Caz șocant! Persoane cu afecțiuni psihice, exploatate și supuse la muncă forțată

Caz șocant în Maramureș, unde mai multe persoane cu handicap erau supuse la muncă forțată. Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca au efectuat o serie de percheziții domiciliare într-o cauză de trafic de persoane.

Foto: DIICOT

Miercuri, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca și cei ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Maramureș, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Maramureș, au pus în aplicare 19 mandate de percheziție domiciliară în județele Maramureș și Vrancea, într-o cauză de trafic de persoane şi supunerea la muncă forțată obligatorie.

Persoane vulnerabile, exploatate prin muncă

Mai multe persoane vulnerabile cu handicap psihic, internate în centre de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap, din județul Vrancea, ar fi fost recrutate prin inducere în eroare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate, și, ulterior, transportate, în vederea exploatării prin muncă în cadrul unor pensiuni, gospodării și ferme din județul Maramureș, scrie Monitorul de Cluj.

„Persoanelor vătămate le-ar fi fost reținute documentele de identitate, acțiune de natură a asigura exploatarea acestora pe o perioadă cât mai mare.

Persoanele vătămate nu ar fi fost plătite sau ar fi fost plătite mult sub nivelul muncii prestate, ar fi fost adăpostite în condiții necorespunzătoare și exploatate prin recurgerea la amenințări și exercitarea de acte de violență fizică, acte care au determinat o puternică stare de temere în rândul acestora”, potrivit Poliției Române.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Maramureș, au fost conduse 14 persoane, despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.

La descinderi au participat poliţişti ai brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate din judeţele Cluj, Galaţi, Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Vrancea.

Pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție, arată sursa citată.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*