Campionul din spatele kimonoului

Daniel Natea, sibianul care ridică drapelul României la concursurile internaționale de judo sau sambo, s-a întors din Belarus cu o nouă medalie de argint.

Multiplu campion național și internațional de judo, uriașul de 2,03 metri și 155 kg face în continuare furori în competițiile de sambo (disciplină de arte marțiale, încă neolimpică). Legitimat la CS Dinamo, Daniel Natea strânge medalie după medalie, așa cum îi stă bine oricărui campion.

Campion european și medaliat cu argint la mondialele de sambo în 2019, sibianul Daniel Natea s-a întors recent de la Minsk, unde a urcat pe podium în cadrul turneului internațional dotat cu Cupa Președintelui Belarus. A concurat în cadrul categoriei +100 kg și ajuns până în finală, unde a cedat în fața georgianului Beka Berdzenishvili. S-a întors obosit după antrenamentele din ultima vreme și după o competiție dură, însă fericit că a avut din nou ocazia să lupte cu cei mai buni. „Cine își dorește un adversar slab nu poate ajunge la performanță, nu poate ajunge campion. Întotdeauna mi-am dorit să mă bat cu niște campioni puternici pe care să îi pot întrece. Nu am nicio frică, îmi doresc să lupt cu cei mai buni”, ne-a mărturisit Daniel, la întoarcerea acasă.

Kimonoul norocos

La cei 27 de ani, se bucură de o frumoasă carieră sportivă dobândită cu multă muncă, ambiție și perseverență. Judokanul nu cunoaște frica și spune că după 20 de ani de sport mai are doar emoții constructive care îl ajută să își atingă idealul – acela de a ajunge pe podium.

DANIEL NATEA | multiplu campion: „Pe stradă mă simt ca o mașină străină. Oamenii mă cunosc pe mine, eu nu îi cunosc pe ei. Mă simt bine în pielea mea și sunt mândru de ceea ce am realizat până acum.”

Deși are foarte multă încredere în el și în experiența acumulată, campionul crede că de mare ajutor în competiții e… echipamentul său norocos – kimonoul cu care a participat la Jocurile Olimpice de la Rio în anul 2016, unde a ajuns până în optimi.

Prieten cu adversarii

Pentru un sportiv, buna gestionare a timpului este foarte importantă. Daniel Natea are 2-3 antrenamente pe zi, iar în weekend-uri pleacă la competiții, timpul liber preferă să îl petreacă într-un mediu liniștit alături de familie și de iubita sa: „Mereu găsesc timp pentru ei, mă relaxează să petrec timpul alături de persoanele dragi”. Când este plecat la concursuri, se întâlnește cu prietenii sportivi și interacționează cu ei în sala de încălzire, unde fiecare își manifestă emoțiile în mod diferit: „Pe saltea suntem dușmani, dar în afara concursurilor se leagă prietenii frumoase”.

Greu cu echipamentul

De-a lungul carierei, a trăit experiențe de tot felul. Ca orice sportiv de talia lui, a avut probleme cu recuperarea bagajului în aeroport. I s-a întâmplat de două ori înainte de competiții, într-un aeroport din Rusia și într-unul din Maroc. Echipamentul era rătăcit, iar de împrumutat de la vreun coleg, nici nu putea fi vorba, fiind vorba despre un munte de om, la cei 2 metri înălțime și 155 kg ai săi. „Din fericire, am recuperat bagajele chiar înainte de începerea competiției. Am avut noroc“, povestește Natea.

E dificil, de asemenea, de fapt chiar o provocare, să găsească echipament de antrenament, ba chiar să se îmbrace de stradă, deoarece în România se găsesc cu greu mărimile potrivite pentru el.

„Sunt micuț“

Uriașul de azi e uriaș încă din copilărie. Datorită staturii sale, oamenii îl arătau cu degetul și se mirau când îl întâlneau. La început se simțea ciudat, însă acum e mulțumit cu un asemenea atu în competițiile de judo. Chiar face glume pe tema înălțimii sale: „Sunt micuț. Problema este în avion, unde nu prea am loc. Chiar zilele trecute am postat un videoclip pe pagina mea de Facebook, eram în avion și nu mă puteam deplasa din cauza înălțimii mele…”, spune râzând sportivul sibian.


Ștefana BABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*