Bogdan Trif: Datorită PSD, lucrările la hidrocentralele abandonate vor fi reluate. În pofida opoziției USR!

„Mă număr printre parlamentarii PSD care au inițiat, susținut în comisiile de specialitate și votat în plen, proiectul de lege PSD privind finalizarea hidrocentralelor abandonate, care a fost votat ieri, în Parlament”, transmite într-un comunicat remis azi redacției deputatul Bogdan Trif, președintele Organizației Județene PSD Sibiu.

Bogdan Trif: „Ca să înțeleagă toată lumea, este vorba despre acele hidrocentrale a căror construcție a început cu mulți ani în urmă, înainte ca România să intre în Uniunea Europeană și să fie stabilite limitele ariilor naturale protejate. Sunt exemple de hidrocentrale care au fost construite în proporție de peste 90%, iar după ce unii incompetenți din Ministerul Mediului au trasat liniile ariilor protejate din birou, fără să meargă pe teren sau să aibă măcar habar că acolo sunt hidrocentrale în construcție, au fost blocate pentru că anumite ONG-uri au făcut plângeri la Agenția de Mediu sau chiar în instanță. Și avem exemple de ONG-uri din țări ale UE care nici măcar nu au sediu în România, dar care au blocat investiții de importanță strategică pentru România. Toate aceste construcții care au fost blocate au început să se deterioreze pentru că lucrările nu au fost finalizate și nu s-au putut desfășura nici lucrări de întreținere din cauza restricțiilor impuse prin regimul de arie naturală protejată.

În contextul crizei energetice, al războiului nedrept purtat la granițele României și în contextul în care România riscă să piardă aproximativ 1 miliard de euro investiți deja în aceste hidrocentrale, PSD a decis că este necesară o lege care să permită continuarea lucrărilor la acele hidrocentrale la care s-a efectuat deja peste 60% din investiția totală, prin scoaterea acestora din regimul ariei protejate.

Deci, să fie foarte clar: proiectul face referire doar la investițiile existente și nu face vorbire despre investiții noi care să se desfășoare în interiorul ariei protejate. Aria protejată nu se va diminua pentru că ea va fi completată cu aceeași suprafață scoasă din aria inițială, în baza unor studii și decizii ce vor fi realizate de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și instituțiile din subordinea sa.

Rar mi-a fost dat să văd aberații ca cele susținute, ieri, de reprezentanții USR de la tribuna Parlamentului: că hidrocentralele sunt o sursă poluantă, că se emit cantități enorme de dioxid de carbon și că aceste investiții sunt inutile.

USR a votat împotriva acestui proiect de lege atât în comisii, cât și în plen. Mai mult, propaganda USR a încercat să inducă panică în opinia publică susținând minciuna că PSD a introdus un proiect de lege care permite oricui să construiască noi hidrocentrale în ariile protejate. Total fals: legea se referă doar la hidrocentralele care au fost deja construite în proporție de 60% înainte ca lucrările să fie oprite în mod păgubos pentru români.

Vă dau cele mai elocvente exemple unde lucrările sunt blocate de mulți ani și vor fi reluate, în urma adoptării acestei legi:

Răstolița – hidrocentrală realizată în proporție de 92%, pentru care s-au cheltuit peste 200 de milioane de euro și care poate produce, lunar, peste 9.000 MWH;

Valea Jiului – hidrocentralele Bumbești (realizată 90%) și Dumitra (realizată 98%), pentru care s-au cheltuit deja peste 155 de milioane de euro și care pot aduce în sistem peste 21.000 de MWH, în fiecare lună.

Inclusiv pentru aceste hidrocentrale, USR a spus clar că nu susține finalizarea acestora, ci dorește blocarea investițiilor.

Peste 300.000 de locuințe ar putea fi alimentate cu energie electrică, tot timpul, prin producția acestor hidrocentrale.

PSD apără românii, USR vrea ca populația și mediul de afaceri românesc să plătească și mai mult la energie! Este singurul motiv pentru care s-au opus, sub aparența falsă a protejării mediului, acestui proiect care va aduce zeci de mii de megawatti, lunar, în sistemul energetic.

Mă bucur că m-am numărat printre inițiatorii acestui proiect, dar am avut și onoarea de a fi secretar al Comisiei pentru Industrii și Servicii, unde ieri, plenul Camerei Deputaților și-a întrerupt activitatea pentru o perioadă de timp, pentru ca noi să putem definitiva și vota în regim de urgență acest proiect, care a fost adoptat, apoi, în plenul Camerei Deputaților”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*