Când se va ieftini benzina la 7,5 lei pe litru?

Prețul benzinei și motorinei au atins recent cote istorice, având în vedere că pentru un litru plătim aproximativ 8 lei. Cu toate acestea, barilul de petrol a scăzut sub 100 de dolari.

Săptămâna trecută când s-au creat cozi imense la benzinării, prețurile carburanților au crescut peste noapte. Însă acum când cotația petrolului scade, prețurile din benzinării nu au scăzut.

Așadar, când se va vedea ieftinirea benzinei și motorinei în benzinării, până la 7,5 lei? Analiștii susțin că acest lucru se va vedea pe parcursul săptămânii viitoare, fiindcă se ia în calcul tariful pe mai multe zile.

Când se va ieftini benzina la 7,5 lei pe litru?

Media barilului de petrol care a fost înregistrată săptămâna trecută a fost de 110 dolari, însă marți acesta a scăzut sub 100 de dolari, potrivit observatornews.ro. Dacă această scădere se menține, săptămâna viitoare carburanții ar putea să scadă la 7,5 lei pe litru, notează Monitorul de Cluj.

„Ce este relevant este preţul barilului pe pieţele internaţionale timp de mai multe zile. Se face o medie pe mai multe zile şi nu contează neapărat valoarea maximă sau minimă. De pildă, acum o săptămână, preţul mediu a fost 110 dolari barilul. A fost şi un maxim de 125 de dolari sau chiar mai mult, dar media a fost 110 dolari. Şi atunci, reacţia preţului la pompă este întârziată cu câteva zile, cu aproximativ o săptămână. Acum, scăderea de astăzi a barilului, dacă s-ar menţine câteva zile, ar trebui să se reflecte la pompă cam peste o săptămână. Dacă barilul se menţine în jurul a 100 de dolari, atunci sătămâna viitoare am putea vedea şi preţuri de 7,5 lei, 7,6 lei.

Asta ar trebui să se vadă la pompă cam peste o săptămână. Dacă mai scade, cu atât mai bine. Scade şi preţul la pompă mai încolo. Preţurile oscilează. De ce utilizăm această medie? Noi, consumatorii, nu ştim dacă un jucător şi-a luat barilul astăzi sau peste două zile. De miercurea trecută până azi, barilul a scăzut cu 20%, doar că impactul asupra preţului nu-i atât de mare şi imediat. Cu toate acestea, scăderea nu va fi atât de rapidă, va fi un delay de o săptămână”, a spus Cristian Tudorescu, consultant financiar, conform sursei citate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*