Bogdan Mira, profesorul recompensat pentru implicare: ”E frumos să vezi oameni care vor bine!”

Bogdan Mira, profesor de română și engleză la Școala din Slimnic, este unul dintre cei trei profesori distinși cu titlul de ”Profesorul Anului din mediul rural”, la categoria „Implicare în comunitate”, în cadrul celei de-a doua ediții a galei organizate de Teach for Romania. ”Distincția aceasta mă bucură, mi-a arătat că merg în direcția bună și am văzut la Teach for Romania oameni care susțin astfel de direcții. E frumos să vezi oameni care vor bine”, spune profesorul.

Foto: Bogdan Mira

”Copiii sunt vântul de sub aripi, atunci când simt că obosesc de la atâta zbor…!”. Asta spune Bogdan Mira, profesor de limba Română și limba engleză, despre elevii săi de la școala din Slimnic și structura Ruși, acolo unde predă de 13 ani.

Este un profesor implicat și atât de îndrăgit de elevi, încât a ajuns să fie nominalizat chiar de către ei pentru titlul de ”Profesorul Anului din mediul rural”, la categoria „Implicare în comunitate”.

”Nominalizarea a venit din partea unei foste eleve, Ioana Petrea. Acest lucru l-am aflat ulterior. Și m-am bucurat! M-am bucurat să văd câți oameni mă apreciază în comunitate și în școală, că am lăsat ceva în urmă în toți acești ani! Și eu îi apreciez, de aceea le-am rămas alături atâta timp”, spune profesorul despre nominalizarea sa.

Bogdan Mira este originar din Argeș și a venit la facultate la Sibiu. După ce a absolvit Facultatea de Litere si Arte din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, a rămas aici și a început să predea.

Este profesor de 14 ani, iar în ultimii 13 a predat la școala din Slimnic și structura Ruși, făcând naveta de la Sibiu.

”Aici m-a adus destinul, care, se pare, a știu unde mi-e locul și care este menirea mea”, spune Bogdan.

Tot el povestește că predă atât la școala din Slimnic, cât mai ales la structura din Ruși a acesteia, pentru zeci de elevi. ”Eu am baza, cele mai multe ore, la structura Ruși. E o școala mică, în care orele se țin în regim simultan. Am aproximativ 60 de elevi în structură pe ambele cicluri de învățământ,”, spune profesorul.

Deși predă în mediul rural, unde se feresc majoritatea profesorilor să ajungă, Bogdan Matei este entuziasmat de meseria lui și își adoră elevii. ”Copiii de aici, sunt… copii, cu bune, cu rele, cu puritatatea și năzbâtiile specifice lor. Vă pot spune ce sunt în schimb: vântul de sub aripi, atunci când simt că obosesc de la atâta zbor!”, spune Bogdan.

A încercat și a reușit să se apropie de ei și astfel le-a stârnit și menținut interesul pentru școală. ”Fiind și eu copil, în rând cu ei, apropiindu-mă de ei, acceptând ceea ce sunt ei de fapt, astfel încât și ei să accepte cum sunt și eu! Și apoi se naște simbioaza asta ludică, frumoasă! Sunt și momente grele, dar le depășim împreună, cautând mereu înțelegerea reciprocă”, mărturisește profesorul.

Și nu doar că a reușit să le stârnească interesul pentru școală, dar i-a și angrenat într-o mulțime de activități extrașcolare, mai ales că Bogdan este și vicepreședintele Asociației ”Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși”.

”Activitățile sunt prea multe pentru a fi enumerate, ani întregi nu pot fi rezumați în câteva rânduri. Vă pot spune câteva dintre ele: participarea la concursuri școlare de poezie, fotografie și arte plastice, unde am obținut destule premii în timp. Împreună cu ei am construit și am început să schimbăm față și mentalitatea din comunitate noastră. Am construit împreună locuri de popas, am plantat în seră, în livada școlii, am construit împreuna cu Casa Cavalerilor, în care se țin activități dedicate lor, săptămânal. Centrul este deschis în fiecare vineri după-amiază și vine cine dorește. Am organizat școli de vară, am ținut un curs gratuit de limba engleză, vara trecută…etc. Dar toate astea cu ei, și actuali dar și foști elevi care țin legătura cu noi și cu asociația noastră, <Cavalerii Turnului Inclinat>”.

Cu titlul de ”Profesorul Anului din mediul rural”, la categoria „Implicare în comunitate” au mai fost distinse două profesoare din județele Timiș și Prahova.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*