Câștigătorii concursului de scris și zis povești ZIP 2018

Marți, 20 martie, de Ziua Internațională a Povestitului, s-a încheiat Concursul de scriere și zicere de Povești ZIP 2018 prin organizarea unui spectacol de stand-up storytelling care i-a avut ca protagoniști pe cei 10 semifinaliști ai compeției care au trecut cu brio proba de scriere creativă.

Textele intrate în concurs au avut tema ”Wise Fool”, tema anului 2018 pentru toți povestitorii lumii.

Dacă proba de scriere a fost una aparent simplă, fiind mult mai la îndemâna concurenților, cea de susținere în public a textului a constituit proba de foc, pentru că niciodată până acum, un concurs nu a notat aceste două competențe simultat, dar mai ales pentru că exercițiile de rostire în public, de ”public speaking”, sunt rare în peisajul evenimentelor culturale de la noi. Arhetipul ”ascultătorului” este mai comod, dar și mai frustrant, motiv pentru care am activat și arhetipul ”povestitorului”, incomod, dar ofertant ca stare de bine și stimă de sine.

Toți cei intrați în concurs – Tiberiu Bilibok cu Zâmbește înțelept, Adrian Corneliu Bratu cu Trei litere: T. S. și A. , Mihaela Bunea cu Început, Doris Ioana Faff cu Monologul unei nebune care a găsit sensul vieții, Teodora Minea cu De Poveste, Teodora Mihaela Mitea cu Rădăcini umane, Isabella Moldovan cu Nebunul, Antonela Munteanu cu Chipul umanității, Georgeta Poiană cu Semințele nebuniei și Paula Spătăcean cu Povestea unui om înțelept – au devenit protagoniștii unui spectacol concurs inedit, în spațiul minunat al Sălii Festive a Bibliotecii, unde și-au susținut în fața publicului, susținătorilor și juriului poveștile, de fapt o parte din ei înșiși.

Juriului (Anamaria Enescu, Nora Damian și Anca Vasilescu) a avut o misiune dificilă în delimitarea performanțelor concurenților, însă în cele din urmă câștigătorii primei ediții ZIP 2018 au fost desemnați în următoarea ordine:

Locul 1 – Doris Ioana Faff

Locul 2 – Teodora Minea

Locul 3 – Teodora Mihaela Mitea

Locul 4 – Antonela Munteanu

Locul 5 – Tiberiu Bilibok  

A fost o seară specială, care nu se poate explica în cuvinte, cum nici nu se poate distinge din fotografii, motiv pentru care suntem mulțumiți că am reușit să aducem laolaltă necunoscuți care au plecat din spațiul bibliotecii, care vibra de cuvinte, prieteni, viitori colaboratori în proiecte culturale, frați de poveste.

Între momentul susținerii textelor și cel al anunțării câștigătorilor, cei prezenți, public și concurenți deopotrivă, s-au bucurat de două momente ”magister”:

  • primul susținut de dna Nora Damian, care a povestit ”despre un Destin”, nu oricum, ci doar așa cum știe a povesti mama a 4 băieți, bunica a 5 nepoți și autoarea a 6 cărți;
  • al doilea susținut de un grup informal format din 3 prieteni, 3 boabe, din care unul sunt și eu, care a adus undeva de dincolo de timp o Poveste cu Suflet Pereche – Anca Vasilescu (text & interpretare, Simona Cornea (sunet terapeutic) și George Părăian (coregrafie).

Evenimentul s-a încheiat cu cuvântul dlui Bogdan Constantin, unul din sponsorii Concursului ZIP 2018 care a descris programul în cele două locații de poveste: Grosspold și Cabana dintre Vii, care îi va primi și ospeți și inspira, poate, timp de câteva zile pe cei mai buni povestitori, câștigătorii finalei ZIP 2018.

Menționăm că toate textele intrate finala ZIP 2018 vor fi cuprinse într-un volum antologic editat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu – Editura Armanis, ca document martor al acestei frumoase întâmplări. Fiind vorba de carte, nu-i uităm pe prietenii de la EduCab – un proiect prin care se doreşte stimularea şi construcţia capacităţii educaţionale din bibliotecile din România, în special cele din zona rurală, care au sprijinit răsplata tuturor concurenților, prin oferirea mai multor volume cu semnătura unuia din cei mai mari povestitori fantasy ai literaturii române contemporane, Valentin Nicolau.

Felicitări tuturor participanților, reverență pentru cei calificați, mulțumiri tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a concursului și sponsorilor, celor care se vor îngriji de următoarea etapă, recompasarea celor mai buni povestitori din Sibiu!

Anca Vasilescu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*