Brânză cu aromă de munte! Produsele montane din județul Sibiu, curate și sănătoase, sunt certificate de autoritățile centrale

Paisprezece producători de brânză de burduf, telemea proaspătă, mere, prune, suc de mere sau miere din județul Sibiu se pot lăuda cu marfă „altfel“.

 

Ei au fost certificați de către Agenția Națională a Zonei Montane din subordinea Guvernului României să producă și să ambaleze marfa sub marca „Produs montan“. Acum pot garanta vânzarea unui produs de calitate superioară, cu origine certificată, obținută dintr-o zonă cu grad de poluare extrem de redus.

Calitate certificată

În momentul de față, în Registrul Național al Produ­selor Montane al României sunt cuprinse un număr de 662 de produse ali­mentare care au obținut certi­­ficarea „Produs montan“ și 173 de  producători. Conform legii, marca este oferită unui aliment obținut de la animale crescute în zona montană, hrănite cu furaje care provin din zona montană din pășuni și fânețe aflate la o altitudine superioară. Produsele montane respectă o schemă de calitate recunoscută la nivel european.

„Totul este diferit“

„Aș putea spune că totul este diferit la brânza noastră. În primul rând, este mult mai grasă ca cea de la șes, dar are și gust mai bun și textură diferită. Efortul pentru obținerea ei este mult mai mare, pentru că suntem nevoiți să urcăm sus la munte, la stână“, explică Florin Tara, producător de telemea și brânză de burduf din Râu Sadului. În plus, producătorii își pun la bătaie toată priceperea moștenită din tată în fiu în vederea obținerii unor produse de calitate. Familia Tara urcă la stână la fiecare început de iunie. Din tată în fiu, știu că brânza e mai bună când plouă mult, iar calitatea vine din tihnă și pasiune. Totul e făcut exact la fel cum o făceau bătrânii pe vremuri.

Marfa are căutare

Pe majoritatea producătorilor sibieni certificați să folosească marca produs montan îi găsești fie la piața Cibin, fie la piața volantă Transilvania. Doar câțiva dintre ei se îndeletnicesc cu vânzarea on line sau administrarea de conturi de social media. Asta pentru ca nu au suficient timp la dispoziție, iar marfa și-o vând integral la tarabă, în piață.

 

Producători atestați cu produse montane

  • Nicolae Ștefan Banciu – miere polifloră – Sibiel
  • Constantin Bogdănel – telemea proaspătă și sărată din lapte de oaie – Jina
  • Daniel Bolovan – miere de flori de munte, miere de salcâm, miere de mană – Cârțișoara
  • Constantin Hortopeț – Telemea proaspătă și sărată din lapte de oaie – Tălmăcel
  • Constantin Stoica – Telemea proaspătă și sărată din lapte de oaie – Tălmăcel
  • Ioan Iancu – Brânză vacă – Telemea proaspătă și sărată – Jina
  • Maria Iuga – Lapte crud de vacă, telemea proaspătă și sărată – Tilișca
  • Ileana Ivan – Telemea proaspătăt și sărată din lapte de oaie, caș din lapte de oaie, brânză de burduf din lapte de oaie, urdă din lapte de oaie, cașcaval din lapte de vacă – Sadu
  • Teoader Neagoe – Brânză de burduf din lapte de oaie – Tălmăcel
  • Nicolae Opriș – Telemea proaspătă și sărată din lapte de oaie, caș din lapte de oaie, brânză de burduf din lapte de oaie, urdă din lapte de oaie – Șura Mare
  • Eugen Bucur – Telemea proaspătă și sărată din lapte de vacă – Săcădate
  • SC Prodfruct SRL – Mere Golden, Pinova, Florina, prune Stanley, Prune Anna Spath, suc natural de mere – Cisnădie
  • Constantin Stroilă – Brânză de burduf din lapte de oaie telemea proaspătăt și sărată din lapte de oaie, brânză de burduf din lapte de oaie – Tălmăcel
  • Florin Tara – Telemea prospătă și sărată din lapte de oaie, brânză de burduf din lapte de oaie – Rîu Sadului

Viorica MAIER

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*