Benedek: PNDL va continua și va fi extins

Primăriile vor putea accesa în continuare finanțări prin Programul Național de Dezvoltare Locală, iar Guvernul pregătește o a treia etapă a acestuia, precum și alte instrumente financiare în sprijinul autorităților locale, susține deputatul sibian Zacharie Benedek.

Reporterii noștri au solicitat un punct de vedere din partea parlamentarului UDMR, în condițiile în care această formațiune deține portofoliul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și a Administrației, care gestionează PNDL. Potrivit lui Benedek, nu se pune problema opririi PNDL, așa cum a afirmat președintele PSD Sibiu, deputatul Bogdan Trif, care anunțase într-un comunicat că „s-au terminat banii pentru investițiile guvernamentale în drumuri, grădinițe, școli și dispensare, rețele de gaz, apă potabilă și canalizare“.

Explicațiile lui Benedek

„Situația reală este următoarea: toate facturile depuse până în data de 15 iunie 2021 vor fi plătite. Oamenii trebuie să știe că, prin lege, ministrul este obligat prin lege să dea această adresă în momentul în care 80 la sută din fonduri sunt consumate, pentru a avertiza primarii. Însă la rectificarea bugetară care se va efectua în iulie sau august, se vor aloca sume pentru PNDL și cu siguranță plățile se vor relua în cel mult o lună și jumătate. Pentru că vin din domeniul construcțiilor, pot să vă spun că în țară este o practică curentă să nu se plătească lucrările la stat în luna iulie, deci pentru mine nu e o surpriză. Însă și de această dată, situația se va remedia în cel mai scut timp posibil. Repet: PNDL nu se va opri. Colegul meu, Cseke Atilla, este singurul ministru care a acceptat recalcularea plăților pe PNDL I și va accepta acest lucru și pentru PNDL II, în luna septembrie. Mai mult decât atât, în toamnă va demara și PNDL III. Sunt modificări aduse de noi la legea PNDL pentru a lansa o nouă fază a acestui program care să vizeze și realizarea de rețele de gaze naturale și energie electrică, pe lângă cele de canalizare și apă potabilă. Deci în nici un caz nu se pune problema că se oprește PNDL, nu continuă lucrările sau nu se plătesc. Totodată, vom lansa și un program pentru drumuri. Iar Guvernul pregătește și un program pentru creșe. Una peste alta, Ministerul Dezvoltării este cel care investește cel mai mult în UAT-urile din România“, a precizat Benedek, contactat de Mesagerul de Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*