Biserica evanghelică fortificată din Cisnădie își propune să concureze cu biserica evanghelică din Sibiu și chiar cu Biserica Neagră

Peste 7 milioane de lei valorează proiectul european prin care urmează să fie renovată, conservată și integrată în circuitul turistic biserica evanghelică din orașul Cisnădie, un monument între zidurile căruia s-au scris opt secole de istorie.

Lăcașul de cult, cu hramul Sf. Walpurga, a fost ridicat de coloniștii germani la începutul secolului al XIII-lea ca o bazilică romanică, cu trei nave, iar evoluția ei a îmbinat mai multe stiluri impuse de necesități, ceea ce determină astăzi valoarea sa arhitecturală, au explicat responsabilii proiectului. „Este un monument de arhitectură foarte important pentru toată țara, nu numai pentru Transilvania, și de aceea ne bucurăm că va fi restaurat și se va prelungi prezența lui aici“, a declarat Iustin Roceanu, din partea proiectantului, în conferința de presă premergătoare începerii lucrărilor, desfășurată la jumătatea acestei săptămâni. Totodată, acesta a apreciat implicarea comunității și a autorităților locale în proiect.

Provocare mare pentru o comunitate mică

Preotul Kézdi László-Zoran păstorește comunitatea evanghelică din Cisnădie de aproape un deceniu. „Pentru comunitatea evanghelică din Cisnădie, acest proiect de renovare, conservare și introducere în circuitul turistic a ansamblului bisericii evanghelice fortificate este foarte important. Este poate cel mai amplu proiect de renovare din ultimii 200 de ani. Ultima renovare în exteriorul bisericii a avut loc în anii 1984-1985, printr-o acțiune de voluntariat fără precedent în comunitatea noastră. Atunci mai erau în jur de 4.000 de enoriași evanghelici și s-au implicat fiecare după cum a putut. Ultima renovare în interior a fost la sfârșitul anilor ’90. Astăzi, comunitatea noastră este una relativ mică în comparație cu ce a fost înainte de 1990 sau cu celelalte comunități evanghelice din țară. Comunitatea numără astăzi în jur de 300 de enoriași. Este o șansă mare pentru a restaura acest important obiectiv de patrimoniu vizitat de președinți și multe delegații oficiale, dar și o provocare pentru o asemenea comunitate mică. Eu, personal, am fost de la început foarte încrezător în acest proiect și mă bucur că am ajuns în această fază, în care putem să dăm drumul lucrărilor. Va fi un drum lung și greu și de acum încolo, dar sunt foarte încrezător în echipa pe care o am“, a mărturisit acesta. Biserica atrage anual aproximativ 7.000 de turiști, dar preotul speră ca numărul acestora să se dubleze după implementarea proiectului.

Până în 2020

Proiectul „Lucrărilor de reparaţii, conservare şi introducere în circuit turistic al Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate din Cisnădie“ este al doilea contract de finanţare semnat în țară şi în judeţul Sibiu prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Proiectul are o valoare totală de 7,12 milioane lei, din care 6,94 milioane lei reprezintă finanţarea nerambursabilă solicitată, iar 179.000 lei reprezintă cofinanţarea asigurată de către parohia evanghelică Cisnădie. Fondurile alocate se vor investi în restaurarea faţadelor, a pardoselii, tâmplăriei, finisajelor la pereţi şi bolţi, instalaţii electrice şi de încălzire, dar şi a trotuarelor, canalizării şi alimentării cu apă, instalării unui sistem audio de ghidaj, crearea unui infopoint accesibil şi pentru persoanele cu dizabilităţi, precum şi în activităţi de digitizare şi de promovare. „A fost o bătălie lungă. Primul act pentru acest proiect a fost făcut în noiembrie 2014. Noi am intrat în cadrul acestui proiect în iulie 2016, am depus proiectul în noiembrie 2016, contractul de finanțare a fost semnat în aprilie 2017. Până acum, a fost făcută documentația tehnică, pentru că sunt necesare foarte multe lucruri și comisia de patrimoniu este foarte exigentă. Avizarea a durat și ea o lună și jumătate. Procedura de atribuire a contractului de lucrări s-a finalizat în decembrie anul trecut. Lucrările ar trebui să se finalizeze în august 2020. Cea mai importantă parte a proiectului urmează să înceapă acum. Asta este esența proiectului pe care l-am depus. Am mai lucrat cu acești contractori și am foarte mare încredere că proiectul va fi realizat la un nivel deosebit de înalt de calitate“, a declarat Valentin Păun, managerul proiectului.

Loc de legendă

Biserica din Cisnădie are unul dintre primele turnuri cu ceas din Transilvania, ridicat la 1425. De asemenea, aici a fost instalat primul paratrăsnet de la sud-est de Viena, în 1795, după ce biserica, amplasată la înălţime, a ars de nenumărate ori din cauza fulgerelor. O legendă locală spune că paratrăsnetul a fost realizat după forma ultimului fulger.


Mihai COLIBABA

One Comment

  1. Heinz - W. Hermann says:

    Buna ziua,
    doresc sa mai mentionez ca, din cei fosti 4.000 de enoriasi din anii 80 ai deceniului trecut, multi dintre ei sunt in diaspora si se regasesc ca mostenitori morali ai acestui lacas de cultura.
    De aceea au stabilit sa participe cu 50% din cofinantarea neeiligibila si chiar cu munca voluntara in cadrul posibilitatilor.

    Heinz-W. Hermann
    Presedinte HOG Heltau

    Heinz eos der Hiëlt

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*