Câtă încredere au românii în Guvern şi în politicieni? Arafat l-a depășit pe Iohannis în sondaje

Doar 1 din 4 români au încredere în Guvernul Tudose, procentul de favorabilitate al premierului fiind de doar 27%, a precizat sociologul Marius Pieleanu, de la Avangarde.

Premierul Mihai Tudose / foto: Antena3

Mihai Tudose este depăşit în top de miniştrii Teodor Meleşcanu, Olguţa Vasilescu şi Tudorel Toader, acesta din urmă fiind creditat cu 30%, potrivit agenției Mediafax, preluată de Monitorul de Cluj. Vicepremierul Marian Ciolacu are o cotă de favorabilitate de doar 9% şi este cunoscut doar de 35% dintre români. Un nivel de favorabilitate similar îl are Ministrul Turismului, Mircea Dobre, depăşit de cel al Tineretului, Marius Dunca – 10% şi de Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, cu 12%.

Pieleanu a precizat că scăderea din ultimele două luni în încredere este similară cu situaţia lui Emil Boc în timpul guvernării PDL, însă atunci erau motive concrete, tăierile de salarii. De la o lună la alta, Tudose a scăzut în favorabilitate cu aproape 20 de procente.

Sociologul a precizat că în afară de de cei trei miniştri care sunt mai vizibili, „restul e nenorocire”.

Sondajul Avangarde a fost realizat în ultima lună, telefonic, pe un eşantion de peste 700 de persoane, şi va fi făcut public integral săptămâna viitoare.

Datele vin să neliniştească PSD de vreme ce în sondajul din luna august al Avangarde, social-democraţii erau opţiunea de vot pentru 46% dintre români dacă duminica viitoare ar fi alegeri, potrivit unui sondaj Avangarde, casă de cercetare apropiată social-democraţilor.

PSD era urmat în clasament de PNL, cu o cotă electorală de 25%, ALDE, cu 7%, USR, cu 6% şi UDMR, cu 5%. Sub pragul electoral se află PMP, cu 4% intenţie de vot.

48% dintre respondenţi au declarat că au o părere bună despre actualul premier Mihai Tudose, şeful Guvernului fiind urmat, în echipa sa, de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, cu 47%, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, cu 45%, şi ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, cu  38%.

Preşedintele Klaus Iohannis rămânea în topul aprecierilor pozitive cu 54%, fiind însă depăşit de Raed Arafat, despre care 82% dintre cei chestionaţi au spus că au o părere bună.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*