Buget echilibrat în 2021

Bugetul de stat pe anul 2021 este unul echilibrat, iar pentru a atinge țintele economice este esențială atragerea fondurilor europene și demararea de investiții, în opinia deputatului sibian Zacharie Benedek.

În pofida criticilor aduse de parlamentarii PSD, deputatul UDMR de Sibiu, Zacharie Benedek, este de părere că avem de a face cu un buget responsabil, care mizează pe investiții pentru a genera dezvoltare. Practic, 5,5 procente din PIB, adică aproximativ 61,5 miliarde de lei, sunt destinate susținerii proiectelor din fonduri externe nerambursabile.

„Acest exercițiu bugetar va trebui să aducă stabilitate“

„Am observat că Opoziția a criticat vehement acest buget, dar trebuie spus că el este un buget echilibrat, unde se ia în considerare un deficit de 7,16 la sută – adică o scădere de aproape trei procente față de anul trecut, când am avut aproape 10 la sută – și o creștere economică de 4,2 la sută. Acest buget se bazează foarte mult pe investiții. Dorim să atragem fonduri europene, iar dacă vom reuși acest lucru – și suntem obligați să reușim – o să ajungem la deficitul bugetar scontat și la creșterea economică prevăzută. Mai este un aspect important: bugetul trebuie și respectat, banii trebuie cheltuiți ca atare. În fiecare an, toată lumea plânge după buget, apoi unii nu își consumă de fapt banii și așa s-a întâmplat în anii trecuți că, la rectificare, se luau bani de la aproape toate ministerele și se alocau la Învățământ și la Sănătate. Acest exercițiu bugetar va trebui să aducă o stabilitate economică“, a comentat Benedek, la solicitarea Mesagerului de Sibiu.

Veste bună pentru sibieni

Banii alocați de la „pușculița“ națională pentru județul Sibiu sunt mai mulți decât în 2020, a mai precizat parlamentarul sibian, iar două proiecte vitale pot, în sfârșit, să demareze în perioada următoare. „Pentru județul Sibiu este important că a primit mai mulți bani decât în 2020, ceea ce reprezintă o asigurare în plus că investițiile vor continua. În plus, sunt prevăzuți bani pentru finanțarea studiului de fezabilitate al centurii de sud a municipiului Sibiu, dar și pentru proiectarea viitorului spital județean“, a subliniat Zacharie Benedek.

Contribuția UDMR

O prioritate pentru UDMR la elaborarea bugetului a fost ca, prin distribuirea impozitului pe venit – rămas în procent de sută la sută la nivel local – să fie consolidată poziția Consiliilor Locale și Județene. Totodată, UDMR a propus înființarea unui fond în valoare de 2 la sută din totalul impozitului pe venit, aflat în gestionarea administrațiilor locale, pentru finanțarea instituțiilor de teatru și operă aflate în subordinea lor.

„Datorită nouă, a celor de la UDMR, impozitul pe venitul personal va rămâne 100 la sută în județele unde s-au făcut aceste venituri. De asemenea, este tot meritul UDMR că instituțiile culturale din subordinea Consiliilor Județene și a municipiilor vor avea finanțarea asigurată: sunt alocați 550 de milioane de lei pentru aceste instituții de cultură, ca să nu se mai întâmple ca la sfârșitul anului trecut, când ele au rămas fără bani pentru funcționare“, a mai menționat Benedek.

Totodată, în acest an este bugetată majorarea pensiilor și a alocațiilor pentru copii. „Pensiile vor crește anul acesta cu aproximativ 14 la sută. Și alocațiile copiilor vor fi majorate. Noi doream să dublăm alocațiile, ceea ce din păcate nu este posibil, însă ele or să crească treptat. În bugetul de stat pe anul acesta sunt prevăzute fonduri pentru pensii și alocații majorate“, a dat asigurări deputatul minorității maghiare.

Fără amendamente

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, marţi, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021, în forma prezentată de Guvern, fără amendamente, cu 234 de voturi „pentru“ şi 170 de voturi „împotrivă“. Și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat a trecut de votul Legislativului cu 254 de voturi „pentru“ şi 128 – „împotrivă“. Proiectul a fost adoptat în forma venită de la Guvern. Niciunul dintre cele trei amendamente depuse de parlamentari nu a fost aprobat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*