Cancerul, floare la ureche?

Roșiile, morcovii, ceapa și usturoiul sunt, până la sfârșitul lunii octombrie, vedete în vitrinele Muzeului de Istorie Naturală. Realizatorul expoziției „Plantele anti-cancer“, biologul dr. Ghizela Vonica, poate să confirme fiecare dintre beneficiile usturoiului, ale verzei, precum și ale roșiilor, fiind ea însăși o supraviețuitoare a cumplitei maladii.

Deși, la prima vedere, ai putea crede că legumele banale din bucătăria tradițională românească sunt ingredientele perfecte pentru o ciorbă cu gust, după o privire mai atentă o să realizezi că fiecare dintre ele sunt frumos așezate pe rafturile unui muzeu, deoarece reprezintă arma cea mai la îndemână din frigider în lupta împotriva cancerului sau a oricărei alte boli.

Ghizela VONICA

O maladie complexă

Dintr-o privire, acești „soldați verzi“ te fac să înțelegi că există o combinație de plante sau legume pentru tratarea oricărei afecțiuni pe care medicii o numesc boală, că organismul îți comunică mereu cum să ai grijă de el, că sănătatea ne este mereu la îndemână, precum și faptul că fiecare dintre noi suntem soldatul principal în lupta cu durerea. „Nenumărate studii și cercetări științifice au încercat să afle ce determină apariția cancerului și modalitatea în care acesta se răspândește, dar s-a dovedit că maladia este foarte complexă și cauzele sunt nenumărate. Să nu uităm, însă, că alimentația joacă un rol important în prevenția și apariția acestei boli. Cel puțin 30 la sută dintre formele de cancer sunt legate de o alimentație vicioasă, iar organizațiile de profil au arătat că, la unele organe, alimentația defectuoasă este vinovată pentru apariția cancerului chiar și în proporție de 60 la sută“, ne-a mărturisit curatorul și organizatorul expoziției muzeului, dr. Ghizela Vonica.

Rolul alimentației

Formele de cancer sunt maladii multifactoriale extrem de complexe și nu se pune problema să fie tratate doar prin alimentație. Înainte de toate, trebuie să privim această boală ca pe o maladie degenerativă legată de comportamentul nostru. Totuși, foarte multe persoane încă nu știu că alimentația poate influența cancerul și că obezitatea poate să-l favorizeze. O dietă anti-cancer este o strategie importantă care se poate folosi pentru a reduce riscul de cancer. Instituțiile de tratarea cancerului recomandă, de exemplu, a se consuma cel puțin cinci porții de fructe și legume zilnic și – cel mai important – a se consuma cantitatea potrivită de alimente pentru a rămâne la o greutate sănătoasă.

Supraviețuitoarea

Realizatorul expoziției „Plantele anti-cancer“, biologul dr. Ghizela Vonica, de la Muzeul de Istorie Naturală, poate să confirme fiecare dintre beneficiile usturoiului, ale verzei, precum și ale roșiilor. Diagnosticată cu incurabilul cancer, operată de trei ori, rămasă fără stomac și trimisă acasă cu șanse reduse de supraviețuire, sibianca s-a încăpățânat să nu renunțe ușor. „După diagnosticare, am început să citesc, să studiez și să înțeleg că celulele canceroase sunt în fiecare dintre noi, însă la unii se dezvoltă mai repede din cauza mediului acid, a imunității scăzute, precum și a stresului sau supărărilor de zi cu zi. Am fost șocată să aflu că se moare repede de acidoză, iar secretul stă într-un mediu bazic al organismului. Așa am ajuns să învăț că toate plantele au molecule anticancer, că legumele banale, precum ceapa sau pătrunjelul, omoară celulele canceroase și faptul că ele sunt responsabile de creșterea imunității“, ne-a mărturisit Ghizela Vonica.

