Bronșiolita. Cum recunoaștem formele complicate la bebeluși?

Cunoscutul pediatru Mihai Craiu explică bronșiolita și care sunt semnalele grave.
„Noi românii reacționăm excesiv foarte des, fără a rămâne cu învățăminte după incidente grave. Am tot scris despre maladii virale la sugar, despre bronșiolită, gripă, virus sincițial respirator VSR…
Ieri altă veste tristă (https://www.digi24.ro/…/un-bebelus-de-6-luni-din-olt-a…) din care, probabil, vor rămâne doar emoțiile noastre și drama familiei.
Haideți să încercăm să facem un pas în față, să ne oprim din insulte sau din căutarea de vinovați (are cine să se ocupe) și să încercăm să învățăm ceva care ar putea ajuta. Un alt sugar, altă dată. Poate chiar copilul personal…
Bronșiolita acută spuneam că este o boală foarte frecventă și care, ca orice boală virală, trece de la sine, într-un număr variabil de zile, în formele necomplicate”. https://www.gponline.com/clinical-review…/article/985138”.

Cum recunoaștem formele complicate? Care sunt sugarii care ar putea fi expuși unor riscuri majore?

Teoretic ar putea evolua foarte grav toți sugarii (copiii cu vârstă mai mică de 1 an), în special dacă sunt foști prematuri (riscul crește odată cu gradul prematurității și cu numărul de zile de ventilație mecanică din maternitate) sau cei care au maladii cardiace congenitale cu impact hemodinamic important, respectiv boli pulmonare cronice cu oxigenodependență.

Care sunt semnele de gravitate care, odată observate, ar trebui să ducă imediat la consult medical?

Nu sunt cele care îi sperie pe majoritatea părinților români – febra și tusea…
Semnele și simptomele care evocă severitatea poartă numele de Sindrom Funcțional Respirator SFR sau detresă, pe scurt.
Sugarul cu SFR
1. Are niște mișcări ritmice, numite mișcări de piston ale capului – https://youtu.be/fXy2xADJeO0
2. Are înfundarea părților moi ale pieptului și gâtului, în momentul în care inspiră – tiraj (link în comentarii)
3. Are o mișcare ciudată la nivelul nasului, ca și cum ar mirosi ceva (chiar dacă e nasul plin de muci!!!). Aceasta apare înainte de începutul fiecărui inspir.
4. Are balans toraco-abdominal – respiră „cu burta”
5. Are geamăt expirator – la sfârșitul expirului copilul pare că icnește, că il doare ceva. Acest zgomot este continuu, și in somn, apărând în expir, zeci de minute sau ore, înainte de agravare dramatică.

Cu cât sunt mai multe elemente ale SFR la același episod de boală, cu atât poate fi mai grav.

Unii copii foarte bolnavi fac cianoză (se învinețesc la față, buze, limbă, unghii, etc) sau fac pauze respiratorii – crize de apnee.
În concluzie bronșiolita extrem de gravă, cu risc vital, are niște semne de alarmă ce apar cu ore bune înaintea unei tragedii. Rareori tragediile vin din senin! – scrie medicul pe Facebook.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*