„Calea minorităţilor etnice” – un traseu tematic multicultural în Muzeul ASTRA

În perioada iunie – octombrie, în cadrul proiectului Patrimoniu Deschis, Muzeul ASTRA derulează programul de animații culturale al cărui scop îl reprezintă facilitarea accesului publicului larg la patrimoniul multietnic material și imaterial al muzeului, prin punerea în valoare a monumentelor și obiectelor din circuitul tematic „Calea minorităților etnice”.

În această perioadă, publicul vizitator se va putea implica în scenarii educaționale cu diverse tematici sau va putea alege între vizitele ghidate, ocazie cu care le va fi prezentată multietnicitatea și multiculturalitatea în spațiul românesc și zonele experimentale amenajate în Muzeul în aer liber, care le vor oferi posibilitatea dezvoltării cunoștințelor despre meșteșuguri, arte și comunități. Valorificarea patrimoniului imaterial va fi asigurată prin organizarea de ateliere cu tema generală „Meșteșugurile și meșteșugarii de altădată”.

Scoala de vara - etnia rroma - T-AVES BAXTALO (162)În acest prim week-end, programul de animații culturale va avea în centrul atenției etniile romă și lipovenenească. Rudăresele Dudea Maria și Stancu Stana din Băbeni, județul Vâlcea, vor lucra linguri de lemn, argintarii Radu Dănuț și Cristea Ionuț din Alexandria, județul Teleorman, vor lucra inele și brățări din argint, în timp ce căldărarii Căldărar Traian, Ciurar Nicolae și Căldărar Ițoc din Brateiu, județul Sibiu, vor lucra ibrice și vor face demonstrații de bătut arama la cald și la rece. Meșterii romi vor fi prezenți în muzeu vineri, 19 iunie, între orele 10 și 16, în zona scenei de pe lac și sâmbătă și duminică, 20 și 21 iunie, între orele 10 și 18, în zona bordeiului de rudar și a corturilor. În plus, vineri, 19 iunie, un bătrân căldărar le va povesti vizitatorilor despre viața la cort.

Ansamblul Sinicika din localitatea Mila 23 va prezenta muzica și dansul specific lipovenilor. Vor avea loc scenarii de prezentare a costumului tradițional, cu participarea a peste 20 de actanți și scenarii de pescuit, cu pescari din Delta Dunării, în zona lacului. La Târgul de țară îi așteaptă pe gurmanzi ateliere de gastronomie tradițională pe baza unor rețete lipovenești.

Un element de noutate îl reprezintă spațiile de interacțiune create pe baza recuzitei specifice și amenajate la gospodăria de rudar din Poiana, Perișani (corturi tradiționale, căruță cu coviltir, strung), la gospodăria de pescar din Mahmudia (bărci de pescar din Delta Dunării, instrumentar de pescuit), la Târgul de țară (căruță cu coviltir, banc de lucru, strung de lemn), la Etno-Tehno Parc (vatră de gătit, banc de lucru, căruță cu coviltir), în lunca muzeului (gard tradițional din împletitură din lemn, grădină de flori specifică sașilor și landlerilor).

DSC_9672

Derularea programului de animații culturale este posibilă datorită proiectului predefinit „Patrimoniu Deschis. Creșterea accesibilității publicului la valorile multietnice din patrimoniul Muzeului ASTRA”, finanțat prin Granturile SEE 2009-2014 (Islanda, Liechtenstein și Norvegia) în cadrul programului PA16/RO12 „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*