Perseverența a făcut-o pe șefa Muzeului de Istorie Naturală Sibiu să învețe apoi să combine sucurile de legume, să învețe din nou să râdă și, nu în ultimul rând, să nu își piardă speranța. Complet vindecată, acum e capabilă să privească în urmă, să tragă linie și să conchidă că disciplina în alimentație e vitală atunci când vorbim de sănătate, că fericirea vindecă orice, că toate plantele au molecule anticancer, că există multe alternative la tot ceea ce ne ucide, iar consumatorii ar trebui să se gândească de două ori înainte de a mânca produse care conțin zahăr alb sau făină albă.

Usturoiul

Eroul exponatelor, precum și al luptei cu cancerul este, de departe, usturoiul. „Acesta neutralizează efectele cancerigene ale unor substanțe toxice, cum ar fi nitriții, acei aditivi folosiți la mezeluri, care, transformați în stomacul nostru în nitrosamine, sunt deosebit de periculoși. Incredibil, usturoiul este în stare să distrugă micile aglomerări de celule canceroase datorită compușilor sulfurați pe care îi conține. Consumul moderat de usturoi a fost asociat și cu reducerea riscului apariției cancerului colorectal și renal. Important este să-l sfărâmați înainte de a-l mânca, pentru a-i elibera principiile active“, spun specialiștii.

Tomatele

Tomatele sunt recomandate în dieta unui bolnav de cancer şi au fost prezentate şi în expoziţia „Plantele anticancer“. Tomatele conțin mult licopen, substanța activă anticancer pentru prostată. Un studiu publicat în jurnalul Cancer Prevention Research arată că oamenii de ştiinţă au folosit o concentraţie de licopen în lupta cu cancerul, comparabilă cu nivelul licopenului din sângele bărbaţilor care consumă aproximativ 30 de miligrame de licopen pe zi, echivalentul unei cutii de 200 de grame de sos de roşii. Pe lângă aceste beneficii, tomatele protejează îndeosebi inima și pancreasul. Prețiosul licopen este asimilat din roșia fiartă (pastă sau sos) doar în prezența uleiului de măsline sau a altor grăsimi. Roșia crudă conţine mai puţin licopen, dar este bogată în vitamina C și potasiu.

Ceaiul verde

Ceaiul verde este indispensabil oricărui regim alimentar care îşi propune să prevină cancerul, mai ales cel de vezică şi prostată. Dintre toate alimentele, el conţine printre cele mai mari proporţii de molecule anticacerigene. Conţinutul bogat al ceaiului verde este un adevărat elixir de sănătate. Bogat în catechine, molecule capabile să ţintească un număr mare de procese asociate cu dezvoltarea celulelor canceroase, poate preveni cancerul la ovare cu până la 50%. Ceaiul verde de cea mai bună calitate este cel uscat în mediu natural și se poate consuma zilnic două cești în combinație cu alte plante (iasomie, mentă, hibiscus). Atenție, însă, nu beți niciodată fierbinte, pentru că băuturile fierbinți favorizează cancerul de esofag.

Ceapa roșie

Ceapa roșie conține antioxidanții (antocianina și cuercetina) care reușesc să distrugă celulele canceroase. Astfel, aceasta antocianină, care este responabilă de culoarea puternică, are un rol important în a stopa răspândirea cancerului în organism. Compușii acesteia pot acționa la nivele diferite, încă de la transformarea celulelor bune în celule canceroase până la împiedicarea dezvoltării lor. Consumată periodic, ceapa poate preveni diferite forme de cancer, precum cel de de stomac, colon, dar și alte forme de cancer (laringe, esofag, ovare, prostată). Pentru a profita din plin de calitățile acestei legume, trebuie să știi că ceapa roșie conține mai mulți antioxidanți decât ceapa albă. Se recomandă a se consuma zilnic, de preferință crudă, presată sau tocată. Dacă este gătită, nu trebuie să fie prăjită în ulei sau alt tip de grăsime.


Viorica MAIER

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*