Benedek: Fiecare municipiu poate avea o creșă nouă prin Programul național de construire de creșe al UDMR

Programul național de construire de creșe al UDMR a demarat efectiv prin aprobarea primelor 138 de creșe noi, moderne, la nivel național, de către ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila.

„Conform ordinului de ministru, se poate construi câte o creșă în fiecare municipiu. Urmează să fie aprobate și alte cereri, astfel se vor putea construi creșe și în orașele mai mici și, unde se justifică, și în mediul rural. Una dintre localitățile care beneficiază de acest program investițional este municipiul Mediaș, care va avea astfel o creșă nouă, cu o capacitate de 40 locuri, în cartierul Vitrometan”, a declarat deputatul sibian Zacharie Benedek.

În România există, la momentul actual, doar 386 de creșe. „Nevoia de a construi creșe noi este evidentă, de aceea, în prima fază, a fost aprobată construirea unei creșe în fiecare municipiu din țară și a două clădiri de creșe în municipiile care au peste 100.000 de locuitori”, a subliniat Benedek.

Municipiul Mediaș va avea, cu ajutorul acestui program, o creșă nouă. Aceasta va fi construită pe strada Blajului din cartierul Vitrometan, pe un teren aparținând municipalității. Creșa va fi finanțată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în cadrul Programului naţional de construcţii de interes public sau social. Creșa din cel mai mare cartier al orașului va avea un nivel, o suprafață construită de 1.244 metri pătrați, o lungime de 52,91 metri și o lățime de 34,13 metri. Valoarea investiției se ridică la 12,3 milioane de lei. Capacitatea noii creșe va fi de patru grupe, cu un total de 40 locuri disponibile.

”În total există 47 de cereri aprobate, cu documentația completă depusă. Dintre acestea, în patru județe – Covasna, Galați, Satu-Mare și Sibiu – fiecare municipiu a depus cerere și a adus documentația necesară. Urmează ca pentru celelalte 91 de finanțări aprobate, autoritățile locale să trimită, în termen de 60 de zile, documentația necesară pentru a putea fi demarată procedura de construcție a creșelor”, a arătat Cseke Attila.

Ordinul de ministru permite construcția unor creșe noi în 102 de municipii din toată țara și cele 6 sectoare ale capitalei, dacă autoritățile locale depun și pentru celelalte 91 de proiecte aprobate cerere completă în acest sens, incluzând informații despre terenul disponibil pentru construcție și justificarea numărului de copii pe baza indicelor de natalitate. ”Dezvoltarea rețelei de creșe trebuie să fie demarată unitar, în toată țara, de aceea am aprobat una sau două creșe construite pentru fiecare municipiu în funcție de numărul locuitorilor. În urma ordinului emis astăzi, procedura poate fi demarată acolo unde autoritățile locale sunt partenere în acest proiect”, a spus ministrul.

Lista aprobată poate fi consultată pe pagina Ministerului Dezvoltării, iar finanțarea necesară este asigurată de minister din bugetul propriu, urmând să fie finanțate alte 110 de creșe eficiente energetic din Planul Național de Redresare și Reziliență. Ministrul a evidențiat faptul că autoritățile locale pot depune cereri în continuare. ”Încurajez autoritățile locale să depună cereri și să suplimenteze cererile depuse cu documentația necesară pentru a putea fi construite cât mai multe creșe în toată țara”, a spus ministrul.

Pe baza ordinului de ministru se vor putea semna, la începutul anului viitor, primele contracte cu constructorii, iar astfel se va putea începe construcția primelor creșe din Programul național de construire de creșe al UDMR.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*