Cărți la autoservire! Biblioteca Județeană Sibiu a inaugurat Bibliotheca SelfCheck 500 – autoserviciul care nu are nevoie de explicații

Serviciul Relații cu Publicul – Compartimentul Adulți (corp B) al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu este dotat cu un modern aparat de autoservire – selfCheck desk, destinat operării directe de către utilizatori prin simpla urmare a instrucţiunilor citite pe ecran.

Cu o capacitate de înregistrare în timp real și o interfață ușor de folosit, atât personalul, cât și utilizatorii pot fi siguri că materialele sunt imediat înregistrate.

Sistemul de autoservire permite utilizatorilor să împrumute, să returneze și să prelungească termenul de împrumut al documentelor, fără intervenţia bibliotecarului.

Pentru folosirea aparatului de autoservire, utilizatorul are nevoie de un permis de acces valid, care se eliberează în cadrul aceluiași compartiment.

Împrumutul cărţilor se realizează prin atingerea dreptunghiului Împrumut de pe ecran și poziţionarea cardului sub raza laser de acţiune. Astfel, utilizatorul își accesează contul și aşează documentele pe care dorește să le împrumute sub raza laser de acțiune. La finalul sesiunii de împrumut se tipăreşte chitanţa cu toate informaţiile, inclusiv data scadentă.

În același mod se procedează pentru prelungirea termenului de împrumut.

Returnarea documentelor împrumutate se face fără cardul de bibliotecă. Pentru restituirea cărţilor se atinge dreptunghiul Returnare de pe ecranul staţiei de autoservire și se aşează publicaţiile pe pătratul gri al staţiei. Se finalizează acțiunea prin tipărirea chitanței pentru dovada returnării.

Sistemul de autoservire avertizează asupra operaţiunii efectuate. În caz de eşuare a operaţiunii, ecranul afişează problema, iar avertizarea sonoră este diferită. Avertizarea sonoră apare în cazul în care permisul de bibliotecă nu mai este activ sau termenul de împrumut este depășit, situație în care utilizatorul trebuie să apeleze la bibliotecari pentru lămuriri suplimentare.

Accesul liber la raft împreună cu facilităţile oferite de staţiile de autoservire vin în întâmpinarea preferinţelor utilizatorilor, scurtează timpul de aşteptare şi oferă o servire directă şi rapidă.

„Beneficiile principale ce rezultă de pe urma implementării unui astfel de sistem sunt creșterea substanțială a eficienței operațiunilor și activităților specifice ale bibliotecii – împrumut, restituire toate cu timp de realizare și efort mult scăzut față de operarea fizică tradițională, precum și sporirea securității colecțiilor.

SelfCheck 500 se duce mai departe de un simplu împrumut, returnarea şi funcţionalitatea contului pentru a furniza o experienţă atractivă care leagă utilizatorii direct la colecția digitală CloudLibrary™.

SelfCheck 500 oferă experienţa autoserviciului esenţial pentru bibliotecile secolului XXI. Susţinut de autoserviciul quickConnect software, SelfCheck 500 a fost proiectat pentru a simplifica operațiunile specifice bibliotecii publice în experienţa utilizatorului, dar și pentru a promova colecţiile, serviciile și evenimentele marca BJ ASTRA.

SelfCheck 500 îi degrevează parțial pe bibliotecari de activitatea standard, în felul acesta ei având posibilitatea să-și realizeze în continuare serviciul pentru comunitate şi să se concentreze pe alte interacţiuni semnificative.

Într-un design independent al desktopului, utilizatorul are flexibilitatea de a alege cea mai bună optiune pentru obiectivul personalizat de studiu/informare”, se arată într-un comunicat al instituției.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*