Bursă de 12.000 euro pentru sibianca Verona Mihuleț

Curatorul și istoricul de artă Anca Verona Mihuleț, din Sibiu, va primi o bursă în valoare de 12.000 euro din partea juriului internațional pentru Premiul Igor Zabel pentru Cultură şi Teorie.

ancaveronamihulet-cutMihuleţ a fost caracterizată drept „unul din cei mai promiţători tineri curatori din Europa de Est, care s-a concentrat cu precădere pe compararea diferitelor poziţii din sud“. Ea locuieşte şi lucrează la Sibiu şi Bucureşti. Între 2006 şi 2013, împreună cu Liviana Dan, a fost curatorul programului expoziţional al Galeriei de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, cu accent pe artişti din Europa Centrală şi de Est.

Proiecte

Din 2013, Anca Verona Mihuleţ este curator independent şi istoric de artă şi a organizat mai multe expoziţii în România şi în străinătate. Printre cele mai importante proiecte ale sale se găsesc: Reflection Centre for Suspended Histories: An Attempt (a 55-a Bienală de la Veneţia, 2013); Impossibility vs. Self-Censorship (Matadero, Madrid, 2013); South by South East, în colaborare cu Patrick D. Flores, o prezentare a artiştilor din Europa de Sud-Est şi din Asia de Sud-Est. Proiectul său recent, A Matter of Contemplation and Discontent, va prezenta arta românească a anilor ’90 la Jorge B. Vargas Museum and Filipiniana Research Center din Manila, Filipine. Împreună cu Diana Marincu, este curatorul unui proiect în şase părţi, The White Dot and the Black Cube, care continuă cercetarea ei pe tema relaţiilor dintre cele două poziţii de Sud-Est, una din Europa şi una din Asia, planificat a se desfăşura la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.

Ceremonia de premiere

Laureaţii vor fi prezentaţi la o ceremonie de premiere ce va avea loc pe 9 decembrie, la Ljubljana. În aceeaşi după-amiază va fi lansată o publicaţie ce cuprinde texte scrise de foşti câştigători ai premiului şi de către membri ai juriului ce acordă Premiul Igor Zabel pentru Cultură şi Teorie. Cu o zi înainte va fi organizată o conferinţă în memoria istoricului polonez de artă Piotr Piotrowski, câştigător al Premiului Igor Zabel pentru Cultură şi Teorie în 2010, cu participare internaţională. Ceremonia de premiere şi celelalte activităţi vor avea loc la Moderna galerija şi vor fi organizate în colaborare cu Moderna galerija, Ljubljana.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*