Câți sibieni s-au vaccinat azi cu doza 3 a serului anti-Covid / Modalități de programare

Conform hotărârii membrilor Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), având în vedere evoluția epidemiologică severă din România și necesitatea asigurării protecției maximale a cetățenilor împotriva maladiei COVID-19, pe baza datelor științifice disponibile, demararea campaniei de administrare a celei de-a treia doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2 are loc începând de astăzi.

Administrarea dozei de rapel – booster a început și în județul Sibiu, fiind imunizate până la acest moment 427 de persoane cu doza 3, în integralitate cu serul produs de compania Pfizer BioNTech.

Doza 3 este ferm recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare, cât și persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ, însă poate fi administrată și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.

Doza 3 se efectuează numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager (Pfizer&BioNTech sau Moderna), indiferent de schema inițială, recomandându-se ca persoanele vaccinate cu serul Pfizer&BioNTech sau Moderna să continue vaccinarea cu același produs, iar cele imunizate cu Astra Zeneca pot alege pentru doza 3 unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Moderna.

Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai 2021, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice.

Persoanele care își doresc administrarea dozei de rapel (doza 3) se pot programa prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare sau se pot prezenta direct în centrele de vaccinare care imunizează cu serurile  produse de companiile Pfizer&BioNTech și Moderna.

Pentru persoanele din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeași modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziție de către Direcția de Sănătate Publică.

Beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate.

Reiterăm cetățenilor necesitatea și importanța vaccinării împotriva COVID-19 pentru toate persoanele de peste 12 ani, în interes individual și al sănătății publice, prin reducerea cazurilor severe și a deceselor.

Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*