Bugetul Consiliului Județean Sibiu se votează astăzi în ședință extraordinară

Bugetul județul Sibiu este unul auster, însă cu investiții importante din fonduri europene, datorită proiectelor câștigate de Consiliul Județean pentru reabilitarea unor drumuri. Bugetul se ridică în 2018 la aproape 389 milioane de lei, fiind unul dintre cele mai mici din ultimele două decenii.

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sibiu a comunicat sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, respectiv cote defalcate din impozitul pe venit și sume defalcate din TVA. Consiliului Județean Sibiu i-au fost repartizate 160.776.000 lei, cu 47.696.000 lei mai puțin față de alocările inițiale pentru anul 2017. Având în vedere alocările de sume pentru acest an, coroborat cu efectele aplicării Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, respectiv creșterea fondului de salarii cu 27.890.000 lei față de anul 2017, șefii CJ vor fi nevoiți să reducă mult cheltuielile de funcționare.

Domeniul social, subfinanțat

Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor cu susținerea sistemului de protecție a copilului (15.516.000 lei) și a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap (25.088.000 lei) sunt insuficiente pentru buna funcționare a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu și a centrelor din subordine, sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare fiind de 72.200.000 lei, ceea ce reprezintă acoperirea acestora în procent de 56%. Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea unităților de învățământ special și a centrelor județene de resurse și asistență educațională primite prin Legea bugetului de stat (1.677.000 lei) acoperă 72% din necesar.

Mesagerul de Sibiu va transmite în direct ședința Consiliului Județean, începând cu ora 15. Click aici pentru a urmări imaginile!

Tăieri necesare

În aceste condiții, când cheltuielile sunt mai mari decât veniturile prognozate, iar bugetul trebuie să fie echilibrat, se impune luarea măsurilor de reducere a fondurilor destinate cheltuielilor cu bunurile și serviciile, asigurându-se pentru acestea un procent de aproximativ 70% față de execuția anului 2017 și a celor de personal cu reducerea de 12% față de necesarul ce trebuie acoperit pentru anul în curs, la nivelul posturilor ocupate, inclusiv pentru cheltuielile privind asigurarea plății contribuțiilor personalului neclerical. Modificările Codului Fiscal, prin reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, începând de la 1 ianuarie 2018 au ca efect imediat reducerea veniturilor încasate la nivelul unității noastre administrative și practic, duce la imposibilitatea asigurării cheltuielilor curente și de capital ale Consiliului Județean Sibiu și a celorlalte 22 de unități subordonate.

Drumuri mai bune

Din fonduri europene vor fi reabilitate drumurile județene Ocna – Țapu,  Mediaș – Moșna – Pelișor – Bîrghiș și Agnita – Sighișoara.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*