Carabulea merge iar la tribunal!

Procurorii sunt pe urmele lui Ilie Carabulea. De data aceasta, magnatul sibian împarte boxa acuzaților cu fiul său.

Tribunalul Sibiu a înregistrat, la finele lunii trecute, celebrul dosar de constituire a unui grup infracțional ce viza activitatea de la Carpatica Asig. Dosarul cuprinde nume grele: Ilie Carabulea, fiul acestuia, Oprea Carabulea, Angela Toncescu, supranumită „doamna asigurărilor“ – fost președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Liviu Andrei Stoicescu – directorul de la Carpatica Asig, Maria Coșa, Georgeta Crindeanu, Gheorghe Nășărău, Ana Popa și Adrian Văcaru.

Procurorii au încearcat să demonstreze faptul că, pentru omul de afaceri Ilie Carabulea, soarta Carpatica Asig era foarte importantă. Rechizitoriul susține că, din Carpatica Asig, banii mergeau către mai multe firme controlate de milionarul sibian.

Încercări disperate

Alături de alte persoane de încredere din jurul lui Ilie Carabulea, Angela Toncescu, fost președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, a avut rolul de a se asigura că datele financiare ale Carpatica Asig nu reflectă realitatea și vor favoriza atragerea unui investitor care să nu cunoască nivelul real al capitalului, susțin procurorii DIICOT. Împreună cu Liviu Stoicescu, directorul general adus de ea la Carpatica Asig, Toncescu ar fi acționat și pentru tergiversarea unor acțiuni de control ale ASF. De asemenea, fosta șefă a supravegherii asigurărilor a dezinformat ASF în ceea ce privește indicatorii Carpatica Asig, societate aflată în redresare financiară în momentul în care Toncescu a ajuns acolo.

Angela Toncescu

Ghinion în lanț

Nu este pentru prima dată cînd Ilie Carabulea are de-a face cu legea penală. Într-un alt dosar care a vizat activitatea societăţii Carpatica, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată, în 24 aprilie 2014, pe Dan Radu Ruşanu, Ilie Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib SRL şi SC Transcar SRL, societăţi prin intermediul cărora deţinea şi controla indirect societatea de asigurări Carpatica Asig SA, şi pe Marian Mârzac, fost director general al SC Carpatica Asig SA, la data faptelor membru neexecutiv în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi societatea Carpatica Asig SA. Ulterior, omul de afaceri Ilie Carabulea a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare în dosarul ASF – Carpatica în 28 iunie 2017. În aceeaşi zi a fost emis mandatul de arestare, iar afaceristul a fost închis la Penitenciarul Aiud. Dan Radu Ruşanu, fost preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi Laura Chiţoiu au fost achitaţi, în acelaşi dosar. Ina Crudu a primit doi ani cu suspendare, iar Marian Mârzac a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni. De asemenea, în 2012, Carabulea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an şi şase luni de închisoare pentru dare de mită, în dosar mai fiind condamnat, pentru mai multe fapte de luare de mită, Florin Nicuşor Apostu, fost prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Sibiu.


Ovidiu SCUTELNICU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*