Brânzeturi toxice. Cum îți dai seama dacă brânza cumpărată e toxică

Brânzeturile sunt alimente de baza în bucătăriile din întreagă lume. Pot fi consumat că atare, în special în sandvișuri, sau poate fi adăugat în diferite rețete, schimbând radical gustul și aspectul mâncării.

Consumate în cantități moderate brânzeturile au o mulțime de beneficii pentru organism: datorita calciului din compoziție fortifica dantura și îmbunătățește semnificativ sănătatea oaselor și a cartilajelor. În plus previn hipertensiunea și sunt o sursă bogată de proteine, probiotice și grăsimi sănătoase.

Mare atenție însă la ce cumpărați de pe piață: tot mai multe sortimente de brânzeturi toxice se găsesc pe rafturi, de exemplu cașcaval care nu are beneficiile de mai sus ba dimpotrivă, poate provoca apariția unor probleme de sănătate. Iată cum să recunoști un cașcaval toxic.

Cașcaval toxic: la ce trebuie să te uiți când cumperi cașcaval

În mod normal cașcavalul nu ar trebui să aibă o eticheta bogata în ingrediente.

Cu cât găsești mai multe ingrediente înșirate în compoziție, cu atât acel cașcaval este mai toxic. Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Romane din Industria Laptelui, subliniază faptul că legislația în vigoare permite folosirea denumirii de cașcaval” doar pentru alimentele obținute exclusiv prin opărirea cașului.

„Conform legislației în vigoare, că să poți folosi denumirea de cașcaval, alimentul trebuie să fie obținut prin opărirea cașului. Orice alt ingredient trecut pe eticheta înseamnă că acel produs în mod cert nu este cașcaval și acel producător nu are dreptul să folosească denumirea de cașcaval. Cu toate aceastea, rafturile magazinelor sunt pline de astfel de produse. Este adevărat că puterea de cumpărare a romanilor este foarte scăzută. De cele mai multe ori credem că suntem prea săraci că să ne putem permite să mâncam sănătos”, a explicat Dorin Cojocaru, citat de Monitorul de Cluj.

Cu alte cuvinte, un cașcaval adevărat nu trebuie să conțină stabilizatori, conservanți sau coloranți. Poți efectua un test simplu pentru a-ți da seama daca urmează să cumperi un cașcaval toxic sau nu: în mod normal, cașcavalul are culoarea galbena natural, data de grăsimea din lapte. Daca pe lista de ingrediente găsești colorant, înseamnă că acel cașcaval nu este produs cu ingrediente naturale.

Brânzeturi toxice: mare atenție la clorura de calciu.

Dacă acest element se regăsește pe eticheta cu ingrediente, nu cumpără cașcavalul respectiv. S-a demonstrat că ingerarea repetata de clorura de calciu poate duce la apariția cancerului mamar sau la scăderea fertilității în rândul bărbaților. De regula clorura de calciu este marcată pe eticheta cu simbolul E509- aditiv sau agent de întărire.

Cașcaval toxic: ce ar trebui să găsești pe lista de ingrediente a unui cașcaval natural

Lista de ingrediente a unui cașcaval natural ar trebui să fie curata, lipsita de elemente chimice. Câteva ingrediente care se afla în compoziția unui cașcaval natural: cheag, fermenți, bacterii, mucegaiuri, condimente, sare, apa și amidon din cartofi sau din porumb.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*