Cardiologi de marcă, la Sibiu

În perioada 12-14 mai are loc la Sibiu Conferinţa Naţională a Grupurilor de Lucru ale Societăţii Române de Cardiologie, eveniment la care vor participa activ și medicii cardiologi ai SCJU Sibiu.

Manitiu_conf_mai_2Conferinţa este organizată de Societatea Română de Cardiologie (SRC), condusă de Dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu şi reuneşte reprezentanţi de marcă ai comunităţii universitare şi ai cercetării ştiinţifice naţionale şi internaţionale. Ca în fiecare an, Conferința Națională a Grupurilor de lucru ale Societății Române de are o structură complexă, cu sesiuni de comunicare simultane, cursuri practice, simpozioane și expoziție medicală, acestea urmând să se desfășoare la Hotel Ramada respectiv Hotel Continental. La ediția din acest an a conferinței vor fi prezente următoarele grupuri de lucru ale SRC: „Ateroscleroza si aterotromboza, Cardiologie intervențională, Cardiologie preventivă și recuperare medicală, Cardiologie de urgență, Cardiopatie ischemică. “Ne bucurăm că noi, medicii cardiologi din Sibiu, avem din nou norocul și oportunitatea de a putea participa la simpozioanele legate de specialitatea noastră, care se vor desfășura la sfârșitul acestei săptămâni la Sibiu. Medicii cardiologi ai Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu sunt angrenați într-o participare activă la diferite sesiuni unde vor prezenta cazuri concrete și vor împărtăși experiența acumulată cu scopul dezvoltării cercetării în folosul direct al pacienților”, declară Prof.univ.dr. Ioan Maniţiu, Medic Şef al Secţiei Clinice Cardiologie I a SCJU Sibiu.

Curs dedicat medicilor de familie la „Casa Inimii” Sibiu

În cadrul conferinței, Școala de Insuficiență cardiacă, sub egida Societăţii Române de Cardiologie și Fundației Române a Inimii, va organiza și susține la Casa Inimii Sibiu în data de 12 mai, începând cu ora 12.30, cursul “Îngrijirea în ambulator a pacienților cu insuficiență cardiacă cronică”, dedicat medicilor de familie. Temele cursului sunt foarte bine conturate iar responsabili pentru acest curs sunt medici de prestigiu din Spitalul Fundeni și Institutul Inimii București, Coordonatori ai programelor Școlii Internaționale de Insuficiență Cardiacă, anume Prof.univ.dr. Ioan Mircea Coman și Șef lucrări Dr. Octavian Chioncel. Din partea Sibiului au fost desemnați ca directori de curs Prof.univ.dr. Ioan Manițiu și Dr. Loredana Piloff.

Teme de interes

„Vor fi expuse mai multe teme în care noi sibienii participăm cu lucrări privind „Epidemiologia insuficienței cardiace” (Dr. Mădălina Urluescu, Dr. Gabriela Eminovici), „Actualități terapeutice în insuficiența cardiacă cu fracție de ejecție redusă” (Dr. Ioan Manițiu, Dr. Andra Bebeșelea), prezentări de cazuri și organizarea unei mese rotunde. Totodată, tinerii rezidenți sunt introduși tot mai mult în această problematică de specialitate și aș dori să-i nominalizez pe Dr. Bianca Catrina Anca, Dr. Andra Bebeșelea și Dr. C. Georgian, care au organizat și prezentări de cazuri foarte bine investigate în Centrul de cercetare invazivă și non-invazivă în domeniul patologiei cardiace și vasculare la adult – CVASIC  din Sibiu. Este foarte important că SCJU Sibiu are la dispoziție un astfel de centru de cardiologie în care lucrăm și abordăm toată problematica legată de patologia cardiologică și care ne permite să facem investigații de excepție, iar aceste cazuri exprimă tocmai elementele rezultate în urma examinărilor avansate pe care astfel le punem, prin prezentările noastre, la dispoziția medicilor de familie”, explică Prof.univ.dr. Ioan Maniţiu. 

Programe electronice noi

Totodată, Prof. univ. dr. Ioan Manițiu va participa în calitate de lector la simpozionul  “Prezent și viitor în profilaxia complicațiilor TPV” precum și în cadrul grupului de lucru Cardiologie preventivă și recuperare cardiovasculară cu lucrarea “Vitamina D ȘI bolile cardiovasculare, prieteni sau dușmani?”. Conform organizatorilor, prin ediția din acest an a conferinței “se va face încă un pas înainte in modernizarea ținutei științifice a evenimentului prin introducerea de noi programe electronice în suportului tehnic al sesiunilor, care vor permite o interactivitate crescută în timpul sesiunilor dar și evaluarea în timp real a fiecăreia dintre prezentări”.

Conferința se va încheia sâmbătă, 14 mai, cu tradiționalul Cros al Cardiologilor – Cardiofest.

Medicii cardiologi ai SCJU Sibiu vor mai participa activ și la simpozioanele de vineri 13 mai, cu lucrările:

  • “Moartea subită cardiacă la un tânăr sportiv” (Dr. O. Stoia, Dr. G. Eminovici, Dr. L. Șendrea, Dr. M. Teodoru, Dr. I. Manițiu);
  • “Hipertensiunea pulmonară mixtă severă instalată tardiv după intervenție pentru persistență de canal arterial” (Dr. I. Mirescu, Dr. I. Manițiu Dr. A. Nistor, Dr. F Batâr);
  • “Multiple aspecte de ateromatoză aortică relevate prin procedee imagistice complexe” (Dr. A. Bebeșelea, Dr. I. Manițiu, Dr. R. Cojan, Dr. M. Sandu);
  • “Pericardiocenteză facilitată prin mijloace imagistice” (dr. I. Cobîrje, Dr. I. Manițiu, Dr. A. Bebeșelea, Dr. R. Cojan, Dr. I. Bitea);

“Pacient cu displazie aritmogenă” (Dr. M. Urluescu, Dr. I. Manițiu, Dr. G. Eminovici, Dr. G. Bălțat).

One Comment

  1. Dr.Manitiu ,bun,preocupat,inimos,dar se pare ca e printre singurii cardiologi sibieni care cunoaste ceva din tainele acestei meserii nobile…ceilalti niste mediocrii (doame fereste sa ajungeti pe mana lor…)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*