexandru Curtean ’73), Andrei Hergheligiu – Bogdan Rusu.

„Este o victorie meritată. Mă bucur că băieții au tratat meciul cu seriozitate. Am profitat de înfrângerea Chindiei pentru a ne desprinde la 7 puncte. Trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ. Mai sunt destule meciuri de disputat până la finalul sezonului. Îi felicit pe băieți pentru victorie”, a declarat Alexandru Pelici.

Doar o remiză

Gaz Metan Mediaș are o cu totul altă față de când a început play-out-ul Ligii 1, fiind în revenire de formă. Are două victorii și un egal în patru partide, dar încă plătește pentru evoluția slabă din sezonul regulat. A coborât pe poziția a 7-a a clasamentului play-out-ului. Formația medieșană a încheiat la egalitate partida cu ACS Poli Timișoara, scor 1-1. Cele două goluri au fost marcate într-un interval de cinci minute. Alb-negrii au deschis scorul în minutul 83, prin Joao Diogo, iar timișorenii au egalat în minutul 87, prin Ciucur. Pentru gruparea de pe Târnava Mare, urmează o nouă partidă foarte importantă, sâmbătă, în deplasare cu Sepsi Sf. Gheorghe. Prima ocazia a partidei de luni a aparținut Mediașului: în minutul 41, Ely Fernandes a reluat cu capul mult peste poarta lui Cătălin Straton, iar apoi, cu un minut înainte de pauză, gaziștii au cerut lovitură de pedeapsă după un presupus henț în careul de 16 metri. Mario Rondon a deviat cu capul o centrare, însă Haruţ a respins mingea cu pieptul.

La două minute de la reluarea jocului, Alexandru Munteanu a ratat o ocazie mare de gol. Acesta a  șutat pe lângă poartă din poziţie ideală, din careul gaziștilor. În minutul 53, Rondon a scăpat singur spre poartă, a șutat, dar Straton a reușit să respingă mingea în față. În minutul 59, a venit rândul oaspeților să ceară penalty după un presupus fault al lui Cristian Sîrghi asupra lui Maximilian Oliva. Centralul George Găman a lăsat totuși jocul să continue.

Peste alte zece minute, Gabriel Vaşvari a executat excelent o lovitură liberă de la aproximativ 20 de metri, dar mingea a lovit bara transversală. La faza imediat următoare, Gaz Metan a deschis scorul. Rondon a intrat în posesia unei mingi în jumătate adversă, a pornit în atac, a centrat foarte bine în careul de 16 metri, iar Joao Diogo a înscris. Bucuria gazdelor nu a durat prea mult. În minutul 87, Bîrnoi a centrat de pe partea dreaptă, iar Ciucur a reușit să îl învingă pe Greab. „Rezultatul este echitabil, au avut o bară înainte de deschiderea scorului, au mai avut câteva contre mai periculoase decât ale noastre. Frustrant este minutul în care am reuşit să înscriem şi cât de repede am fost egalaţi! Orice echipă de la locul 3 în jos poate retrograda. Aveam o şansă să ştergem un sezon slab cu aceste câteva meciuri consecutive şi încă mai este o şansă pe care ne-o dă sistemul acesta competiţional“, a comentat Cristian Pustai, antrenorul Gazului.


Cosmin PAL

One Comment

  1. Felicitări pentru acest articol. RAREORI imi este dat să citesc cu placere si atentie un articol despre două echipe pe care nu le susțin. Foarte bine punctat totul. Mulțumesc frumos.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*